25 aprilie 2016

Despre tactică și eșec

Când a plecat Florin Marin, am scris că nu este mutarea de care aveam nevoie la momentul respectiv. Faptul că Grigoraș nu are rezultate, mai ales în condițiile în care a preluat o echipă complet debusolată, are o mulțime de cauze și nu e de mirare.

Sâmbătă nu am văzut nimic greșit în abordarea partidei, deși la ultima aventură tactică am criticat alegerea antrenorului. Dar atunci a fost compromisă apărarea fără a oferi un plus pozițional, în timp ce împotriva Chiajnei am optat pentru cei doi jucători avansați în bandă, care erau astfel mai liberi și mai puțin expuși în același timp. Această așezare a funcționat deoarece oaspeții jucau cu două vârfuri, iar o apărare cu trei fundași centrali reprezintă o opțiune viabilă pentru a-i contracara. Am văzut că au fost puține probleme până la gol, cu excepția unei faze în care Scutaru n-a fost dublat în duelul său cu Milevsky, în prima repriză. Iar la gol, dincolo de erorile defensive, a confirmat ieri și D. Popescu hențul făcut de atacantul ucrainean la preluare, ratat, așa cum pare să se întâmple mai mereu, de arbitrul adițional.

Durerea noastră pleacă de la carențele tehnice individuale, care ne-au împiedicat să obținem mai mult: Elek, incapabil să înscrie cu poarta goală sau să întoarcă un adversar unu la unu; Bărbuț, idem partea cu depășirea unui adversar - hai că nu la fiecare încercare, dar măcar cu oareșce regularitate; mingea sare mai nou din piciorul lui Javi ca din al lui Mansour; Nimely e bătăios, dar lent, și nu a avut cu cine să intre în combinatii (ce fază a ieșit cu Zicu în preajmă, pe final de meci); fazele fixe sunt executate de la mediocru în jos; iar in apărare acoperim lamentabil spațiile și ne dublăm imprecis, târziu sau deloc.

Pe care din lucrurile astea le poate corecta un antrenor? Grigoraș a făcut deja un lucru util, introducându-l pe Bocșan în primul unsprezece, un jucator care deși mai are de progresat până să fie titular de drept, îți oferă un plus de talie de care ai mare nevoie - vezi ce fundași avea Chiajna în centru, ce periculoși au fost la cornere (1.88/1.89 față de 1.85/1.86 la Scutaru/Cânu). Cât despre alte transformări antrenorești, plasamentul și instinctul necesar, respectiv rutinarea prin exerciții până la imprimarea unui instinct, a unei intuiții colective, necesită luni, dacă nu ani de pregătire. Un antrenor nou poate să faca doar două, trei lucruri care chiar au impact pe termen scurt: să rupă ritmul și să motiveze jucătorii prin forța sa de caracter, respectiv să aibă inspirația unei descoperiri tactice/a unui jucător neglijat, grație perspectivei 'curate' cu care vine la club. Evident, exceptând situația în care predecesorul său a fost un incompetent colosal, iar poate unii regretă să vadă că Florin Marin, cu toate neajunsurile lui, n-a fost așa ceva.

Să ne uitam și la Chiajna: nu joacă fotbal mai bine decât noi. Dar au calitatea necesară să facă diferența când apar oportunități, sau care să creeze oportunități: pe Milevsky (șapte meciuri, șase goluri, dar am vazut că rolul lui nu e neapărat de a marca) nu l-a învățat Falub cum să preia mingea cu trei adversari în spate, cum să i-o bage printre picioare lui Jenkins, cum să dea călcâie pe lângă Cânu; nici Obodo nu a descoperit poziționarea la fazele fixe de când a ajuns la Concordia. Cine a văzut că oaspeții au fost mai determinați decât noi, a văzut greșit. Au avut însă mai multă încredere, tocmai prin prisma calității pe care le-o oferă acești doi jucători. Dacă Chiajna ar fi trebuit să-și permită să aducă acești jucători, e altă discuție.
Poli, în ciuda semi-eșecurilor din campionatul regulat, era o echipa mai solidă nu doar grație disciplinei (inodore) a lui Florin Marin, ci mai ales din lipsa presiunii și încrederea pe care ți-o dădea (o vreme) prezența unui Luchin, Goga, Zicu în teren. Dar nimic nu ține la infinit, iar noi am intrat într-un cerc vicios al rezultatelor.

Am râs (și mai râd, melancolic în retrospecție) citind că Rajcomar a fost singurul jucător dorit de Florin Marin. Sunt convins că esența acestei dorințe nu se referea așa de mult la fotbalistul Rajcomar, cât la tipul de vârf pe care și-l dorea în echipa. Până la urmă, Rajcomar e un jucător pe modelul lui Milevsky, care joacă cu spatele la poartă, intră în combinații cu mijlocașii și le oferă spații - numai că Rajcomar nu are talentul ucraineanului, care deși de abia se mișcă, atunci când o face, o face cu rost. Prin constrast, Elek e un vârf care atacă poarta, nu este în natura lui să țină de minge, să se impună fizic în fața a doi, trei jucători de la 1.85m în sus. Faptul că nu are instinct de marcator face ca aportul pe care îl poate aduce echipei să fie unul limitat - de cate ori să tot scapi vertical spre poartă pe mingi lungi? Scorul la pauză putea să fie 2-0 doar din șansele sale.

Ce mă ia pe mine cu misteriosul este înlocuirea lui Llorente cu Jenkins la mijloc. Poate pentru colaboarea cu Nimely, poate fiindcă e un jucător care construiește ceva mai disciplinat și are un spirit mai apropiat de ce își dorește Grigoraș să vadă, dar cred că e o greșeală. E drept ca englezul e încă în faza de revenire, dar din ce am văzut in meciuri, Llorente era unul dintre cei mai constanți jucători, activ la recuperare și un pasator superior lui Jenkins. Întamplător era al treilea jucător ca note în play-out, chiar dacă ăsta nu e cine știe ce reper. E o modificare bizară fiindcă nu se cerea ca prestații.

Ca să închei: nu-mi îndrept tunurile asupra lui Grigoras fiindcă, așa cum am scris cu ocazia tevaturii numirii sale, problemele de la club sunt atât de anchilozante că e greu de zis ce antrenor putea să vină să ne salveze. Nu avem bani, nu avem pasiune în jurul echipei și nu avem iscusință/calitate pe teren sau în afara lui. Greu să depăsești asemenea carențe prin organizare tactică. Iar faptul că ne merge mai rău acuma ține mai mult de presiunea rezultatelor, de numeroasele accidentări și de pierderea de 'viteza' a lui Javi la mijloc, decât de o diminuare a jocului nostru colectiv ca urmare a unor intervenții grigorașiene.

P.S. Să nu ingorăm nici că suntem la al treilea antrenor care nu are rezultate superioare cu această echipă.

Niciun comentariu :

Google+