1 iunie 2018

Avancronică: Chiajna - Poli

Am ajuns la capătul acestui sezon catastrofal. Nimeni nu pare să mai creadă în minuni, deși probabil că șansele noastre sunt mai bune de 1%, așa cum s-a speculat. De ce? Păi șansa ca Juventus să bată pe Voluntari nu e pur teoretică, fiindcă i-au bătut cu o lună în urmă. Deci de un 40% tot s-ar lipi. Apoi bagi în ecuație faptul că Juventus nu mai are miză, n-a mai scos vreun punct de la acea victorie, și că cele două cluburi împart același stadion și mai tai din acel 40%. Hai că ajungi la un 20%, dacă se joacă pe bune. Iar șansa noastră să batem la Chiajna o fi undeva pe la 40%, dacă vrem cu adevărat să batem. Așadar, dacă toată lumea joacă fotbal, avem șanse de 8% să scăpăm. Nu-i așa că sună mult mai bine?



Concordia Chiajna

În continuare nu-mi vine să cred că cei din Chiajna sunt salvați înainte de ultima etapă. A fost una din cele mai slabe echipe care au venit pe Dan Păltinișanu, dar de la numirea lui Ionuț Badea au reușit să-și schimbe soarta - antrenor schimbat chiar mai târziu decât am făcut-o noi, deci unde se vrea, se poate. E drept că dacă aveam și noi parte de avantajele Chiajnei, poate nici nu conta cine era antrenor: să fi benificiat cu Voluntari de arbitrajul pe care l-a avut Chiajna la Sepsi, sau cu Botoșani de aceleași gazde primitoare.

Meritul Chiajnei este că a scos rezultatul de care a avut nevoie cu Voluntari, terminând la egalitate, și s-a salvat matematic. Nu știu ce motivație au pentru acest meci dincolo de posibilitatea de a ciupi niște bani în plus cu o clasare peste Mediaș. Cu siguranță, însă, nu au presiune.

Poli Timișoara

Minimul pe care ar trebui să-l facem, pentru a spera, este să câștigăm acest meci. Un gol rapid ar pune puțină presiune pe Voluntari și dacă se întâmplă ceva aberant - o reușită a lui Juventus, o eliminare, ceva - se aliniaza astrele și rămânem în Liga 1. Din acest punct de vedere, mi se pare trist că am cam dezarmat după înfrângerea cu Dinamo, că apelăm doar la demnitate. Zic chestiile astea fiindcă am urmărit recent cum echipa mea preferată din Anglia a retrogradat din liga a 4-a în liga a 5-a, cu un scenariu identic înainte de ultima etapă: aveau nevoie de victorie și ca oaspeții să piardă la o echipă din fruntea clasamentului. Nu le-a ieșit, dar discursul s-a concentrat exclusiv pe propriul club, pe ce puteau ei să facă să se pună în poziția de a avea o șansă. Au bătut cu 3-0 și retrogradarea a fost demnă, dar fără iz de resemnare. Nevoia de a pune accentul pe demnitate îmi pare un indicator îngrijorător, ca și cum demnitatea nu ar veni de la sine la jucătorii unui club de Liga 1 - oricât ar fi suferit ei. Că dacă și demnitatea vine/pleacă odată cu banii...

Așa, la nivel de lot ne lipsesc câțiva jucători. Țigănașu, Vașvari și Ciucur au fost declarați liberi de contract, dar primii doi oricum lipseau de la acest meci (accidentat/suspendat). La această listă se adaugă și numele lui Mihai Roman, ocupat cu un botez. Ce să mai zici? În schimb, deplasarea au făcut-o patru juniori din cadrul clubului - deja familiarul Raul Cochințu (1999), Denis Dorobanțu (1999), Raul Bonda (2000) și Roger Kesckes (2001). Poate unii vor avea șansa debutului.

În rest, jucătorii obișnuiți sunt apți. Neaga va trebui să jongleze puțin cu așezarea, sau să forțeze pe unul/altul în poziții mai puțin familiare. Probabil o să apară Enescu în locul lui Vașvari, Munteanu ar putea fi retras să ocupe locul lui Ciucur și Velcotă sau chiar Zaluschi s-ar putea regăsi în trioul din față. În altă ordine de idei, acesta ar putea fi ultimul meci în Liga 1 pentru câțiva dintre jucătorii noștri - Cânu, Drăghici, Raț, Șeroni, Enescu, Zaluschi s-ar putea regăsi în această situație din varii motive. Poate îi motivează să arate că (mai) pot.

Ce mai zice Neaga?
„M-aș bucura să ieșim cu fruntea sus. Demni. A fost un play out agitat, cu probleme… La fotbal se poate schimba de la o zi la alta, mai credem și în minuni, vedem ce minune va mai fi. Mergem să ne jucăm șansa, să abordăm la victorie. Indiferent de rezultatul de la Voluntari noi mergem să câștigăm cele trei puncte. Chiar dacă avem probleme foarte mari de efectiv mergem încrezători că putem obține un rezultat bun.”
Altfel, deja încep discuțiile despre refacerea lotului pentru anul viitor și a unei reveniri în prima ligă. Încă nu este clar cum se acoperă necesarul de finanțare, undeva pe la două milioane de euro pentru a încheia sezonul, însă planuri se fac - începând de acuma trei zile. Din păcate, cei care fac planurile sunt aceiași care le-au făcut în această iarnă; sunt cei care ne-au asigurat că n-o să ajungem la retrogradare și care au greșit la aproape fiecare decizie sportivă luată din ianuarie până acuma. Dacă rămân, vor avea mult de muncă să ne recâștige încrederea.

Ultima întâlnire

Niciun comentariu :

Google+