10 aprilie 2016

Poli - Voluntari 2:1 (0:0)

Când Goga a transformat penalty-ul pentru 1-0, am stat fără reacție, deși dacă aș fi clipit de două ori, mi s-ar fi scurs ceva pe obraz. E absurd să nu te mai poți bucura, de atâta teamă, de atâta precauție. Și dacă eu mă simt așa în tribună, oare cum se simt jucătorii în teren, știind că mai sunt zece minute de joc și au doi oameni în plus? Nu-mi dau seama dacă am mai crezut după egalare, dar golul lui Javi a fost puțină magie, o reușită care a rupt dezolarea. Nu că n-am fi tremurat până la final, dar reușind să trecem peste acest hop, ne aflăm în poziția în care putem spera din nou. Măcar puțin.

Și totul pe bună dreptate, căci Poli a evoluat bine azi. Doar în prima repriză am avut patru ocazii bune: șutul de la distanță al lui O. Popescu, parat de portar în corner (min 16); recuperarea excelentă a lui Nimely și deschiderea lui Elek, care nu trage din poziție bună (min 18); pătrunderea lui Elek pe o pasă peste apărare, dar vârful nostru intră în unghi și finalizează paralel cu poarta (min 27); pătrunderea lui Melinte în careu și șutul său peste (min 34); șutul lui Goga din unghi după o trecere imperioasă printre apărătorii adverși (min 41). Toate acestea pe un fond de dominare liniștită, căci oaspeții au avut doar vreo două faze mai periculoase, un șut din unghi respins cu emoții de Smaranda (min 24) și o incursiune tăioasă a lui Kone, după un dribling scurt în fața lui Bocșan, oprită în careul nostru (min 35). Pe lângă toate fazele de poartă, au avut loc și două înlocuiri încă din prima repriză, una la noi, când O. Popescu a fost schimbat cu Bărbuț și Javi a coborât la închidere, și una la oaspeți, când Kone, vioara lor de la mijloc, a ieșit chiar înainte de pauză.

Aveam motive să fim optimiști pentru a doua parte, dar și pentru a fi îngrijorați, dat fiind istoricul prestațiilor noastre din ultimele patruzeci și cinci de minute. Nou-intratul Monakana a părut tare periculos în flancul nostru drept, unde l-a depășit pe Melinte în două rânduri, până ce fundașul nostru a început să compenseze prin poziționare diferența de viteză. Dar tot noi am avut cea mai bună șansă de gol, când Elek l-a lansat pe Bărbuț spre poartă în minutul 55, însă ca de atâtea ori, acesta a finalizat complet imprecis din poziție de unu la unu cu portarul. Din fericire, ce n-a reușit tehnic, a compensat prin viteză și insistență - în minutul 67, a luptat la o minge cu Mitache, care l-a lovit în cap cu un picior ridicat până în cer și a fost eliminat. Ca să pluseze ofensiv (sau din cauza unei accidentări), Grigoraș l-a scos pe Melinte și l-a introdus pe Doman, o mutare riscantă, mai ales având în vedere ce arătase Monakana. Am fi putut face ceva în minutul 69, când Cânu a trimis cu capul pe lângă la unul din puținele cornere utile, dar omul în plus nu s-a prea văzut. Și apoi s-a arătat minutul 77 - Llorente l-a lansat glorios pe Bărbuț, acesta a luat fața adversarului, care l-a faultat în careu și a văzut al doilea galben, pe deasupra. Goga a transformat, dar aveam deja experiența siguranței iluzorii, chiar și cu (dubla) superioritatea numerică. Așa se face că predăm mingea prea ușor, trimitem baloane lungi, în loc să jucăm scurt, să mai scoatem un om - doi din defensiva adversă, iar în minutul 82 cedăm un corner. Bate Pancu, mingea e respinsă înalt spre colțul lung, de unde Smaranda, în loc să o trimită peste sau să o boxeze în lateral, o dă cu pumnul înspre centrul careului, pe fruntea lui Tudorie, care înscrie. Că a fost o fază dezarmantă, e puțin spus. Și totuși, după cinci minute fără vreo reușită ofensivă, Javi combină scurt cu Nimely (cred) și este faultat la 22 metri de poartă. Spaniolul și Goga stau lângă minge, dar e poziție pentru stângul lui Javi - acesta lovește din plin balonul și îl trimite la vinclu, fără șanse pentru portar! Au fost trei minute de prelungire, prea mult pentru a nu tremura din plin atunci când Monakana a înșirat jumătate din echipa nostră într-o cursă de peste cincizeci de metri și a ajuns până în careu, dar cumva s-a terminat și am luat punctele.

E grav că ne chinuim în continuare în partide pe care ar trebui să le câștigăm la pas, că nu avem încrederea pe care ar trebui s-o avem când conducem. Dar e de înțeles și e un lucru care se poate schimba doar în timp și cu puțină șansă. Oaspeții, deși au fost periculoși pe alocuri, au rămas în viață doar grație gafei lui Smaranda, titularizat în dauna lui Strauss. Să sperăm că de etapa viitoare vine rândul lui Gomis, care promite mai multă constanță față de ceilalți portarul utilizați. Apoi, apărarea improvizată n-a jucat rău și sper să continuăm cu Melinte în flancul drept, care a avut și o prezență ofensivă bună, dar s-a și văzut că nu suntem destul de compacți în momentele de presiune. Să-l lăudam puțin pe Bocșan, care cu câteva excepții, a făcut un joc curat și a intrat bine la duelurile la cap, asta și datorită faptului că probabil îi este mai ușor alături de Cânu, decât alături de Torres.

Plusul a fost adus în zona centrală, în special de Nimely, Llorente și Goga. Liberianul a fost de-a dreptul inspirațional, făcând un pressing eficient, prin care a recuperat patru-cinci mingi adânc în jumătatea adversă. Mai mult, a intrat în combinații rapide și a arătat un control bun al balonului, chiar dacă e puțin lent per ansamblu. O surpriză plăcută, absolut. Goga a fost tăios de câte ori i s-a oferit oportunitatea, a avut câteva treceri de efect și penalty-ul la executat cu sânge rece. Iar Llorente a fost cheia de la centru și s-a evidențiat prin pasa remarcabilă care i-a permis lui Bărbuț să obțină penalty-ul. Javi are meritul să fi marcat un gol extraordinar de important, dar evoluția sa nu a fost constantă - deși, considerând că a trebuit să acopere rolul lui O. Popescu, nu a ieșit așa de rău pe cât mă așteptam. La fel și Bărbuț, care a obținut maximul din fuleul de care e capabil, trebuie să facă mai mult cu mingea la picior și în situații de poartă.

În față, Elek l-a susținut pe Nimely în recuperările sale, dar a avut trei ocazii din care un vârf cu mai multă calitate n-ar fi iertat. Nu trebuie ignorat însă ce muncă grea e să joci izolat între fundașii adverși, căci Rajcomar de abia a atins mingea în sfertul de oră pe care l-a jucat. La fel, introducerea lui Doman n-a avut niciun efect, ba a destabilizat puțin apărarea noastră, dar cumva, revenirea la o tactică familiară și pariurile lui Grigoraș au dat roade. Mai puțin titularizarea lui Smaranda, e drept, dar cine mai numără?

Greul e încă în față, în ciuda acestei victorii, dar măcar dăm semne că existăm. Iar dacă trio-ul din spatele vârfului va funcționa așa în continuare, vom putea zice că avem parte de un element nou în jocul nostru. Mai să finalizăm bine.

P.S. Grigoraș punctează excelent starea de spirit și de ce această victorie, fie ea și chinuită, nu trebuie luată în derâdere fiindcă ne-am chinuit cu doi oameni în plus: "Am văzut că după joc nici nu știau să se bucure. Atâta timp a trecut." La final au și uitat să salute publicul.

Bravo Poli!

Poli : Smaranda (4) - Melinte (5,5), Bocșan (5,5), Cânu (5,5), Torres (5,5) - Llorente (6,5), O. Popescu - Goga (6,5), Nimely (6,5), Javi (6,5) - Elek (5)

Schimbări:

Bărbuț (6) pentru O. Popescu (min 24)
Doman pentru Melinte (min 68)
Rajcomar pentru Elek (min 75)

2 comentarii :

Anonim spunea...

Meci dramatic. Pacat ca nu avem forta psihica sa trecem astfel de momente. Greseli ca la incepatori acolo unde nu te astepti. In istoria echipei astfel de momente nu au fost gestionate corect de aceea am avut vesnicul A-B-A. Trebuie lucrat serios la moral . Meciul din capitala Moldovei poate fi momentul relansarii.Extraordinar Javi care nu a stralucit in meci dar a fost un profesionist adevarat la lovitura libera. Oricum am scapat de rusinea presei de mitici care ar fi titrat din 5 in 5 minute cum a inscris Voluntariul in dubla inferioritate pe toate canalele .

Stefan Carpanu spunea...

Pai ieri ne-am scos - adica am avut forta psihica sa revenim, desi e evident si in reluare la golul egalizatorce stare de spirit cuprinde echipa.

Goga mi se pare ca pune punctul pe i, iar atata timp cat isi si vede de joc, e clar ca ne poate ajuta. Daca am scoate doua rezultate pozitive in urmatoarele doua partide, altfel s-ar juca meciurile ramase. Daca...

Google+