31 decembrie 2013

Rezumat tur 2013/2014: partea a II-a

Un număr considerabil dintre echipierii lui ACS Poli au făcut o tranziție rapidă din Liga a III-a în Liga I. Lor li s-au alăturat mai recent sau mai puțin recent câțiva fotbaliști cu ceva mai multă experiență, însă miezul echipei îi conține în continuare pe Șeroni, Szekely, Trandu, Boldea sau Nanu. Trei dintre ei au fost și printre cei mai utili jucători ai echipei, ceea ce spune câte ceva despre Liga 1, însă spune mult mai multe despre ce poți obține cu determinare, forță de luptă și încredere de sine. 

Vor fi niște jucători cu multe meciuri care au scăpat de cele doua liste (Nanu, Scutaru, Bărbuț, Trandu, Boldea, Nohai). Dacă turul se termina ceva mai repede, Scutaru era printre cei remarcați pozitiv, în vreme ce Boldea se găsea la coada topului. Dacă Nanu a fost relativ constant, Bărbuț și Trandu au arătat ceva agreabil în special în debutul sezonului și au cam rămas restanți ulterior. Cât despre Nohai, a scăpat la mustață de lista celor "obraznici".

Să ne uităm, așadar, la cele două înșiruiri cu jucătorii care au avut aporturile cele mai semnificative pentru echipă.

Și în acest caz voi include cele două etape din retur la statistică, ca la finalul anului să avem diferențierea propriu-zisă între jumătățile sezonului a celor care mai rămân până atunci.

REMARCAȚII 

1. Alin Șeroni (17 meciuri) - 6.12 

Ar fi crezut cineva că Șeroni va izbuti un tur de o asemenea calitate? Fundașul central a arătat momente bune și anul trecut, nu e de negat, însă constanța din acest sezon este absolut remarcabilă. Probabil că singurul său regret ar putea fi că n-a reușit să marcheze de mai multe ori, dar cred că o va mai face, menținând acest nivel. Faptul că CFR Cluj s-au arătat interesați de el confirmă ceea ce am văzut și noi, anume că avem în ogradă un fundaș central de bună calitate, care de regulă se și completează cu colegul său de linie Scutaru. Nu pot să nu insist asupra progreesului făcut de Șeroni, de care îmi aduc aminte încă de la primul amical disputat de Poli anul trecut, pe urma căruia am trăit mereu cu senzația că nu știi la ce să te aștepți de la el, cu tacklingurile sale tip gung-ho de prin orice zonă a terenului. S-a disciplinat enorm de atunci și faptul că are capacitatea de a urca cu mingea, respectiv de a oferi lansări lungi de calitate, îl face un jucător nesperat de complet. Ne rămâne să sperăm că nu-l vom pierde prea curând!

2. Nuno Claro (15 meciuri) - 6.00

Eram sceptic cu privire la portarul portughez, datorită lipsei sale de activitate din ultima vreme. La nivel de joc a reușit în multe rânduri să salveze tot ceea ce a putut salva, și chiar și în meciurile în care a greșit, a și salvat goluri. S-a dovedit însă că am plătit un alt tip de tribut lipsei jocurilor, căci Nuno Claro s-a accidentat de mai multe ori, iar înlocuitorul său desemnat ne-a cam pierdut două meciuri - la fel cum ultimul său înlocuitor ne-a câștigat unul. Cred că în ansamblu nu avem motive semnificative pentru a fi nemulțumiți de portarul nostru, care a reușit unele dintre cele mai spectaculoase parade ale turului. Micile sale fluctuații erau cunoscute de dinainte, însă e greu să fii mereu perfect când poarta îți este asediată mai des decât ți-ar cădea bine. Situația se va schimba doar când jocul nostru va fi altul și micile fluctuații vor conta mai mult.

3. Nicolas Gorobsov (13 meciuri) - 5.95

Nu e un secret că am fost mereu un admirator al talentului și al tatuajelor lui Gorobsov. Argentinianul a fost unul din puținele plusuri evidente în perioada mai neagră a acestui tur, a suferit pe seama accidentărilor, însă și fără lipsa aceasta de constanță s-a dovedit unul dintre cei mai importanți jucători ai echipei. Bun la recuperare și la fazele fixe, și mai bun la dictarea tempo-ului și organizarea jocului, cea mai mare carența actuală a lui Gorobsov este că nu pare să aibă condiția fizică necesară pentru a menține nivelul său maxim de joc timp de nouăzeci de minute. 

4. Ovidiu Petre (15 meciuri) - 5.77

Poate că Petre este o alegere mai contorversară în acest top, în special datorită faptului că are mulți detractori. A lipsit la patru meciuri, respectiv a jucat doar o repriză în disputa cu FC Botoșani, partide din care Poli a scos un singur punct. Dacă ne place sau nu, Ov. Petre, cu toată povara istoricului său, dă o singuranță și o maturitate echipei de care este adesea lipsită. Când joacă bine, este în continuare unul dintre cei mai eficienți recuperatori din Liga 1, iar prezența sa le permite colegilor din linia de mijloc mai multă libertate. Ce pierde din mobilitate, compensează prin plasament și intuiție, și în ciuda vârstei sale oarecum înaintate, este cu un cap peste una din alternativele folosite în loc său, Poparadu. Mi-aș dori ca Belu să învețe câte ceva de la Ov. Petre, fiindcă dacă o face, are toate șansele să devină un închizător foarte abil. 

5. Szabolcs Szekely (18 meciuri) - 5.64

După un debut de-a dreptul magic, cu șase goluri în patru etape, Liga 1 a părut să se obișnuiască cu Szekely. Mai mereu izolat, vârful nostru a scos în repetate rânduri tot ce se putea scoate din jocul nostru ofensiv. Am văzut însă la el momente de descumpănire, jocuri în care au părut să-i lipsească încrederea și voința, pe care sper că va reuși să le depășească într-un viitor apropiat. Are un rol de travaliu, foarte fizic, și de multe ori fără susținere. La fel de adevărat este însă că nu intră prea bine în combinații cu coechipierii și în vreme ce la finalizare s-a dovedit inspirat, găsind spațiile atunci când era nevoie, îi este uneori greu să protejeze mingea cum s-ar cuveni. Orișicum, nu pot decât să-mi declar admirația pentru ascensiunea lui Szkeley, care a purtat o responsabilitate enormă pe umeri în persoana unicului vârf competent al echipei și grație golurilor sale avem o iarnă mai liniștită.

CEILALȚI "REMARCAȚI"

 1. Alex Popovici (15 meciuri) - 5.19

Cumva mă miră prezența lui Popovici pe primul loc în acest top, ba chiar la ceva distanță de ceilalți jucători care au evoluat un număr așa de mare de meciuri. Asemeni lui Bărbuț, nu pot să îmi alung senzația că în formula actuală nu își folosește pe deplin calitățile. Exceptând cursele sale solitare prin flanc, care mai mereu se încheie cu o minge pierdute în preajma careului, aportul său în joc îmi pare insuficient. Evident, ar fi de ajuns ca acele curse să aibă ceva mai multă finalitate și deodată valoarea sa în angrenajul echipei ar crește considerabil - puțină clarviziune, puțin control de sine, puțină înțelepciune are face toată diferența. Din păcate nici înlocuitorul său Bărbuț, care a avut măcar câteva partide bune la începutul turului și și-a trecut în cont două reușite, nu pare suficient de copt pentru a face ceea ce ne dormi de la un om în poziția lui. Țin să mai atrag atenția asupra unui fapt: în primul an de liga a II-a, Popovici a fost printre cei mai slabi jucători din tur și a devenit cel mai bun în retur. Probabil că îi ia ceva mai mult să se încadreze într-un angrenaj nou și, precum scriam mai sus, succesul său depinde mult de rolul în care este folosit.

2. Furtado (8 meciuri) - 5.20

O bară și un vis de vară, ar fi titlul aventurii lui Furtado în acest tur la Timișoara. Lent, greoi, neinspirat la finalizare, e greu de zis care anume a fost problema integrării portughezului. E drept că nici n-a prins foarte multe minute de joc, însă în orice caz mai multe ca alții, și în ciuda acestui fapt nu am văzut niciun fel de progres de-a lungul etapelor. Momentan se pare că semnele indică spre un Gluscevici  al erei noi - jucător cu reușite în campionate mici, dar neadaptat cerințelor unor campionate mai puternice. Așa puternice cum este Liga 1, măcar.

3. Souleymane Keita (10 meciuri) - 5.33

Cu apariții sporadice, însă prelungi, de-a lungul turului, Keita n-a reușit să impresioneze după un debut destul de promițător. Nici măcar acuma nu mi-a foarte clar ce rol ar trebui să joace, acel vârf retras/mijlocaș împins cu care nici Boldea nu s-a descurcat de fel. Nu prea știu ce să zic, mi-a lăsat o impresie destul de haotică, însă cel mai memorabil moment trebuie să fie acțiunea de la Chiajna, care s-a soldat cu un mare nimic. Ca nou venit, poate mai are nevoie de o perioadă de acomodare. El la echipă sau echipa la el.

4. Adrian Poparadu (13 meciuri) - 5.33

După ce a intrat de câteva ori în a doua parte a jocului și i-a venit foarte greu să facă un impact pozitiv, respectiv o absență considerabilă prin miezul turului, ne-am trezit cu el revenit pe flancul stâng, unde n-a fost groaznic, dar nici nu mi s-a părut o opțiune mai bună față de altă apariție surprinzătoare din acel flanc, anume Bălace. Mi-e greu să spun unde ar fi cel mai mult rost de Poparadu, probabil că la mijloc totuși, problema fiind că mijlocul este destul de ocupat de Petre-Gorobsov-Trandu. Doar locul celui din urmă dacă ar putea să-l ia, însă nu are capacitatea de servire a acestuia, deci e greu de spus. Oricum, sunt convins că pentru el e și mai greu să-și găsească nivelul evoluând așa de rar și în felurite zone ale terenului.

5. Eduard Nicola (9 meciuri) - 5.39

Chiar dacă "i-a luat fața" lui Nohai, nu cred că există o diferență semnificativă între ceea ce au oferit în acest tur cei doi fundași laterali. Măcar Nohai a avut avantajul unui număr mare de meciuri și a unei concurențe mai reduse pe post, în vreme ce Nicola a fost scos din schema și înlocuit ba cu Marovic, ba cu Poparadu, ba cu Bălace. Nu m-am putut edifica prea clar asupra calităților sale, deși probabil e mai util la mijloc decât în apărare, singura problema fiind că din ce am văzut nici nu se apropie de nivelul lui Nanu. Din păcate concluzia e una singura, anume că flancurile apărării noastre suferă de o hemoragie îngrijorătoare, pe care nu are cine s-o oprească.

Un comentariu :

Anonim spunea...

Foarte pertinenta analiza.Practic am avut numai 4 fotbalisti care au corespuns ligii 1 adica Seroni,Szekely,Nuno si Gorobsov.Pentru mine deziluzia a fost Popovici a carui fan am fost de cand a aparut.Nu stiu de ce nu-si poate valorifica talentul sau calitatile fizice.Parca i se intuneca mintea uneori.Cursa spectaculoasa -pasa la adversar sau aiurea ceva de groaza.Vad ca si Barbut a suferit in ultimele partide de aceasta boala inteligenta in joc.

Google+