24 iulie 2018

Acum cinci ani...

Pe 19 iulie 2013, alb-violeții, antrenați de Vali Velcea, reveneau în Liga 1 și învingeau pe Dinamo acasă, după un meci memorabil. Trandu rata un penalty, Szekely începea în trombă cel mai bun sezon al carierei și Bărbuț se remarca cu un gol de generic. Credeam, în naivitatea mea, că de această dată va putea fi altfel. De fapt, nu doar „altfel”, ci și mai bine.


Poli se prezenta cu următorii jucători:

Titulari: Claro - Nohai, Scutaru, Șeroni, Marovic - Bărbuț, Trandu, Petre, Boldea, Nicola- Szekely

Rezerve: Poparadu, Nanu, Ruiz, Petrovic, Popovici, Belu, Coca


Ulterior, după ce am învârtit o grămadă de jucători prin lot, pe seama și a unei campanii de achiziții foarte slabe în iarnă, am creat tiparnița din care aveau să fie printate sezoanele noastre de retrogradare: închei anul pe un loc sigur de mijlocul clasamentului, îl sfârșești în genunchi, sub linia. S-a întâmplat în 2014, în 2016 și în 2018. Păzea, 2020.

Uitându-ne la acel lot, nu este tocmai o surpriză că am retrogradat. Doar Șeroni a continuat la nivelul primei ligi în sezonul ulterior, iar singurii care arată a jucători de Liga 1 din întreaga listă, cinci ani mai târziu, sunt Belu și Bărbuț. Destui dintre ceilalți erau însă la vârf de carieră, deci nu trebuie să deconsiderăm ceea ce au reușit în acea primă parte a sezonului, înaintea haosului „gestionat” de conducere în pauza de iarnă. Și asta pe vremurile în care aveam și bani.

Să-i luăm pe rând, într-o excursie nostalgică.

Nuno Claro (41 de ani) - a mai evoluat la Olt Slatina, după care s-a retras la 38 de ani. Până de curând fusese cel mai vârstnic jucător folosit de Poli după 2012, însă a s-a văzut depășit de Croitoru și de Cânu.

Florin Nohai (37 de ani) - nu a rămas titular de drept în acel sezon, fiind la concurență cu Belu. Ulterior a mers la Ripensia, în L4, iar recent a mai jucat la Voința Biled, tot în L4.

Cristian Scutaru (31 de ani) - după alte două sezoane la Poli, Scutaru a trecut scurt pe la UTA înainte să ajungă la ASU Politehnica.

Alin Șeroni (31 de ani) - de Șero știm prea bine ce-a mai făcut. A trecut pe la Viitorul, FC Brașov și Speranța Nisporeni, înainte de a reveni în alb-violet. Din această vară este la Călărași.

Marko Marovic (35 de ani) - și-a pierdut degrabă locul în echipă în favoarea lui Morarjiu (și Bălace). A plecat de la Poli către o ligă regională din Serbia, iar din 2015 joacă în campionatul canadian, la Serbian White Eagles.

Cristian Bărbuț (23 de ani) - alături de Artean, unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai acestei Poli. După ce a plecat la Craiova, pe gratis, în vara anului trecut, a avut dificultăți în a câștiga un loc de titular.

Ovidiu Petre (36 de ani) - a rămas la Poli și după retrogradarea din 2014, însă s-a retras din activitate la doar 33 de ani. Recent numit director sportiv al clubului.

Răzvan Trandu (27 de ani) - încă unul dintre jucătorii talentați pe seama căruia clubul nu a scos niciun venit, Trandu a fost lăsat să plece la Rapid în 2015, a evoluat bine acolo, însă s-a retras din fotbal la 25 de ani.

Nicu Boldea (31 de ani) - în ciuda unui sezon bunicel de Liga 1, Boldea a rămas la Poli până în 2015/2016, când mai evolua doar la echipa secundă. Ulterior s-a lăsat de fotbal.

Eduard Nicola (35 de ani) - odată ce a părăsit-o pe Poli, Nicola a părăsit și Liga 1, unde nu a mai revenit. A fost tranzitoriu pe la Vâlcea și Clinceni în L2, la Afumați în L3, apoi a coborât la Sportul și în sezonul trecut a evoluat pentru...Agricola Borcea.

Szabolcs Szekely (33 de ani) - să tot vorbești de jucători care nu au profitat de șansa pe care au avut-o. În ciuda unui sezon cu 11 goluri în Liga 1, Szekely a rămas la Poli după retrogradare, apoi s-a perindat pe la UTA, Ighiu și Deva, înainte de a ajunge la Lugoj în 2017.

Valentin Coca (31 de ani) - a mai apărat pentru Caransebeș, în L2, după plecarea de la Poli. Nu pare să fi mai jucat la nivel profesionist începând cu vara lui 2015. (L.E. Ni se scrie că acum joacă în L7 din Germania)

Claudiu Belu (24 de ani) - nu eram convins că Belu se va afirma la nivelul L1 după plecarea de la Poli (din nou, pe gratis), însă sezonul trecut la Astra l-a găsit bine așezat în primul unsprezece al unei echipe de play-off, mai ales grație aportului său ofensiv.

Aleksandar Petrovic (35 de ani) - n-a mai stat mult la Poli, iar apoi a evoluat prin ligile inferioare din Serbia și România - Belgrad, Pancevo, Pazova și Sebiș.

Adrian Poparadu (31 de ani) - a părut că va avea soarta lui Boldea, cu un sezon întreg petrecut la echipa secundă, însă a revenit la echipa mare și a făcut parte din lotul care a săvârșit „salvarea minune” în 2016. Din 2017 este om de bază la ASU Politehnica.

Florin Nanu (34 de ani) - a plecat la Ripensia în 2015, unde a promovat de două ori consecutiv, astfel că vara trecută se afla la nivel de L2. Între timp s-a dus la Dumbrăvița, în L4, cu care din nou a promovat.

Alexandru Popovici (29 de ani) - exceptând un excurs în Azerbaidjan, Popovici a evoluat pentru Poli, reușind cel mai bun sezon al carierei în 2016/2017. Între timp își caută echipă.

Jorge Ruiz (28 de ani) - după scurta sa aventură europeană la Poli, Ruiz a revenit în Venezuela, inclusiv câteva din prima divizie. A ajuns în Costa Rica în iarna lui 2018, dar pe niciunde nu a confirmat.

Niciun comentariu :

Google+