29 martie 2016

Poli - Petrolul 0:1 (0:1)

Aș vrea să-i zic orbecăială existențială, dar pentru asta trebuie să orbecăiești, nu? Poli, în mare neschimbată de la ultimul meci, a părut mai vlăguită, lovită de evenimentele recente. Oaspeții au înscris la singura ocazie a partidei, unul din cele două șuturi trimise pe poartă, în timp ce noi ne-am trecut în cont șapte-opt ratări din poziții bune sau foarte bune. Dar asta a fost povestea întregului sezon, iar astăzi am adăugat un nou episod, despre cum să irosești revirimentul pe care ți-l poate oferi un antrenor nou: creând atâta tevatură în jurul numirii lui, că toată lumea își pierde încrederea în mai bine. Mi-e greu să cred că duo-ul Marin-Stanciu obținea mai puțin din acest meci, însă așa ne rămâne foarte vaga speranță că Grigoraș-Miculaș vor izbuti ceva cu trecerea timpului. Doar să nu fie prea târziu.

Despre joc: minutul 6, cursă a lui Elek în stânga, îi pasează lui Zicu central, care ridică elegant pentru Javi, a cărui voleu frumos trece de puțin pe lângă. Minutul 16, trage Goga, până atunci ambulant pe teren, dar Cobrea se întinde și prinde destul de lejer. Minutul 18, corner Javi pe colțul scurt, Elek lovește cu capul, nici plasat, nici cu forță, astfel că același Cobrea intervine. Cândva, Goga trage de la marginea careului, deși îl avea pe Javi liber în dreapta, și mingea merge peste. Altcândva, Belu trimite și el un șut impetuos de la distanță, tot puțin peste. Prin toată ambiguitatea asta temporală, Petrolul deschide scorul în minutul 24: Popescu e singur și în inferioritate în flanc, jucătorii adverși planează în spatele lui, Manu Torres cu nimeni în marcaj, Cânu și Belu cu câte un om, dar pe colțul lung Astafei este singur, fiindcă Javi nu coboară, iar închizătorii nu țin pe nimeni; Cânu trece pe sub minge, omul lui Belu face o preluare-pasă, astfel că mingea ajunge la Astafei, care finalizează curat la colțul lung. Dispărem din joc, dar tot mai e loc de o ocazie în minutul 31: liberă executată de Llorente, respinsă, Cânu retrimite din foarfecă la Manu Torres, a cărui lovitură de cap e puternică, însă fix pe Cobrea. Până la pauză se mai remarcă doar înlocuirea lui Zicu cu Bărbuț, probabil o palmă oferită căpitanului nostru, foarte puțin prezent în joc - dar vina aici o are și Grigoraș, precum vom reveni mai încolo.

Repriza secundă are și ea vreo 20-25 minute de ocazii în ea, deși mai împrăștiate, și apoi se stinge. În minutul 53, Elek pune piciorul la o centrare a lui Belu, lansat bine de Llorente, dar mingea trece pe lângă. În minutul 60, Javi trimite cu capul, fără vlagă, tot la o centrare a lui Belu, prinde Cobrea. Jocul se schimbă scurt la față, odată cu intrarea lui Doman în locul lui Melinte. Poate cea mai mare șansă de gol a reprizei îi revine lui Elek în minutul 63, acesta primește mingea, însă nu trage nici repede, nici tare, nici plasat, astfel că finalizarea la colțul scurt e respinsă de Cobrea. Presiunea e foarte mare la poarta Petrolului, căci noi stăm sus și beneficiem de repetate faze fixe. Șansă mare pentru Elek/Doman, din interiorul careului, însă cei doi nu se prea înțeleg care să tragă și mingea este respinsă. Incursiunea lui Bărbuț din minutul 66, la fel ca una spre finalul partidei, nu-și găsește pasa de gol, deși poziția acestuia era promițătoare. Cumva, inițiativa dă în vânt și moare, echipa nu pare să mai găsească drumul spre careul advers, și nici introducerea (bizară) lui Nimely nu ameliorează situația. Ultima vâlvătaie are loc în minutul 90, când oaspeții sunt aproape de un autogol, dar nici ăla nu se lipește de noi. Și așa se termină.

Era previzibil ca haosul acestor ultime opt zile să ne coste, ceea ce nu înseamnă că era necesar să nu câștigăm azi. Ocazii au fost. Dar echipa a luptat prea puțin, reprezentativă fiind o fază din prima repriză, când un jucător ploieștean a intrat nestingherit în careul nostru, nimeni neoferindu-se să-l blocheze - cumva în mod unitar, ca și cum fluxul echipei ar fi fost de așa natură că acel jucător nu era de atacat. Grigoraș a greșit introducând trio-ul Goga-Zicu-Elek de la debut, lăsându-l foarte expus pe Belu în flancul drept, ceea ce ne-a și costat la gol. În plus, niciunul din cei trei nu a făcut un meci acceptabil, ce să mai zicem de bun, dar dacă e s-o luăm așa, cine a făcut? Ziceam și de ciudata introducere a lui Nimely, care n-a făcut nimic după ce a intrat, când echipa juca cu mingi înalte și aveai opțiunea Henrique la încălzire. Greu de văzut logica - să ce, forțezi pase pe jos, fiindcă n-ai turn de veghe în careu? Dacă asta era, n-a mers. S-a văzut că odată cu intrarea lui Bărbuț, Belu a părut mai competent, ba chiar a reprezentat principalul tun pentru centrările noastre - multe au avut potențial, dar e greu să profiți de mingi înalte, când n-ai pe nimeni capabil să lovească tare/plasat cu capul. în Mi s-a părut totuși că am atacat cu prea multă insistență doar pe flancul drept - la o adică, pe D. Popescu de abia l-am văzut în repriza secundă. Singurul jucător care a ridicat puțin capul, vorba vine, a fost Llorente. Nici fundașii centrali n-au fost răi, însă greșeala la gol a fost una colectivă, la care-și pot împărți liniștiți vina.

Am scris că e greu să ne mai punem speranțe. Asta nu înseamnă neapărat că ar trebui să intrăm cu capul plecat pe unde mai avem de jucat, ci să reducem din presiunea așteptărilor. Aș zice să apreciem fotbalul, dar nu sunt multe de apreciat. E și greu, când ești lipsit de unul dintre cei mai buni jucători, O. Popescu, integralist azi la U21 în victoria cu Țara Galilor, frecție la picior de lemn pentru noi. Asta pe lângă toate celelalte motive bine etablate care ne fac viața grea.

Poli: Strauss (5) - Belu (5), Cânu (5), Torres (5), D. Popescu (5) - Llorente (6), Melinte (5) - Javi (5), Zicu (5), Goga (5) - Elek (5)

Schimbări:

Bărbuț (5) pentru Zicu (min 40)
Doman (5,5) pentru Melinte (min 63)
Nimely pentru Goga (min 82)

2 comentarii :

alextorrrres spunea...

Cel mai trist lucru, dincolo de infringere, a fost prezenta doar a unui pilc de spectatori pe marele stadion. Eu, de la 700 km nu aveam cum sa vin dar n-as fi lipsit, nu as lipsi pentru nimic in lume daca as fi mai aproape. Sa joci in fata unor tribune goale e dezolant ca o repetitie la teatru. Greu de explicat ce tine orasul departe de echipa asta. E decorul ideal pentru o cădere psihica de nereparat la primul si ultimul sut pe poarta al oaspetilor. Asa ca iar am luat bătaie. In mod tradițional mincam bătaie. La sfirsit, Pedro Henrique era trist pe banca. Nu intelegea nici el de ce nu a intrat, desi era cel mai bine facut de pe întreaga arena si poate, macar intimplator, s-ar fi intilnit cu mingea in careul ploiestean. Avem fix cinci zile sa ne refacem moralul, inclusiv noi, cei nevazuti, care patimim de-o viata pentru Poli.

Stefan Carpanu spunea...

De ce ar surprinde numarul mic de spectatori? Echipa vine nu doar dupa o infrangere, ci si dupa o saptamana in care numele i-a fost ridiculizat de mai toate ziarele locale si centrale.

Google+