14 decembrie 2011

Rezumat tur 2011/2012

Iată-ne la finalul turului de sezon din liga secundă, un tur foarte diversificat ca trăiri și emoții, în urma căruia, din păcate, nu știm cu mult mai multe decât știam înainte de începerea lui. Totuși, deși au (am) fost mulți sceptici în ceea ce privește potențialul nostru odată cu plecarea atâtor jucători, s-a dovedit că cei rămași, precum și cei promovați, au destulă calitate cât să își domină toți adversarii, indiferent dacă jucăm acasă sau în deplasare. Micile nereușite și ineficiența în fața porții au făcut ca Poli să se afle încă la egalitate de puncte în fruntea clasamentului, dar la zece puncte de urmăritoare, ceea ce ne dă, din punct de vedere sportiv, o liniște sufletească bine meritată.

Așadar, să începem cu marcatorii noștri:
  1. Dorin Goga - 6 goluri 
  2. Mircea Axente - 4 goluri
  3. Iulian Tameș - 3 goluri
  4. Tosaint Ricketts - 3 goluri
  5. Alex Curtean -   2 goluri 
  6. Andrei Zăgrean - 2 goluri
În general, cifre cam dezamăgitoare, cu nicunul dintre jucători nereușind să atingă măcar borna de 0,5 goluri/meci. Dar totul se poate rezuma la jocul fluctuant al vârfurilor noastre, care l-au avut ca exponent desăvârșit pe Dorin Goga. Acesta a dat dovadă de considerabilă inconstanță, trecându-și în cont atât meciuri foarte bune, precum și partide în care parcă n-a fost pe teren.

Deoarece n-am ținut evidența paselor de gol, mă tem că nu ne putem delecta cu această statistică, dar propun să sărim direct la analiza mediilor jucătorilor, cu cele mai reușite și cele mai puțin reușite meciuri ale turului.

Astfel, pe lângă partida delicioasă cu Steaua, care poate candida liniștit la poziția de cea mai bună partidă a anului, am rămâne cu următoarele meciuri peste medie:
  1. Mureșul Deva - Poli (6,36)
  2. Poli - FC Argeș (6,25)
  3. Poli - FC Bihor (5,96)
  4. Poli - Arieșul Turda (5,92)
Deci doar două jocuri cu adevărat remarcabile, în condițiile în care pe unul nu am avut șansa de-al vedea.

De cealaltă parte a baricadei se află un singur meci sub orice critică, anume cel de la Luceafărul Oradea - singura înfrângere a turului. Ironia sorții face ca nici acest meci să nu fi fost la-ndemâna vizionării.
  1. Luceafărul - Poli (5,08)
  2. Juventus - Poli (5,33)
  3. UTA - Poli (5,55)
Media tuturor partidelor este de 5,71, adică la nivelul anilor trecuți. De remarcat că pentru partidele nevăzute, anume cu Deva și Luceafărul, am folosit notele din Fotbal Vest, care sunt comparabile.

Adevărul este că nu cred să fie prea controversat ce meciuri au fost de amintit și care au fost de uitat. Mai interesant e să aruncăm o privire asupra mediei jucătorilor, mai ales că s-a rulat un număr mare și sezonul a avut în sine suișuri și coborâșuri.
  1. Nicolas Gorobsov (6,29)
  2. Laszlo Sepsi (6,09)
  3. Cristian Scutaru (6,04)
  4. Sergei Lepmets (5,93)
  5. Artur Pătraș (5,90)*
  6. Ioan Mera și Alex Curtean (5,89)
Și la celălalt capăt:
  1. Alex Popovici (5,22)
  2. Andrei Zăgrean (5,30)*
  3. Cătălin Chiș (5,33)*
  4. Mircea Axente (5,38)
  5. Andrei Dăruială (5,39)
  6. Florin Ilie (5,40)
* prezențe în sub 50% din partide, dar minim cinci.

Pe lângă acești jucători situați în extreme, îi mai regăsim pe Goga (5,59), Tameș (5,68), Poparadu (5,70) și Ricketts (5,87) în listă, dintre jucătorii care au fost adesea în primul unsprezece. Au mai avut câteva prezențe  Sandu, Dăruială, Rocha, Sava, Zaluschi, Popa și fiul risiptor Luchin.

Aș remarca, în primul rând, că media scăzută a lui Zăgrean e ca urmare a partidei de la Luceafărul, în care câțiva jucători au luat note mai extreme, iar la cei cu puține prezențe se simte. Altfel, pe partea tristă a lucrurilor, au dezamăgit Popovici, în care mi-am pus adesea speranțe, și duo-ul Chiș-Axente, dintre cei cu experiență. Urmează cei doi juniori care au fost cel mai des pe teren, care sunt dezavantajați de faptul că evoluează în poziții dificile, unde greșelile sunt costisitoare, dar cred că în esență toți acești jucători au reprezentat, cu precădere, punctele slabe ale echipei.

Dintre zmei, ne-a surprins pe toți, sunt convins, Nicolas Gorobsov, care după un debut nefericit cu pasă de gol la adversari, s-a consacrat drept o piesă de bază a Politehnicii. Calitatea pe care a adus-o în jocul echipei a fost una deosebită, dar restanțele sale de ordin fizic au făcut ca prezențele în primul unsprezece să fie, totuși, limitate. Rămâne de văzut dacă va reuși să mențină standardul ridicat și în retur, în care caz am rămâne cu speranța că vom avea posibilitate de a-l transfera definitiv.

Mă văd ușor mirat de prezența lui Sepsi pe treapta secundă, unde m-aș fi așteptat să-l găsesc pe Scutaru, dar cert e că ambii jucători au fost constanți și poate că așteptările mai mici pe care le aveam de la Scutaru înainte de acest sezon au făcut ca impresia lăsată de el să fie una cu atât mai marcantă. Deși n-a terminat anul cu un meci grozav, împotriva Mediașului, progresul făcut de noul nostru căpitan e demn de toate laudele pe care le-a primit. Cât despre Sepsi, nici nu puteam avea alte pretenții de la un fundaș care ar putea oricând să joace pe merit în echipa Națională.

Felicitări se cuvin și portarului nostru, care a fost constant și a făcut puține greșeli. Mai mult, aș spune că a impresionat prin niște intervenții importante, trecându-și în cont doar câteva indecizii, în special la faze fixe.

Prezența lui Pătraș pe poziția a cincea este ca urmare a debutului său bun de sezon, ca apoi, în mod injust, să fie ignorat în a doua parte a turului. Atât el, cât și Sandu au dat dovadă că pot ajuta echipa, dar au fost ținuți în afara ei de către reînviatul și mult mai titratul Curtean. Spun reînviat, fiindcă în acest tur a dat dovadă de determinare și, în câteva momente, de reală calitate, dar țin să scot în evidență și statutul său, fiindcă în final acesta a jucat un rol important în titularizea sa pe flancul stâng.

Îmi face plăcere să-l văd și pe Mera în top, deși mi-am exprimat de-a lungul timpului anumite rezerve vizavi de jocul său, dar reprofilat pe flancul drept, a dovedit că poate face față la acest nivel cu brio. Mai mult, a avut evoluții solide în meciurile de Cupă, chiar și cu Gaz Metan, astfel că poate îl vom vedea tot mai des în această poziție de flanc.

Până la urmă aș spune că am avut parte de un tur bunicel, în care încet, încet am integrat în echipă diferite componente noi. Este un prim pas înspre o restructurare treptată, care mai mult ca sigur va fi impusă de potențialul financiar redus al clubului din perioada viitoare, dar rămâne de văzut ce oameni vor desăvârși această tranziție. Atât în birouri, cât și pe teren și pe marginea lui.

2 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

Fix la asta ma gandeam si eu cand i-am vazut pe Sepsi si Scutaru.

Pe acolo pe la enumerarea jucatorilor cred ca te-ai incurcat un pic, ca unii apar de doua ori. Banuiesc ca unul dintre Curteni e Tosaint Ricketts care nu apare deloc, si care se scrie cu un s, nu cu doi, apropo. :P

Stefan Carpanu spunea...

ah da, l-am cam uitat pe ricketts. oops. :P

Google+