29 august 2015

Poli - Chiajna 1:0 (0:0)

Victoria mult căutată s-a arătat astăzi, la capătul unui meci destul de bun, pe care îl puteam tranșa mai clar decât am făcut-o. Golul lui Goga a fost decisiv, dar în condițiile în care oaspeții n-au avut decat un șut sănătos spre poartă, ar fi fost un mic dezastru să nu obținem cele trei puncte. Omul meciului, o spun din introducere, a fost Dan Popescu, în mod îndreptățit singurul jucător integralist din lot. E un pas mic și important pe care l-am făcut, debut promițător pentru Florin Marin. Greul, însă, mai urmează.

Ocaziile le-am distribuit pe parcursul primei reprize, cea dintâi aparținându-i lui O. Popescu, în sfârșit titular, care a urcat cu mingea de la jumătatea terenului și a șutat din marginea careului, prea slab pentru a-l învinge pe Matache. În minutul 19, mingea lungă a aceluiași Popescu l-a găsit pe Elek, acesta a intrat în careu, fiind blocat în momentul șutului de un fundaș advers. Goga și Hernandez au mai încercat ceva, fără prea mult succes, înainte ca Luchin să trimită cu capul la un corner în minutul 27, mingea fiind respinsă din drumul ei spre poartă de către un apărător. Fazele de presiune maximă au venit în preajma minutului 39, când am beneficiat de trei șanse pentru a deschide scorul: Belul l-a deschis pe Bărbuț în dreapta, acesta a trecut de un fundaș, a recentrat în spate de unde Goga a șutat în forța, dar și în blocaj; mingea a sărit pe acolo, înainte să ajungă la Belu care a tras și el, tot în blcaj; iar apoi O. Popescu s-a văzut cu șansa șutului de la distanță, dar nu a reușit să prindă poarta. Minutul 44, Goga a profitat de o eroare a fundașilor adverși, a pătruns în careu, neizbutind să treacă balonul pe lângă Matache, acesta i-a revenit lui D. Popescu, care a centrat puternic, Matache intervenind din nou.

Presiunea neconcretizată de la finalul reprizei a lăsat un oareșce gust al regretului, însă jucătorii au ieșit bine de la cabine. Trebuia să fie penalty pentru noi în minutul 50, când Bărbuț a pătruns în flanc, a centrat, și mingea l-a lovit evident în mână pe Sârghi, aflat la distanță bună, dar centralul n-a văzut nimic. N-a mai durat mult până la gol, care a venit în minutul 57. Totul a plecat după o contră nereușită a oaspeților, care ar fi putut primi o liberă la un moment dat, dar s-a dat legea avantajului, mingea ne-a revenit și D. Popescu a trimis o diagonală lungă în careu, Goga a beneficiat de intervențiile stângace a celor doi fotbaliști care îl marcau, și a tras din interiorul careului mic, fără șanse pentru Matache. A fost un gol de vulpe bătrână, cum ar veni, dar bine meritat. Oaspeții n-au reacționat mai deloc, astfel că tot Poli a avut ocaziile. Întâi, minutul 62, Rufino deschis pe culoar de Goga nu reușește să plaseze mingea dincolo de portarul advers. Rolurile s-au inversat în minutul 73, Goga primind de la Rufino, a șutat rapid din afara careului, dar Matache a parat. Minutul 77, Bărbuț a centrat pentru vârful spaniol, acesta a preluat larg mingea, s-a întors pentru șut și a trimis puternic la colțul scurt, din nou văzându-și efortul parat de portar! Singura ocazie a oaspeților a pornit de la o eroare a lui Rufino, care a pierdut mingea după un corner, și Llorente a fost obligat să faulteze pe la 30 metri. Oaspeții au executat în forță și Kirchstein a scos la limită, de sub bară - am răsuflat ușurat. Ultima șansă a meciului ne-a aparținut, când în minutul 90 Bărbuț a beneficiat de o contră, a întors un adversar în marginea careului și a tras cu stângul, mingea trecând de puțin pe lângă vinclu. A fost însă destul pentru o victorie importantă, care ne permite să ne pregătim pentru meciurile grele și interesante care urmează, cu Petrolul (Cupa Ligii) și Steaua.

Prestația echipei a fost, precum ziceam, destul de bună. Linia de fund s-a achitat de îndatoririle defensive, chiar dacă Luchin și Belu n-au fost fără greșeală. De bun augur prestația solidă a lui Cânu, dar n-aș zice că e chiar reconfortantă, fiindcă oricine l-a văzut jucând anul trecut (și cu alte ocazii), nu poate spune despre el că nu e capabil să facă meciuri bune. Doar că inconstanța și imprevizibilul pe care le aduce în joc sunt dătătoare de griji. Dan Popescu din nou la înălțime în flanc, o intervenție vitală în apărare în repriza secundă, prezență bună pe partea ofensivă, un mare plus pentru echipa noastră. La mijloc i-am văzut pe Llorente și Ovidiu Popescu, bătăioși, chiar dacă nu mereu eficienți, în special spaniolul având pe conștiință o eroare care putea să ne coste. Bărbuț, la sorgintea a trei faze foarte bune pentru noi, n-a fost mereu în joc și, din nou, în ultima parte a meciului a părut sleit - greu de înțeles de ce este forțat așa, când ai alternative de viteză pe bancă. Goga, acoperind zona centrală, a fost util chiar și pe lângă golul marcat, precum reiese cred și din cronică, dar și el are momente prelungi în care iese din joc. Colegul său de linie, oarecum, Hernandez a participat la două-trei faze bune, arătând o viteză remarcabilă, însă mi s-a părut puțin egoist - de fapt, mai toată linia ofensivă n-a știut prea bine când să dea drumul la minge. Elek, unic vârf, foarte bătăios de-a dreptul inima atacului, și am remarcat cum a venit instantaneu să-l apere pe Bărbuț, când acesta a fost certat agresiv de Matache la o intrare întrâziată. Schimbările n-au schimbat prea mult jocul, Rufino fiind destul de activ, în ciuda unor erori. Curtean a intrat bine să controleze puțin jocul la mijloc, fără mari reușite individuale, în vreme ce Artean a prins doar ultimele minute.

Așadar, debut bun pentru contestatul Florin Marin. S-a văzut o atitudine pozitivă la echipă și o tranziție înspre o tactică cu mingi lungi, care au dat adesea de furcă adversarilor. Viteza unor jucători ca Bărbuț, Elek și Hernandez, în special a ultimilor doi, a surprins în mai multe rânduri. Adică nu că Bărbuț n-ar fi cel mai rapid dintre ei, dar de la el știe lumea la ce să se aștepte. N-am înțeles modificarea făcută pe final, când Marin l-a scos pe Rufino - introdus în minutul 55 - ca să-l bage pe Artean. Era minutul 90, nu văd cum poate să fie bine pentru moralul unui jucător să fie înlocuit așa și nici de ce era imperativ tactic ca el să fie înlocuit. Speram că odată cu plecarea lui Alexa să se termine măcar aceste înlocuiri bizare, dar se pare că încă nu e cazul. Dincolo de asta, n-ar fi altele de criticat sau comentat.

Cu satisfacție spun din nou: bravo Poli!

Poli: Kirschstein (6) - Belu (5,5), Luchin (5,5), Cânu (6), D. Popescu (6,5) - O. Popescu (5,5), Llorente (5,5) - Bărbuț (5,5), Goga (6,5), Hernandez (5,5) - Elek (6)

Schimbări:

Rufino (5,5) pentru Hernandez (min 55)
Curtean pentru Goga (min 75)
Artean pentru Rufino (min 90)

Niciun comentariu :

Google+