23 aprilie 2016

Poli - Chiajna 1:3 (0:0)

Păstrând tradiția modernă, atunci când Poli dispută un meci cu sabia deasupra capului, îl pierde. O înfrângere dureroasă ce cumulează toate problemele echipei din acest sezon și care cam spulberă speranțele la evitarea retrogradării.

Grigoraș a abordat o nouă tactică, intrigantă, cu 3 fundași centrali: Cânu, Scutaru și Bocșan. Nu era vorba de o abordare defensivă, cel puțin în prima repriză a părut că ar putea fi o așezare bună pentru calitățile jucătorilor noștri. Linia defensivă s-a sincronizat bine, a încercat să construiască cu calm și să iasă cu mingea la picior, iar Belu a putut să-și etaleze ambițiile ofensive fără să-și lase descoperit flancul. Nimely, mai retras ca în meciurile precedente, chiar de nu a avut același aport ofensiv, a coborât des să culeagă mingi, realizând legătura cu atacul.

Problemele au fost, ca de obicei, în atac, unde s-a simțit lipsa lui Goga (suspendat), Bărbuț și Elek nepărând să știe ce să facă cu mingea la picior. Minutul 12 ar fi putut însemna deschiderea scorului. Bărbuț se bate pentru o minge cu Obodo, cei doi cad, iar Belu, pe fază, fură el mingea și trimite un șut excelent peste portar, dar în bară. Mingea sare chiar la Elek în mijlocul careului, care în fața porții goale trage incredibil peste!

Prudența și încercarea unei construcții meticuloase, dar cu lipsa calității individuale necesară pentru a deschide apărarea adversă, rezultă în puține faze de poartă, în ciuda dominării noastre. Javi în special a avut niște preluări și pase dezamăgitoare. Putem menționa doar o incursiune a lui Bărbuț pe dreapta, finalizată cu o centrare deviată în fața porții, unde Dan Popescu nu reușește să ajungă la timp - o fază ce pe viu a părut ceva mai periculoasă decât la reluare, fundașul nostru fiind de fapt la câțiva metri de minge.

O primă slăbiciune în apărare îl are în prim plan pe Scutaru, care este învârtit în careu și nu este dublat, dar din fericire centrarea în fața porții nu este atinsă de nimeni. Repriza se încheie cu 0-0 și speram la un deznodământ ca în meciul cu Voluntari.

În schimb, am avut parte de ceva total diferit. Era de-abia minutul 52 când Milevsky îl ia ca pe jalon pe Jenkins, pe care eu sincer nu țin minte să-l fi văzut în prima repriză. Cânu își lasă marcajul și sare disperat la dublaj, dar mingea este întoarsă pentru șutul lui Obodo din afara careului. Nimely, aflat la doar câțiva metri, are un reflex total nepotrivit și blochează cu mâna șutul - un gest total nenecesar și imprudent.

Penalty-ul este transformat fără probleme, iar Grigoraș mută ofensiv fără să stea pe gânduri: Rajcomar în locul lui Elek și Pisas în locul lui Bocșan. Dar după nici patru minute în noua formulă, antrenorul nostru consideră că e nevoie și de a treia schimbare... Zicu în locul lui Bărbuț. Și oricine a urmărit filmul Poli în acest sezon știa exact ce urma să se întâmple. La nici două minute, Belu respinge din săritură o centrare și se lovește cu pometele de capul lui Niasse. Fundașul nostru nu mai poate continua jocul și este în cele din urmă transportat la spital, lăsându-ne în inferioritate numerică. Deși s-a dictat fault, jucătorul Chiajnei n-a primit nici măcar galben, cu toate că nu avea nici o treabă cu mingea și cu toate că Avram a sancționat cam toate intrările mai dure, indiferent de intenție.

Oricum, în timp ce Belu primea îngrijiri pe marginea terenului, reușim să dăm lovitura. La o minge lungă Bălgrădean iese inutil până la marginea careului, respingerea ajunge la Nimely, care din prima lobează în poarta goală! Avem o tresărire și mă gândeam că poate reușim să întoarcem în favoarea noastră „dezavantajul superiorității numerice” brevetat de Poli în acest sezon. Cu Rajcomar și Nimely avansați și cu tehnicitatea lui Zicu reușim să stăm sus, să obținem mingi în poziții bune chiar în careul advers. Rajcomar are o fază pe dreapta, de unde șutează foarte bine în ciuda unghiului mic, dar în plasa laterală.

Dar pierdem din avânt și totul se năruie rapid, în minutul 73. Cânu iese prea în față la întâmpinare, se întoarce târziu la Milevski care profitase de spațiul creat în careu, Javi uită să-și urmărească omul care dăduse pasa, acesta din urmă urcând să primească o pasă cu călcâiul. Șutul este respins de Strauss, dar doar până la Obodo (și el pierdut de Scutaru), iar acesta nu ratează precum Elek.

Cu plumb în ghete, reacționăm doar printr-o tresărire a lui Zicu, un șut bun de la douăzeci de metri, dar Bălgrădean respinge. În fine, glonțul final îl primim în minutul 88, în urma unei faze fixe, când Cânu nu reușește să ia fața lui Obodo, nici lui Odibe după ce mingea îi sare acestuia din bară.

Nu mai putem spera decât în câteva minuni, pe de o parte să piardă contracandidatele noastre și pe de alta să reușim să închegăm cumva o echipă care să câștige niște meciuri la rând. Chiar de rezultatul ar fi putut fi altfel de am fi condus cu 1-0 în prima repriză, sau dacă arbitrajul nu ar fi fost împotriva noastră atunci când a putut fi împotriva noastră (se spune că ar fi fost și un henț la Milevski înainte de penalty, dar mega-producția primei ligi nu ne poate oferi vreo reluare edificatoare), nu are rost să ne căutăm scuze sau să căutăm problemele în acest meci. Tot ce a dus la situația de acum am văzut de-a lungul sezonului, de la carențele individuale, la transferurile de duzină, fără calitate și, bineînțeles, până la managementul dezastruos, care nu a fost în stare să asigure stabilitatea necesară. E de ajuns să ne uităm la Milevski și Obodo, sosiți în această iarnă la Chiajna, care ne-au dat două goluri și au făcut cam ce au vrut cu apărarea noastră, și să comparăm cu transferurile noastre. E de ajuns să observăm că Grigoraș practic a fost nevoit meci de meci să schimbe tactica, să ruleze jucători pentru că nu s-a putut baza pe un nucleu stabil și nici măcar pe un lot stabil datorită accidentărilor, venirilor târzii, lipsei de formă a celor transferați. Până ce cei în măsură să o facă nu se pun serios la masă, să rezolve problemele administrative și să traseze un plan măcar pe termen mediu, nu știu ce rost are să ne mai facem ambiții. Vedem ce ne rezervă viitorul.

Poli: Strauss (5) - Cânu (4), Bocșan (5,5), Scutaru (5) - Belu (5,5), Jenkins (4,5), Nimely (6), Javi (5), Bărbuț (5), D. Popescu (5,5) - Elek (4,5)

Schimbări:

Rajcomar (5) pentru Elek (min 58)
Pisas (5) pentru Bocșan (min 58)
Zicu (5,5) pentru Bărbuț (min 62)

Niciun comentariu :

Google+