12 noiembrie 2017

Poli: generația pierdută

Nicolae Robu a avut dreptate când a spus că (ACS) Poli este necesară pentru a oferi un cadru de promovare zecilor de juniori talentați din zonă. A eșuat însă lamentabil în crearea condițiilor instituționale necesare pentru a-i valorifica. A se citi: un club condus cu cap, care să-și urmărească interesele proprii, nu interese terțe.

Plecarea lui Mailat la CFR Cluj este doar cel mai recent exemplu. Putem să-l și comparăm cu achiziția lui Costache, de la Dinamo, pe care clujenii au plătit 800.000 EUR. Ce ar fi făcut Poli cu o asemenea sumă de bani? Și-ar fi asigurat supraviețuirea până sezonul viitor? Probabil. Iar banii s-au pierdut fiindcă cineva a fost dispus să-și asume acest risc, neplătindu-l pe Mailat cu câteva mii de RON.

Ne aflăm în anul de grație 2017, an în care Poli ar fi fost aproape de a putea să alinieze un unsprezece format exclusiv din juniori proprii. De fapt, și poate: un unsprezece din jucători pe care clubul i-a pierdut fără a primi vreun ban pe ei; ba, mai mult, fără a apuca să-i valorifice măcar un sezon întreg în teren. Că așa, în afară de Ovidiu Popescu, Poli nu a luat vreun ban pe cineva - iar pe Popescu a luat mărunțiș. În schimb pe Bărbuț sau Belu n-a reușit să ia nimic.

Deci, cine s-ar alinia în primul unsprezece al lui Poli - generația pierdută? Fac o tentativă mai jos, cu explicații pentru maniera în care s-au pierdut jucătorii și niște responsabili. La nevoie, completez cu ce mai avem în lot. Valorile trecute în grafică sunt estimative (moderate rău) de pe transfermarkt, dar e clar că vorbim de milioane de Euro.



Portar - Ionuț Rus (20.01.2000) 

Portarul de aproape doi metri a fost format de LPS Banatul, iar în 2014/2015 clubul nostru l-a avut sub formă de împrumut. Nu a decis să-l rețină în mandatul lui Rosenblum, din motive necunoscute, iar după un set de probe la Ajax Amsterdam, a sfârșit în 2016 la Lazio. În acest sezon evoluează la gruparea Primavera din capitala clubului italian.

Responsabil: conducerea și șeful centrului de copii și juniori.

Fundaș dreapta - Deian Sorescu (29.08.1997)

Îl forțez puțin pe Sorescu în apărare, dar mijlocașul de bandă avea toate calitățile să evolueze oriunde în flanc. La 19 ani, juniorii sunt „obligați” să semneze cu clubul la care se află sub contract, ceea ce Sorescu a și făcut, pe suma minimă pentru Liga 1, 1800 RON net. Mai contează că la negocieri Daniel Stanciu l-a insultat pe tatăl jucătorului, numindu-l „șofer pe vapor”?
Când clubul s-a văzut retrogradat în vara lui 2016, acestuia i s-a înjumătățit contractul, pe timpul mandatului Miculaș. Ulterior, contractul semnat de jucător n-a ajuns la FRF în timpul reglementat pentru a fi înregistrat, astfel că și-a pierdut valabilitatea și jucătorul, după un litigiu prelung, a fost declarat liber în 2017.

(Notă: informația inițială era incorectă/incompletă. Motivul anulării contractului a ținut de înregistrarea tardivă a acestuia la FRF. Mulțumiri lui Anda Deliu pentru corecție.)

Responsabil: directorul sportiv. 

Fundași centrali

Aici ne lipsesc marile pierderi, dar mai e timp. Cristi Podină, internațional U19, poate evolua pe această poziție, deși e mai degrabă fundaș stânga. Momentan nu primește minute la prima echipă, iar la vară trebuie să semneze contractul la finalul junioratului. Într-o situație asemănătoare, deși a evoluat deja pentru echipa mare, se află Denis Haruț. Dacă ar fi să facem totuși un unsprezece din jucători crescuți de club, i-am forța puțin pe Podină și pe Bocșan să completeze axul central.

Fundaș stânga - Silviu Balaure (06.02.1996)

Nici Balaure nu e taman fundaș stânga, dar aglomerația e mare de la mijloc în sus. Istoricul cu Balaure începe în 2013, când directorul sportiv de la Poli, Călin Rosenblum, a încercat să-l forțeze pe juniorul B de atunci să meargă împrumut la LPS Banatul, acolo unde tot Rosenblum era conducător (ce chestie, la câți jucători n-au ajuns la Poli de la LPS). Până la urmă a rămas la Poli, unde nici Velcea, nici Alexa nu l-au prea folosit - al doilea nici măcar în liga secundă. În schimb, în baza parteneriatului cu Casa Rusu, Balaure a fost trimis la Becicherecu Mic, unde era primar reprezentatul familiei Rusu. Apoi, lui Balaure i s-a propus prea târziu contractul ca senior la terminarea junioratului, și jucătorul se temea că va fi trimis din nou împrumut, la Caransebeș. Astfel a plecat la Baia Mare, de unde a ajuns la Astra și este internțional U21.

Responsabili: conducerea clubului, directorul sportiv și antrenorul

Mijlocaș central - Carlo Casap (29.12.1998)

Pe Casap, ajuns la Viitorul, Poli l-a pierdut în 2012. Fiind sub contract cu clubul patronat de Iancu, acesta a ajuns pe liber și, la 14 ani, a putut alege unde să-și continue cariera. Astfel a preferat s-o facă la academia lui Hagi. Rosenblum a declarat la momentul respectivă că clubul nu avea cum să-l convingă pe jucător și pe părinți acestuia să rămână.

Responsabili: directorul sportiv, conducerea clubului

Mijlocaș central - Marius Marin (30.08.1998)

Dacă Balaure nu a fost pus să semneze contractul în timp util, lui Marin i s-a solicitat s-o facă înainte ca acesta să fi împlinit vârsta de 16 ani - fapt nestatuar. Șunda, conducătorul centrului de copii și juniori, și-a declinat responsabilitatea, el fiind antrenor la echipa de seniori când i s-ar fi oferit contractul lui Marin. Deși Alexa l-a folosit ulterior pe mijlocaș în finalul campionatului de liga secundă și clubul a dorit să-l rețină, Marin a preferat să stea un an la ASU Politehnica, pentru a pleca ulterior în Italia. Momentan este împrumutat în Serie C la Catanzaro, unde a reușit să intre în echipă.

Responsabili: directorul sportiv

Mijlocaș dreapta - Dorin Rotariu (29.07.1995)

Rotariu s-a pierdut, asemeni lui Casap, la ruperea din 2012. Zvonurile declară însă că Roti jr. ar fi putut continua la Poli, dacă nu exista o animozitate sporită între frații Rotariu și antrenorul de atunci, Valentin Velcea. Așa s-a dus la Dinamo, de unde a ajuns la naționala României, înainte de a se transfera în Belgia.

Repsonsabili: conducerea clubului, antrenorul

Mijlocaș ofensiv - Vlad Dragomir (24.04.1999)

„Bijuteria” naționalei U19, Dragomir a apucat să joace puțin la Poli, înainte ca același Alexa să prefere variante seniore precum Keita în primul unsprezece. Ajuns la 16 ani, Dragomir a semnat cu Arsenal iar Poli s-a ales doar cu suma de 100.000 Eur, pe un fond războinic al președintelui de atunci, Liviu Anton. E clar că ar fi fost greu să-l ținem, dar cât a fost la noi, trebuia folosit mai mult, iar când a plecat se puteau găsi condiții mai bune de transfer, dacă în loc să fim recalcitranți, colaboram cu clubul londonez.

Responsabili: președintele clubului, antrenorul

Mijlocaș stânga - Sebastian Mailat (12.12.1997)

Cea mai recentă pagubă adusă clubului, Mailat a semnat cu CFR Cluj în cursul acestei zile. Jucătorul a fost pierdut după ce clubul nu l-a plătit timp de trei luni, bazându-se pe un „gentleman's agreement” făcut cu jucătorii, că aceștia nu-și vor depune memorii. Mailat și-a depus, iar în ciuda unor ambiguități procedurale, a fost declarat liber. Așa cum clubul a găsit brusc banii să-l plătească în ziua depunerii, ar fi putut s-o facă mai repede, dacă directorul sportiv, Neaga, era mai aciuit la cele care stăteau să se întâmple. Așa, un „mizilic” de câteva mii de lei a ajuns să ne coste cel mai bun tânăr jucător al echipei și, potențial, sute de mii de Euro.

Responsabili: conducerea clubului, directorul sportiv

Atacant - Andrei Sîntean (16.06.1999)

Internaționalul U19, care cochetase cu plecarea încă de acuma doi ani, a beneficiat de un contract semnat pe un singur an, până la vârsta majoratului, pe vremea lui Stanciu. Astfel, când acesta a expirat, nu a fost obligat să prelungească cu clubul, cum ar fi fost cazul dacă semna până la terminarea junioratului. Pentru a o face, Sîntean, frustrat că nu primise destule șanse să joace la echipa mare (doar câteva crâmpeie de minute), a cerut să aibă garantat un loc în primul unsprezece, ceea ce nu ar fi fost acceptabil din niciun punct de vedere. Cu scandal, acesta a părăsit clubul astă vară pentru a merge la Slavia Praga. Dacă ar fi rămas, cu siguranță ar fi jucat în Liga 1 în acest sezon, la cât am suferit în compartimentul ofensiv.

Responsabili: conducerea clubului, fostul director sportiv

Niciun comentariu :

Google+