7 noiembrie 2016

Reorganizarea Centrului de Juniori

În conferința de presă organizată astăzi, președintele clubului, Sorin Drăgoi, a anunțat planurile pentru o restructurare a centrului de copii și juniori. Astfel, se va crea o nouă structură (a se citi o persoană juridică distinctă) care va prelua toate grupele ne-obligatorii pentru un club de Liga 1. Primele șase grupe de juniori, ca senioritate, vor rămâne în club, celelalte grupe, opt la număr, vor fi în afara lui. Separarea e doar o formalitate. Prin această mișcare se crează un cadru pentru noua entitate de a accesa fonduri pe legea 350, pe care și ASU a obținut peste o sută de mii de Euro.

Pare o inițiativă necesară, care poate reduce din presiunea pe cheltuielile clubului. În plus, a fost anunțată intrarea unei sume de 80.000 EUR din partea UEFA, tot pentru centru, bani care vor fi folosiți exclusiv pentru achiziționarea de echipamente și diverse alte necesități operaționale asociate cu juniorii.

Pe lângă aceste anunțuri, am aflat și că juniorii care vor activa pe noua entitate, vor trebui să plătească o taxă periodică. Nu că ar trebui să fie controversat acest aspect, mai ales că școlile de fotbal din oraș trăiesc din banii pe care îi cotizează părinții, și este o practică uzuală și în străinătate, așa cum ne-a declarat antrenorul echipei secunde, Adrian Stoicov, în interviul pe care ni l-a acordat:
"am fost în 2008 în Olanda, cu Vali Velcea, şi am fost la diverse cluburi. La PSV Eindhoven am discutat cu directorul centrului de copii despre organizarea lor. Toţi copiii până la 12 ani mergeau la casierie şi plăteau o sumă, 250 Euro. După această vârstă, jucătorii de valoarea nu mai plăteau, dar oricum toţi beneficiau de aceleaşi condiţii – echipamente, vestiare, o bază cu paisprezece terenuri, etc."
Cu acești bani s-ar putea îmbunătăți standardele de pregătire, oferind antrenamente mai individualizate jucătorilor.  Și cum Poli oricum nu beneficiază de altă finanțare publică, nu putem vorbi despre vreo datorie de a menține gratuit accesul la toate grupele de pregătire.

Problema este însă alta: nivelul de absorpție la acest nivel (9-14 ani) a scăzut mult de când cu apariția școlilor de fotbal. Concurența este mare și paradoxul prezentat de Drăgoi e că deși Poli nu percepea taxe, dispunea de mai puțini juniori decât alte cluburi din zonă care percep. Deci problema de fond este undeva în interiorul clubului și sarcina principală trebuie să fie identificarea acesteia. Apoi, îmbunătățirea infrastructurii și a condițiilor oferite, ceea ce face și obiectul acestor modificări, ne poate oferi un avantaj competitiv. Cum ar fi fost însă și anunțarea unei burse pentru copii deosebit de talentați, care vin din medii defavorizate, din familii sărace? N-ar fi sunat altcumva?
Altfel, singura consecință riscă să fie pierderea unui număr de juniori, atât actuali, cât și potențiali, în anii care urmează. Există indicații că se vor lua măsuri la nivelul staff-ului tehnic, doar că în lipsa unei cauze clare, anunțul făcut despre taxare este hazardat. Cu atât mai mult cu cât reorganizarea juridică nu se va face peste noapte.

Lipsa jucătorilor dă bătăi de cap chiar și la nivelul echipei secunde și a juniorilor de Elită, unde nu putem umple cu consecvență banca de rezerve. În acest context, deși momentan situația este acceptabilă ca rezultate, șansele ca Poli să câștige grupele mari de vârstă sunt compromise. Între timp se negociază și cu paisprezece juniori, a căror contracte urmează să expire, iar grilele pentru Bîrnoi și Vasi vor fi rezolvate în cursul acestei săptămâni. Cu patru juniori s-a ajuns la acorduri, doi au rețineri în a semna, iar restul sunt în negocieri. Acesta este unul din aspectele de care trebuie să ne îngrijim cu atenție. O veste oarecum bună este că clubul arată o dispoziție de a plăti salarii și dincolo de minimul impus de regulament pentru jucătorii care se evidențiază. Oricum, banii sunt doar o parte din ceea ce contează la acest nivel, mai ales pentru vârfurile de generație; ceva mult mai de preț ce putem oferi sunt minute de joc în prima ligă.

În rest, s-a vorbit scurt și despre echipa mare. Urmează plata salariilor pe august, din banii de la LPF, apoi dorința de a plăti în decembrie următoarea lună, iar cu banii veniți în ianuarie s-ar plăti încă două salarii. Cel mai dificil de gestionat este cazul lui Pedro Henrique, pentru care trebuiesc achitați 100.000 EUR până în 30 noiembrie, altfel vom fi depunctați cu trei puncte. Neplata ulterioară, după alte trei luni, ar aduce o penalizare de încă șase puncte. Greu. Cu atât mai mult cu cât la partida de sâmbătă s-au vândut doar 2800 bilete, acestea adăugându-se policardiștilor și a celor cu gratuități pe Dan Păltinișanu. Totuși, s-au plătit și una-două din facturile pentru chiria stadionului, niște primi pași în soluționarea acelor datorii.

Niciun comentariu :

Google+