11 decembrie 2017

O cronică violetă: Poli Timişoara, între pasiune şi identitate


Blogul Cronica Violeta s-a născut în toamna lui 2001, dintr-un sentiment de pasiune rătăcită pentru fotbal și pentru Poli Timișoara. O vreme a fost un exercițiu solitar, înainte ca Andrei să mi se alăture la apogeul erei BKP. Când am împlinit cincisprezece ani de blog, ne-a trăznit să scriem o carte despre Poli. N-am știut prea sigur ce o să iasă, dar am început cu o selecție de articole care apoi a devenit mult mai mult de atât.

Începând cu primele amintiri pe care le avem despre echipa alb-violeților, din mijlocul anilor nouăzeci, până la zona crepusculară în care ne ducem acum existența de suporteri, am tras de firul violet să se despleticească. 
Cu ce am rămas este o sagă a identității în fotbalul timișorean: de la Zambon la Iancu, la Robu, la Druckeria, toți cei care și-au asumat să controleze destinul clubului au generat efecte profunde asupra poliștilor de pretutindeni și asupra a ceea ce reprezintă Poli pentru Timișoara. Pe unele am vrea să nu le uităm niciodată, pe altele să nu le fi trăit vreodată.

Vă invităm să fiți alături de noi la această lansare specială de carte, într-un mediu atipic pentru fotbal. Galeria Jecza are însă o trăsătură pe care căutăm insistent s-o găsim: nu e doar un spațiu de expoziție, e un „acasă”. După asta râvnim (nu-i așa?!) cu toții.

7 comentarii :

alextorrrres spunea...

Felicitari pentru carte. Orice polist va fi fericit sa o tina in mina, sa o rasfoiasca, sa o citeasca si sa o reciteasca. De aceea va intreb, unde va putea fi gasita cartea? Am vreo sansa sa o cumpar in Bucuresti, Brasov sau online? Multumesc. Alex

alextorrrres spunea...

Felicitari pentru carte. Orice polist va fi fericit sa o tina in mina, sa o rasfoiasca sau sa o citeasca. Asa ca va intreb, unde va putea fi gasita cartea? Am vreo sansa sa o cumpar in Bucuresti, Brasov sau online?

Stefan Carpanu spunea...

Nu știm încă exact unde se va vinde, dar cu siguranță va exista varianta online!

alextorrrres spunea...

Multumesc frumos, Stefan. Abia astept.

alextorrrres spunea...

De la cartea lui Mircea Jiva - Haide Poli, din 1973, nu a mai aparut nimic asemanator, asa ca demersul vostru va fi hrana pentru polisti🙂

Stefan Carpanu spunea...

Am tot citit cartea lui Mircea Jiva anul acesta, dar să nu te aștepți la ceva cu așa o formă statistică. Mai degrabă aș zice că este un fel de jurnal de amintiri și opinii.

Stefan Carpanu spunea...

Alex, dacă vrei îţi pot trimite şi eu cartea cu ramburs. Dă-mi un semn pe mail la polifanathic@gmail.com sau pe pagina noastra de facebook.

Google+