14 noiembrie 2018

Poli în Football Manager 2019

Este acel moment al anului, în care renumitul simulator de fotbal și frustrări, Football Manager, își are lansarea la apă. Cu mai multe îmbunătățiri față de iterația de sezonul trecut, noul joc a adunat recenzii solide pe metacritic, devenind astfel una dintre cele mai bune ediții din acest deceniu.


Modificările majore vin la modulul de antrenamente, care a fost reorganizat pentru a oferi claritate și fidelitate realității. Aici regăsim o nouă abordare la una dintre activitățile mele preferate din joc - creșterea tinerilor fotbaliști folosind fotbaliști mentori. Înainte, acest schimb de experiență era unu la unu, însă acum poți organiza grupe de antrenamente și de mentoring, în care influența din lot a fiecărui jucător afectează dezvoltarea grupei.

În rest, mici îmbunătățiri se arată la fiecare pas, esențiale fiind cele din simulatorul de meci, care deși grafic nu a progresat remarcabil, pare să ofere o consistență mai bună partidelor. Întreaga experiență este mai primitoare, explicațiile oferite acum pe partea de așezare tactică fiind echivalentul unei biblii fotbalistice, din care poți să deprinzi multe despre filosofii de joc și rolurile individuale ale jucătorilor.

Poli este în continuare reprezentată în Football Manager. Regăsim clubul într-o stare mai bună decât cea din realitate, încă pe Dan Păltinișanu și cu un venit lunar substanțial - consecință a faptului că, în teorie, banii TV îi primești pentru sezonul anterior, nu pentru cel în curs. Moralul echipei este însă la pământ, nu există buget de transferuri, iar bugetul de salarii este depășit.

Profilul de club - se vede că încă un ne mutaserăm de pe Dan Păltinișanu.
Avem în continuare acces la toți jucătorii, de la mic la mare. Lotul are o abilitate medie pentru nivelul ligii secunde, dar câțiva jucători sunt considerați cu potențial de L1. Aproape toți cei care au evoluat pentru club în acest sezon se regăsesc în joc, inclusiv juniorii. Excepție o fac doar cei născuți după 01.06.2002, care nu pot fi incluși din rațiuni tehnice.

Lotul echipei mari

Lotul echipei U19

Istoricul clubului vine cu multe detalii, inclusiv o mare parte din recordurile consemnate - număr maxim de victorii la rând, goluri într-un meci, cei mai buni marcatori, etc. Este un amalgam de date, cu recorduri recente și recorduri istorice, dinainte de perioada 2012, asta și fiindcă lipsește un centralizator pentru aceste informații din 1921 încoace. Sper doar să nu depășim isprava de anul trecut, cu cele șaisprezece meciuri fără victorie sau să concurăm cu lipsa de reușite din 2001.


Diferențele între jucători sunt frapante. De la experiența lui Drăghici, la talentul incipient al lui Codrea și până la viteza lui Toboșaru există multă variabile care diferă considerabil (pe o scală de la 1 la 20). Mulți dintre jucători pot să crească frumos, însă trebuie să mai completați staff-ul tehnic la club, pentru a le oferi condițiile să o facă. Nici în joc nu este taman ușor, mai ales în primă fază, când bugetul de salarii este restrâns. Oricum, am sfidat realitatea la prima încercare, din moment ce am promovat la finalul sezonului, aducând doar cinci jucători de pe liber în pauza de iarnă.

Căpitanul echipei, Octavian Drăghici.
Unul dintre tinerii care caută să confirme, Dorin Codrea.
Și unul dintre juniorii care mai au până departe, Toboșaru.
Pentru prima oară, în FM 2019 poți selecta și Liga a 3-a din România, care trebuie însă activată din editor în prealabil. La nivel de loturi, totul este (aproape) la zi. Dintr-un motiv sau altul, există discrepanțe între ce ar trebui să fie și ce regăsim în joc când vorbim despre regulile competiționale, atât în L2 și L3, cât și la competițiile de juniori. Mai mult ca sigur acestea vor fi ajustate în următoarele actualizări.

FM 2019 este disponibil pe PC, tabletă și telefon - însă varianta de telefon nu include campionatul României. Deci tot ce vă rămâne de făcut este să cumpărați jocul de pe Steam și să le arătați conducătorilor actuali cum trebuie de fapt pregătită echipa.

Niciun comentariu :

Google+