6 mai 2018

Concluzii la finalul Ligii Elitelor

S-a terminat acest sezon la Elite. La U19, unde am luptat multă vreme pentru locul secund, am pierdut aerul din pânze după victoria cu CFR Cluj. La U17 am lăsat mai mult de dorit, cu doar două victorii obținute. Clubului, care a sacrificat sectorul juvenil cu consecvență în ultimii trei ani, îi va reveni dificila misiune de a reclădi aceste două formații pentru a mai spera la Liga Elitelor în sezonul următor.


U19: Poli - CSM Reșița 1:2 (1:0)

Pentru toate laudele primite de gruparea U19, care și-a depășit condiția în prima parte a campionatului și a reușit să stea aproape de vârful clasamentulului, aceste ultime două luni au reprezentat un trist capăt de drum. Odată cu pierderea șansei de a prinde locul doi, motivația alb-violeților a avut de suferit, culminând cu această înfrângere pe teren propriu în fața ultimei clasate.

Deși am deschis repede scorul, când Sîrbu l-a deschis pe Ochea singur cu portarul și acesta l-a lobat (min. 13), restul jocului a lăsat de dorit, fiind presărat de erori și lipsindu-i incisivitate. Ambele echipe au avut câteva șanse, dar oarecum contrar cursului jocului Reșița a egalat, la o fază în care mai tinerii Mirescu și Moșoarcă nu s-au înțeles (min. 62). Al doilea gol al oaspeților a venit printr-o execuție de efect, de la marginea careului (min. 70), iar în ciuda unei dominări clare în ultimul sfert de oră, poliștii nu au mai putut reveni pe tabelă.

Chiar și la acest nivel, sau poate în special la acest nivel, câștigă cei care și-o doresc cel mai mult. Cred că asta explică în parte rezultatele excelente din prima parte a campionatului, în care echipa a crezut în sine și a căutat să arate celor care au dat-o drept victime sigure că nu așa stau lucrurile. Pierderea a doi fundași titulari în iarnă, Demenescu și, în special, Podină ne-a slăbit mult „la fundament”, iar acolo unde nu există o apărare bună, tot jocul suferă. Așa se face că față de cele șapte goluri primite în prima parte a sezonului, în a doua parte am încasat douăzeci și trei.

Am mai scris că formația antrenată de Victor Collins ar fi meritat mai multă atenție din partea conducerii clubului, în special în această iarnă. Dacă nu arăți recunoștință și nu premiezi performanțele, rezultatul inevitabil este ceea ce am văzut în a doua parte a sezonului. Generația 1999 ar fi meritat un sfârșit de juniorat mai bun, iar cei care rămân vor avea nevoie de întăriri pentru a putea reveni la Elite.

Normal că e un moment în care atât jucătorii, cât și noi, cronicarii filosofi, stăm să ne gândim ce urmează pentru ei. Trifon, Gavruță, Andreici, Cochințu, Dorobanțu, Ochea, Sîrbu și Sevici sunt „absolvenții” rămași la U19. Dintre ei, Cochințu (fundaş central, dar golgheterul echipei), Ochea și Andreici au mai avut tangențe cu echipa mare, deci ar fi mai îndreptățiți să spere că ajung în lotul (lărgit) la seniori. Oricum, avem de răspuns la niște întrebări existențiale înainte să vedem de ce jucători va avea nevoie Poli anul viitor.

Bravo băieți, mult succes în continuare!

Poli: Moșoarcă - Andreca, Cochințu, Mirescu, Iovanovici - Dorobanțu, Ochea - Bonda, Iseini, Ursu - Sîrbu

Schimbări:

Kecskes pentru Bonda (min. 58)
Mihai pentru Ursu (min. 70)


U17: Poli - CSS Turnu Severin 1:2 (0:2)

Problemele la U17 au cu siguranță ceva în comun cu cele de la generația mai mare, însă atunci când echipa îți câștigă doar două meciuri (rămas unul, după retragerea celor din Târgu Mureș) într-un sezon competițional, trebuie să-ți pui și alte întrebări. Schimbare de antrenor cauzată de numirea temporară a lui Paleacu la echipa mare nu a ajutat, îngrijorătoare fiind lipsa de progresie văzută în acest an și faptul că alb-violeții au înscris cele mai puține goluri din seria de vest.

În disputa cu ultima clasată, formație care adunase doar un punct anterior, grație unui egal reușit acasă tot cu Poli, alb-violeții mici s-au întrecut în ratări, în vreme ce oaspeții au înscris la singurele ocazii avute. Primul gol a căzut rapid, când vârful oaspeților l-a văzut ieșit din poartă pe Popeț și a executat un lob inspirat, care a intrat în plasă (min. 10). Alb-violeții au insistat timid să revină, cu Dobrincu ratând o șansă singur cu portarul. Scorul a luat proporții la o pasă printre apărătorii noștri centrali, care a permis unui jucător advers să rămână singur cu portarul, de unde nu a iertat (min. 28). În partea secundă am avut mai multă intensitate, dar după bara lui Dobrincu din lovitură liberă, același Dobrincu, iar ulterior Toboșaru, au ratat deși aveau doar portarul de învins. Golul nostru a venit târziu, grație șutului în diagonală trimis de Târțău, la capătul unei faze prelungite de atac (min. 80), însă n-am mai avut timp să egalăm.

Am văzut câteva meciuri ale echipei U17 în acest an și mi-au plăcut mai mulți jucători. Toboșaru este cel care atrage primul atenția, fiindcă posedă viteză și capacitatea de a-și scoate din joc adversarii. Aduce puțin aminte de Bărbuț, iar dacă va deveni un mai bun jucător de echipă, va avea șansa să se afirme repede. Kecskes, care în ultimele meciuri a evoluat la U19 (și Toboșaru a prins un joc pentru juniorii mari), este un mijlocaș polivalent, căruia antrenorii par încă să-i caute poziția de bază, din care să-l ajute să se afirme. Chiar dacă am suferit ofensiv, atacantul Dobrincu are o mobilitate bună și a înscris de șapte ori la Elite - e drept, câteva din acele reușite din penalty. Și l-aș mai menționa pe fundașul stânga Codrea, un jucător care citește bine jocul, deși mai are de lucrat la partea fizică.

Nu sunt diferențe atât de mari valorice între componenții echipei U17, astfel că oricare poate „exploda” în următorul an de zile. Dintre cei menționați, cu excepția lui Kecskes, restul sunt născuți în 2002, ca mulți dintre coechipierii lor, acesta fiind unul din motivele pentru care rezultatele nu au excelat. Doar unul din motive.

Poli: Popeț - Târțău, David, Românu, Codrea - Chiriac, Turdean - Buga, Grosu, Dobrincu - Toboșaru

Schimbări:

Badaood pentru Chiriac
Periat pentru Turdean
Tașcă pentru Grosu
Bain pentru Toboșaru

Niciun comentariu :

Google+