8 martie 2015

Ripensia - ASU Poli 2:6 (0:2)

Derby-ul timișorean din liga a patra a adunat destul de mulți spectatori pentru acest nivel și le-a oferit și un meci plăcut într-o atmosferă la fel de plăcută. În final Politehnica a ieșit învingătoare pe merit, la un scor mult prea dur, datorat numeroaselor greșeli ale gazdelor, care s-au arătat cam nepregătite pentru această partidă foarte importantă.

Dar începutul de meci a fost mai bun pentru Ripensia care a ținut mai bine de balon, a avut și primele ocazii — un cap al lui Briciu peste poartă și două cornere periculoase —, pe când violeții au părut ușor timorați la primul lor meci pe „Dan Păltinișanu”. Totuși, au reacționat în minutul 12, când au profitat de o greșeală a defensivei ripensiste, au recuperat, iar Drăghici a fost foarte bine lansat (deși mie mi s-a părut cu un pas în ofsaid) în poziție de unu la unu cu portarul. Acesta din urmă iese foarte bine și respinge din alunecare. A fost faza ce s-a repetat cel mai adesea în restul meciului, căci defensiva galben-roșilor s-a dovedit extrem de lentă și de imprecisă în execuțiile tehnice.

Presiunea poliștilor a crescut grație obținerii unor cornere, care în final au adus și golul în minutul 15: Stancu centrează foarte bine, iar Gălan apare la colțul scurt și marchează cu capul. Marcajul ca și inexistent. Ripensia încearcă să restabilească egalitatea, dar problemele de tehnică din apărare se regăsesc și în compartimentul ofensiv. Mediop scapă spre poarta lui Burtic, dar ultima atingere este defectuoasă, mingea ajungând în brațele portarului. O lovitură liberă ar fi putut aduce mai mult, căci schema executată păcălește defensiva Politehnicii și îl găsește pe Francescu liber pe stânga, dar șutul său este mult prea slab.

Și, vorba clișeului, „ocaziile se răzbună”, astfel că în minutul 34 Poli își mărește avantajul. Vucea sprintează cu ușurință pe lângă adversari, pătrunde în careu, șutează destul de slab, dar portarul Carlaonț se afla oricum într-o situație dificilă și nu reușește decât să întindă brațul ca să respingă cu greu mingea. Drăghici a fost pe fază și a împins-o în poartă.

Ripi nu poate face altceva decât să reia atacurile, iar Popa irosește o șansă foarte bună: în poziție de singur cu portarul lobează defectuos și mingea nu cadrează spațiul porții. În cele din urmă, Ripensia pare că obține izbăvirea când primește un penalty. Briciu preluase frumos o pasă înaltă, nu s-a hazardat și a strecurat-o printre doi fundași, forțându-i să-l doboare în careu. A fost să fie „momentul psihologic” al meciului, din care câștigător a ieșit Burtic. Acesta i-a tot distras atenția lui Briciu, dar nu a trădat deloc colțul în care avea să sară, decât în ultimul moment. Briciu trimite slab și nu destul de plasat, astfel că portarul violeților respinge.

Cu 2-1 la pauză poate repriza a doua ar fi fost altfel, dar așa Ripensia a reintrat pe teren nu prea încrezătoare în propriile forțe, iar Poli s-a organizat foarte bine în apărare, astfel că multă vreme nu s-au consemnat prea multe faze de poartă. Suciu și Olariu au și făcut rapid două schimbări, dar nicidecum unele ofensive, semn că și pentru ei erau clare problemele din defensivă. Au mizat, deci, pe experiența lui Nohai și Zaluschi. De ce n-ar fi făcut-o de la începutul meciului, nu știu. În orice caz, aceștia n-au adus mare lucru în jocul Ripensiei.

Notăm astfel încă o fază imprecisă a lui Mediop în careul mic și încă o lovitură de cap a lui Briciu, peste transversală, înainte ca Drăghici să profite de o nouă greșeală la mijloc și să marcheze dubla în minutul 70. Soarta învingătorului era pecetluită, iar ultimele 10 minute devin destul de haotice, calitatea fotbalului scade și pe acest fond se înscriu încă 5 goluri! Mai întâi Ungureanu înscrie primul gol al Ripensiei după ce mingea îi revine în urma lovituri libere respinsă. Doar două minute mai târziu, Naidin înscrie și el cu capul după un corner, tăind astfel orice posibilă speranță renăscută a gazdelor. Vucea înscrie și el în minutul 88, profitând de ieșirea hazardată a lui Carlaonț și de neînțelegerea fundașilor, ca la următoarea fază Briciu să înscrie în sfârșit cu capul, din plonjon. În fine, Tulcan închide „setul” și meciul cu un gol spectaculos dintr-o lovitură liberă de la colțul careului mare, mingea intrând pe lângă bara de la colțul scurt.

Poli punctează astfel a treia victorie în tot atâtea meciuri oficiale în fața Ripensiei, după victoria in extremis din tur și cea de la penalty-uri din Cupă de anul trecut. Ce multe s-au schimbat de la acel amical când cele două proiecte se aflau la început de drum! Ripensia acum mi se pare în regres față de perioada când era revelația Cupei României, ceea ce este foarte păcat, iar la acest meci s-a prezentat deplorabil. Poli, în schimb, a arătat matură, pragmatică și organizată, iar Brîndescu a dovedit că știe cum să pregătească un meci important, încă o dovadă că schimbarea lui Codrea n-a fost o greșeală. Cred, astfel, că nu vor mai repeta greșelile din trecut.

Și ca să închei cu niște aprecieri personale, am să spun că mi-a plăcut meciul, cât și atmosfera din jurul său. La tribună suporterii ambelor echipe au stat laolaltă și au fost aplaudate ambele, în mod egal. Chiar de au fost destule inexactități tehnice, au fost și destule momente frumoase. Au fost multe goluri, dar poate ar fi fost mai palpitant dacă era mai strâns. Este un lucru foarte bun că un asemenea meci atrage un interes mult peste ce e normal la acest nivel, ba chiar peste meciuri din prima ligă. Aș spera ca acest interes să atragă și atenția unor sponsori sau investitori, care sunt extrem de necesari ca fotbalul timișorean să renască, precum și atenția autorităților locale. Cred că e nevoie de un stadion mai mic care să poată fi folosit de echipele locale, pe lângă „marele oval” sau un eventual stadion nou. Dar până la îndeplinirea unor astfel de vise, mă bucur că există posibilitatea unor astfel de derby-uri locale pentru că întotdeauna competiția e benefică. Și poate peste câțiva ani, vor avea loc într-un eșalon superior, ca pe vremuri.

Niciun comentariu :

Google+