8 iunie 2018

Despre perspective gri

Odată ce Neaga a divulgat lipsa vreunui plan concret în cazul retrogradării, era de așteptat ca situația să rămână ambiguă o perioadă neplăcut de lungă. Concret, clubul are nevoie de până la două milioane de euro între acum și vara lui 2019 pentru a-și putea continua activitatea: să plătească restanțele către jucători, ratele la ANAF și să asigure bugetul de salarii și cel operațional pentru anul în liga secundă.


Președintele Birlică are ingrata sarcină de a vinde obligatoriu și cât mai repede măcar unul dintre cei trei jucători pe care i-a oferit la pețit (Artean, Bîrnoi, Haruț), pe câteva sute de mii de euro. Asta în condițiile în care cumpărătorii pot lua modelul Dinamo, să stea la pândă așteptând memoriile. De ce e atât de important să vinzi repede? Nu doar din necesitatea evidentă de a începe să acopere datoriile aducătoare de penalități, ci și date fiind cele divulgate de Nicolae Robu în această dimineață, pe urma discuțiilor cu potențialii susținători ai clubului. Aceștia, cei care au mai oferit bani echipei de-a lungul sezonului proaspăt încheiat, vor semna contracte de sponsorizare care să ofere venituri cu periodicitate și predictibilitate, susceptibile însă la o clauză de nulitate, în cazul în care clubul nu adună destui bani să încheie sezonul. Următoarea întâlnire între primar și finanțatori va avea loc în două săptămâni, implicit se înțelege că măcar o parte din acești bani trebuie găsiți acum, ca discuția să aibă unde continua

Niște calcule care-mi aparțin, din informații publice. Pur teoretic, dacă s-ar renegocia favorabil ratele de plată către ANAF, care ar însuma 600.000 de euro pentru sezonul următor, plus ce-ar mai fi restanțe din acest an, probabil vreo 300.000 de euro, clubul tot ar avea nevoie 500.000 de euro pentru a plăti nu doar salarii restante, ci și prime restante, plus cheltiulei cu restul staff-ului tehnic. Nu doar echipa mare nu este plătitiă, mai sunt bani de dat inclusiv la centrul de copii și juniori. Dacă suntem excepționali, putem ataca promovarea cu un buget de 500.000 de euro sezonul viitor. La o adică, nu văd cum am supraviețui pe termen lungă fără a reveni degrabă în Liga 1, deci așa ajungem spre cele 2.000.000 de euro sugerate, poate jumătate dacă se găsește o variantă de reeșalonare cu ANAFul. Dacă vindem doi, trei jucători pe sumele vehiculate (200.000-300.000 bucata), rămân între 300.000 și 500.000 de euro de acoperit din sponsorizări. 

Toată această incertitudine financiară riscă să compromită și șansele teoretice de a lupta pentru promovare -  oricum ne-ar fi greu considerând cu ce cluburi vom lupta, care au atât finanțare, cât și susținere amplă în orașele lor. Sportiv, trebuie să găsim un antrenor nou, capabil să funcționeze într-o astfel de incertitudine, versat în a lucra cu jucători tineri și care poate reconstrui lotul echipei. Lotul în sine trebuie stabilit și completat în următoarea lună, căci prin iulie toți jucătorii mai buni vor fi deja sub contract. Cu toată incertitudinea de la club, cât și cu reputația construită anul trecut, forța noastră de atragere este una diminuată. 

Așadar, așteptăm cu sufletul la gura vânzarea unui jucător și numirea unui staff tehnic, dacă se poate săptămâna viitoare. Până atunci ne vom uita și la jucătorii pe care-i avem în cuibar și unde ne-ar putea propulsa aceștia.



Un comentariu :

Isabel spunea...

Urmaresc cu drag blogul tau! :)

Google+