4 aprilie 2012

Poli - Gloria Bistrița 1:1 (0:1)

La fel ca în tur, alb-violeții nu au putut converti dominarea de pe teren într-un rezultatul favorabil pe tabelă, într-o partidă în care mulți dintre ei au luptat până la epuizare. Din păcate, proasta inspirație a lui Velcea, lapsusurile defensive și numeroasele ratări trecute în contul Politehnicii au cântărit mult în stabilirea rezultatului final.

Nici n-a început bine meciul, că ne-am văzut conduși, încă din minutul 5. Atunci, Mera a dat ușor o minge adversarilor, aceștia au pătruns central și Feher a profitat de indecizia fundașilor, care n-au atacat, și absența mijlocașilor, care n-au coborât, a șutat de la 25 metri și l-a surprins pe un Lepmets mai puțin decât convingător. A trebuit să treacă aproape un sfert de oră până la prima mare ocazie a alb-violeților, care nu au reușit până atunci să miște în atac decât prin sprinturile lui Popovici. În minutul 19 însă, un corner de pe dreapta l-a găsit pe Mera, acesta a trimis cu capul spre poartă, dar mingea a fost scoasă de pe linie de un fundaș advers. Cea mai mare ocazie a reprizei a avut-o Axente șase minute mai târziu, când după o altă fază a lui Popovici pe dreapta a primit mingea în centrul careului, a trebuit să scape de Cârstea care se afla inoportun prin preajmă, și apoi din poziție ideală a tras puțin pe lângă bară.
Ne-am chinuit destul la construcție în următorul sfert de oră, probabil în aceeași măsură datorită evoluției mai slabe a mijlocașilor, precum și a problemelor inerente ale sistemului nostru de joc. Apoi, în minutul 40, chiar când părea echipa că mai tresare puțin, Velcea a decis să-l înlocuiască pe Gorobsov. E drept că argentinianul nu a strălucit, dar nu a fost nicidecum singurul, și aceasta admonsterare publică nu doar că nu prea își avea rostul, dar a și destabilizat mijlocul nostru și așa labil pentru minutele rămase până la pauză. Pe fondul acestor mutări, Gloria a fost aproape de al doilea gol după o liberă primită ușor și executată bine, dar Lepmets a fost la post.

În repriza secundă Poli a părut mai determinată încă de la reluare. Cu Ricketts intrat în locul absentului Cârstea, alb-violeții au crescut viteza atacului și și-au creat rapid niște ocazii. Prima importantă i-a aparținut lui Ilie, care în urma unei libere a lui Pătraș, nu a reușit să împingea mignea în poartă. Apoi, în minutul 58, Axente a pus la cale o fază excelentă, a centrat în fața porții, dar Ricketts nu a ajuns la minge să o împingă în poartă din doar câțiva metri. Oaspeții au fost tăioși pe o contră, când Silvășan a trecut a prin brânză printre Scutaru și Ilie, a rămas singur cu Lepmets, dar portarul nostru la blocat in extremis. O nouă combinație Axente-Ricketts îi oferă o oportunitate de gol celui din urmă, însă nici de această dată canadianul nu reușeste să înscrie. Velcea a efectuat ultima schimbare în minutul 65, introducându-l pe Goga în locul lui Sandu, o schimbare relativ curioasă despre care voi mai scrie două cuvinte mai jos. Doar un minut mai târziu, Gloria a rămas în zece după ce marcatorul golului, Feher, a fost eliminat pentru cumul de cartonașe, și dominarea alb-violeților a devenit copioasă. Din păcate, ocaziile venite la fazele fixe au fost trimise cu capul peste, de alde Ilie, Axente și Scutaru, cu diferite grade de periculozitate. Finalmente, în minutul 84, după nenumărate centrări aproximative, Pătraș a reușit să trimite mingea ideal în centrul careului, Ricketts s-a înălțat vitejește și a egalat printr-o lovitură de cap! Dacă l-ar fi imitat și Mera câteva minute mai târziu, Poli ar fi trecut în avantaj, dar așa mingea a trecut peste. În ciuda eforturilor deosebite ale jucătorilor noștri, chiar dacă destul de haotice eforturi, mai toate fazele au sfârșit în primul sau al doilea fundaș advers. Lovitura decisivă i-ar fi putut aparține lui Axente, în doua rânduri, dar prima oară șutul său violent de la marginea careului a trecut puțin peste și apoi, deși a reușit o acțiune exemplară, intrând prin dribling în careu, finalizarea i-a fost parată spectaculos de portarul advers. Fluierul final a sosit după o altă centrare eronată din flanc, astfel că a trebuit să ne declarăm mulțumiți cu un egal, care poate nu contează prea mult în clasament, dar care cu siguranță nu oferă un sentiment deosebit de satisfacție.

Cred că am sintetizat în mare ce era de spus despre joc, dar aș vrea să mă concentrez puțin asupra deciziilor luate de Velcea în această partidă. Drept vorbind, e greu de zis unde se termină Velcea și începe Chivorchian, dar din moment ce echipamentul de antrenor îl poartă cel dintâi, tot el trebuie să își asume toate deciziile. Așadar, aș aduce în discuție întâi titularizarea unui trio de jucători, anume Cârstea, Pătraș și Mera. Dacă primii doi ar fi trebuit considerați pentru banca de rezerve ca urmare a prestațiilor total neimpresionante din partidele acestui retur, Mera s-a trezit din nou folosit pe dreapta, pentru prima oară de la reluarea campionatului, deși Belu părea pe o trasă ascendentă. Implicit, toți trei m-au dezamăgit, chiar dacă Pătraș a reușit într-un final să ofere o centrare de gol. Trebuie avut în vedere însă că pe lângă aceea, a mai trimis cel puțin alte zece centrări aiurea.
Acest aspect mă aduce la al doilea punct de discuție, schimbările efectuate. Dacă despre Gorobsov am spus deja părarea, anume că nu exista niciun motiv evident să fie schimbat în mod anume înainte de pauză, m-a mai mirat scoaterea lui Sandu. Din nou, nu atât calitatea jocului său l-ar fi recomandat să rămână în teren, dar Gloria era în unsprezece oameni la momentul efectuării schimbării, și a fost scos un fundaș care știe bine să joace mijlocaș, în locul unui mijlocaș care nu arătase absolut nimic tot meciul și acuma ar fi trebuit să apere flancul stâng. Din fericire, nu am avut parte decât de o fază în care Pătraș a fost depășit de adversari, dar orișicum schimbarea mi s-a părut ciudată.

În rest, în ceea ce privește restul jucătorilor, mi-au plăcut oarecum Popovici, Axente și Fuchs (deși ultimul n-a prea contribuit la faza defensivă). Nici aportul duo-ului Poparadu și Ricketts, intrați pe parcurs, nu ar fi de neglijat, în timp ce despre Lepmets, care a avut niște intervenții esențiale, aș spune că poartă totuși o parte din vină la gol. Din păcate restul echipei a avut o evoluție oscilantă, iar Goga, de la care am fi avut atâtea speranțe să facă diferența, nu s-a simțit prea mult pe teren.

Să sperăm la un meci mai reușit duminică, atunci când vom evolua tot acasă în compania formației din Alba Iulia. Și să mai sperăm că s-a învățat ceva din jocul de astăzi. Și să sperăm, în plus, că situația de la club se va ameliora într-un fel sau altul.

Poli: Lepmets (6) - Mera (5), Scutaru (5,5), Ilie (5,5), Sandu (5) - Gorobsov (5), Fuchs (6),  Pătraș (5,5) - Popovici (6), Axente (6), Cârstea (5)

Schimbări:

Poparadu (6) pentru Gorobsov (min 39)
Ricketts (6) pentru Cârstea (min 45)
Goga (5,5) pentru Sandu (min 64)

6 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

In sfarsit cineva care a vazut meciul cam ca mine. Vroiam sa scriu si in avancronica pe cine va baga Velcea in primul 11. Daca ii va reintroduce pe Ilie dupa jocul lamentabil de la Poli II si pe indolentul Gorobsov. Eu m-am bucurat cand l-a schimbat pe argentian. A si dat o pasa la adversar ce putea sa ne coste.

In meciurile importante Velcea e las. De aia nu si-a permis sa joace cu Belu. Daca nu cumva a avut probleme medicale. Dar el era mai bun pentru jocul de azi. E mai ofensiv, la fel ca Sandu. La Mera s-a vazut ca ii e greu sa urce in combinatii.

Macar a incercat sa indrepte lucrurile pe parcursul meciului. Goga a fost foarte slab, numai mingi in adversar dadea. Ma intreb totusi de ce a fost jucat asa putin in astea 4 partide.

De Popovici imi place cel mai mult. Axente a avut cam prea multe gafe in prima repriza. Si pe Fuchs l-am vazut facand cateva recuperari in defensiva.

Una peste alta, a fost un meci palpitant.

Stefan Carpanu spunea...

Si eu as zice ca Popovici a fost cel mai bun, iar Axente a compensat in repriza a doua prestatia slaba din prima.

Goga, nu stiu, cred ca are inca anumite sechele dupa viroza/gripa de care a suferit. Inteleg ca a fost una destul de nasoala.

La Gorobsov imi pun totusi problema in alta maniera, fiindca a fost unul dintre cei mai buni jucatori din tur si e destul de aiurea sa nu resusesti sa-l gestionezi si sa-i canalizezi energiile catre performante cat mai bune pe teren. Cat despre pase gresite, precum am si zis, Mera a avut si el parte de destule, deci pur si simplu nu mi s-a parut ca Gorobsov a fost atat de dezastruos incat sa-i dea o palma public. Vom vedea insa daca a fost abordarea corecta in meciurile urmatoare.

Anonim spunea...

Suntem departe de liga 1.Si la bani dar si la fotbal.Nu facem fata unei echipe care joaca grupat si paseaza bine.Gaurile din aparare ne-au aratat ca faza defensiva este la pamant.Atacul haotic noroc cu Popovici care a mai creat pericol.Esenta este ca nu avem mijlocasi pentru sistemul care si-l propune echipa.Fara un lider un decar care sa tina mingea sa ordoneze jocul nu faci nimic.A fost doar Bistrita cu anonimii ei si te-ai impiedicat.Greseli au fost si la alcatuirea echipei.Belu si intr-un picior joaca fundas dreapta mai bine ca MERA.Un fundas central nu e cladit pentru a intra in combinatii pe banda.Carstea nu trebuie sa joace cu Axente caci se calca pe bataturi ,amandoi sunt varfuri impinse au aceleasi reflexe formate.A lipsit si Chis si asa nu a fost nici o centrare mai de doamne ajuta.Cornerele s-au batut execrabil loviturile libere la fel.Parca nu exista antrenamente nu exista antrenor.Unde esti tu Uhrin sa-i inveti cum se executa un corner unde sa stea jucatorii ?Pacat, jucatorii au muncit au alergat dar greselile stafului tehnic sau limitele lui s-au vazut.Jocul mi-a intarit convingerea Velcea nu este antrenor pentru Poli.

Andrei Vajna II spunea...

Am vazut si eu ultima jumatate de ora din Rapid-Dinamo si eu cred ca suntem lejer la nivelul ligii intai. Nu in frunte, dar pe un loc decent. Gandeste-te ce jucatori avem si cu ce echipa am jucat. Ca valoare cred ca suntem cam la fel. Si in meci s-a vazut ca suntem un pic superiori.

Uitasem o chestie. Dobricean da doua goluri la Poli II, din care unul din libera, in timp ce Gorobsov inca se chinuie s-o dea la vinclu. :P

Am vazut acum o declaratie a lui Velcea cum ca argentinianul n-ar fi in ritm de joc. Pai si normal, ca in ultimele amicale nu l-a jucat pentru ca era suspendat primul meci. La meciul cu echipa a doua nici macar nu era in echipament.

Anonim spunea...

Sa ne amintim meciul de cupa cu Gaz Metan Medias acceasi dorinta acceasi neputinta in fata unei echipe tip Sabau adica compacta cu iesiri rapide pe contraatac.Cu acest sistem daca nu apar mijlocasi de valoare nu putem face fata in prima liga pentru a aspira la un loc mai spre varf.Cei trei mijlocasi nu recupereaza suficient nu reusesc sa paseze corect spre atacanti.Cele trei varfuri nu inteleg inca rolul pe care-l au adica mai treci la munca din banda daca vrei sa desfaci o aparare aglomerata.Echipa cand juca cu doi mijlocasi la inchidere paradoxal dadea mai multe goluri in prima liga nu ca si acuma te chinui sa bagi mingea in poarta la FC Cotofenestii din deal.

Andrei Vajna II spunea...

Pai sa obtinem licenta, sa vina un investitor cu bani si ne luam si mijlocas de liga 1. :D

Google+