14 noiembrie 2017

Poli în Football Manager 2018

Pentru cei cu ochiul perspicace nu ar trebui să fie o surpriză că sunt interesat de jocul Football Manager (pe scurt FM) - îl folosesc ca sursă la fiecare profil făcut celor nou-transferați la club. FM, cel mai popular simulator de management în fotbal, și-a lansat ultima iterație ieri, în care poți antrena orice echipă de notorietate și deosebit de multă fără. Este disponibil pentru PC, tabletă și mobil, în limba engleză - e drept, la niște prețuri cam piperate momentant, dar care o să mai scadă pe parcurs.

Cu o bază de dată care cuprinde sute de mii de jucători, antrenori și conducători, FM oferă informații detaliate despre fotbaliști din toate colțurile lumii. Are un grad de complexitate avansat pentru neinițiați, dar până la urmă se reduce la câteva elemente simple: alege un club, cumpără jucători, fă-ți echipa, așează-i în teren, uită-te cum își dau cu stângu-n dreptul și urlă la ei când pierd acasă cu echipa de pe ultimul loc. Aș spune că este un bun simulator de exorcizare al nervilor, dar în egală măsură este foarte capabil să-i și genereze.

În România poți alege orice club din primele două ligi „direct din cutie”, însă dacă ești în căutare de senzații tari, poți să activezi și ligile trei și patru (info aici). Pe Poli o găsim reprezentată în cele mai mici detalii, în frunte cu bugetul zero (dar fără datorii! ah, viaţa simulată) :

Imagine de ansamblu a clubului. 
Din lot nu lipsește niciun jucător senior, inclusiv recent transferatul Abraw. Mailat, pus pe liber de comisii și anunțat transferat la CFR Cluj, se mai află încă în listă, fiind și considerat cel mai talentat tânăr jucător al echipei. Mai mult, el apare cu accidentarea de care suferea înainte de debutul sezonului.

Lotul de jucători cu valori estimate de joc.
Magia FM-ului stă în detaliul pe care îl oferă la juniori. Cei care au jucat o ediție trecută, știu cât de mișto este să găsești un mic diamant de care n-a auzit nimeni, doar ca să vezi într-un an, doi, trei că brusc ajunge să se afirme și în realitate. În trecut i-am remarcat așa pe Pintilii, Rusescu sau Budescu, dar la fel i-am iubit pe Alex Iacob, Alexandru Dan sau Sebastian Huțan, a căror cariere n-au explodat.

Îi găsim la echipa U19 pe toți juniorii A de la Poli, precum și pe o parte din juniorii B. Accentul cade pe juniorii mari fiindcă în joc se dispută competițiile naționale la U19, inclusiv Liga Elitelor. Pe lângă ei mai apar și toți jucătorii împrumutați de club în ligile inferioare, de la Golda (L2, Ripensia) la Sturz (L4, Timișul Șag).

Lotul de juniori ai clubului.
Precum se vede și din imagini, nu este un joc ca FIFA. Eventual răutăcioșii ar zice că e FIFA jucat în Excel. Dar numai în FM poți găsi profile individualizate cu date personale (data/locul nașterii), cu tendințe pe teren (picior preferat, acțiuni tipice), cu atribute orientative (pe o scară de la 0 la 20) pentru oricine, de la Leo Messi la Gelu Velici.

Pentru a exemplifica puterea detaliului, poftiți un comparativ între un jucător consacrat din lotul nostru și un junior în așteptarea afirmării.

Gabi Cânu, în toată splendoarea detaliului.

Cristi Podină, internațional U19, așteptând după debutul în L1.

Până la urmă FM ne oferă oportunitatea să facem ce ne-am dorit dintotdeauna: să promovăm juniori, să construim o echipă cu care să câștigăm trofee și să îi transmitem lui Șumudică să mai tacă din gură. Mai mult ca oricând, ne permite o scăpare din realitate.

P.S. Pentru cei care vor să-şi construiască realitatea lor, pot să facă ce modificări îşi doresc ei în joc - ca, spre exemplu, posibilitatea de a vedea cum şi dacă am putea supravieţui în Liga 1 a Football Managerului cu generaţia pierdută de care scriam duminică. Dacă aveţi deja jocul, puteţi începe o salvare nouă şi să activaţi de aici o Poli compusă doar din jucătorii crescuţi de club-pierduţi de club în ultimii cinci ani. Eu am retrogradat la mustaţă la prima încercare.

Niciun comentariu :

Google+