8 iulie 2017

Finanțarea care nu mai vine

După ce ne-am delectat cu noul echipament, ar fi cazul să discutăm și despre treburi serioase. Și nimic nu e mai serios la Poli decât problema finanțării.

Încă de la finalul barajului cu UTA am așteptat ca Robu să spună clar care va fi soluția de scăpare a clubului de datorii, mai ales că ordonanța ce reglementează finanțarea cluburilor sportive fusese dată. Au început transferurile, care fără dubiu aduc o povară financiară în plus, dar încă nu am auzit cum va fi acoperită.

Acum câteva zile a apărut un regulament al Primăriei Timișoara prin care se stipulau condițiile pentru care un club poate primi bani de la bugetul orașului. Nu pot spune cu exactitate câte puncte nu îndeplinește clubul, dar cu siguranță e mai mult de unul, mai concret, cel care nu permite existența datoriilor către stat, Poli având peste 2 milioane de euro datorii către ANAF. Și trebuie subliniat că acest regulament nu este unul impus de vreo autoritate superioară, ci este realizat exclusiv de autoritățile locale. Cu toate acestea, tot n-am avut parte de vreo declarație a primarului.

De-abia ieri am aflat în sfârșit părerea dânsului: lucrurile trebuie specificate clar, pentru a nu mai fi probleme ca acum doi ani, cu Curtea de Conturi. Temerea e justă, chiar de îmi pare cam exagerată. Până la urmă și regulamentul mi se pare corect, dacă ar fi să-l judecăm obiectiv. Nu vreau să cădem în lamentarea că în alte părți ale țării se poate, numai la noi nu. Nu cred că vreuna din echipele care vor primi bani n-ar îndeplini criteriile timișorene.

Problema mi se pare alta, pentru că tot nu am aflat nimic de la Robu. Care va fi până la urmă soluția pentru Poli? Am mai spus-o cu altă ocazie, că dependența de banii publici este una vitregă. Cu cât clubul va fi mai independent de aceștia, cu atât va avea o șansă să mai mare să devină un proiect durabil. Deci ideea că Poli nu va primi bani de la primărie, nu este în sine o tragedie.

Problema este existența unei alternative. Și din moment ce au fost făcute niște transferuri, tânjesc să cred că nu au fost făcute fără acoperire, mai ales la modul în care Robu s-a implicat în acestea. Bănuiesc că atunci când l-a convins pe Bud să vină, nu o putea face fără a-i oferi niște garanții că nu va avea probleme cu plata salariilor, în condițiile în care lotul actual are deja câteva luni restante. De altfel, atacantul nu părea prea îngrijorat atunci când a fost întrebat pe acest subiect. Ar fi frumos să aflăm și noi ce garanții a primit, ca să fim și noi mai liniștiți.

Deci semne că ar exista ceva în spate mi se pare că sunt. Nu cred că cei din conducerea clubului își pot face o strategie doar pe un buget virtual, fără să se fi consultat cu cei care coordonează clubul. Dar sper că e chiar vorba de ceva concret, nu doar veșnicele apeluri la firmele locale, care n-au avut nici un efect până acum. M-aș aștepta la ceva în genul unei sponsorizări serioase ce încă nu poate fi anunțată până când nu se finalizează tratativele. Căci în rest am aflat doar că reluăm relația cu Cotnari, dar contractul cu Casa Rusu numai ce a expirat, fără să aflăm dacă va fi prelungit sau nu. Până îl va întreba cineva pe Robu direct care este soluția pentru Poli sau dacă mai există vreuna, vom rămâne doar cu aceste speculații și frământări.

În altă ordine de idei, surplusul salarial cauzat de noile transferuri ar putea fi amortizat de o afluență de spectatori la meciurile de acasă. Dar să vedem cum se va comporta echipa și cum va reuși clubul să se promoveze.

Niciun comentariu :

Google+