6 decembrie 2013

Concordia - ACS Poli 2:1 (1:0)

Uneori rămâi fără glas la meciuri de fotbal, fie fiindcă ţi se inflamează laringele, fie fiindcă amuţeşti ca urmare a ceea ce vezi. Alb-violeţii s-au văzut înfrânţi pentru a trei oară la rând şi pentru a treia oară la rând a fost un meci din care puteam şi trebuia să scoatem mai multe. Este însă greu să pleci cu puncte-n traistă când faci două cadouri impardonabile şi ţi se refuză un penalty clar ca lumina zilei la ultima fază a meciului, după ce te simţeai deja uşor jenat că era cu putinţă să fi fost cadorisit cu unul pe parcursul primei reprize. Dar nu poţi decât să-ţi vezi de treaba ta şi să corectezi erorile proprii, înainte de a cădea pradă frustrărilor de arbitraj, care mereu se pot infiltra dacă le faci loc.

Am avut parte de un prim mitan bun, din partea ambelor echipe, cu ocazii diverse şi variate. Cea dintâi ne-a aparţinut nouă, în minutul 8, când Szekely a primit o minge utilă în zona centrală, vârful nostru a depăşit un adversar şi a rămas în poziţie bună, dar şi-a făcut balonul cam lung, ceea ce a permis gazdelor să respingă în corner. Acestea au cam stat la cutie şi au ieşit din ea spre minutul 20, la o fază în care Poparadu a fost depăşit cu mare lejeritate în flanc, Nuno Claro reuşind să pareze şutul care a urmat. Deodată, jocul celor din Chiajna a căpătat o viteză ameninţătoare, pe fondul unor combinaţii bune pe spaţii mici, şi flancurile noastre au fost primele care să resimtă acest lucru. În minutul 24, la o mare debandadă în careul nostru, de părea că sunt mai mulţi jucători adverşi pe acolo decât de-ai noştri, mingea a lovit bara, înainte să fie şutată pe lângă vinclu. Nu reţin exact când, dar tot în aceeaşi perioadă, Nuno Claro a respins o centrare, balonul a ajuns la gazde care au avut vreo trei tentative de şut, ca în final mingea să treacă pe lângă. Finalmente, bălbâielile ne-au costat cum nu se putea mai urât: Scutaru a recuperat balonul în interiorul careului, a ales să n-o degajeze, şi când adversarul a revenit, l-a agăţat de picior, astfel că centralul a dictat penalty. Şutul puternic pe centrul porţii l-a învins pe Nuno Claro şi ne vedeam puşi, din nou, în ingrata poziţie de a răscumpăra erori individuale "fatale". Au fost câteva faze interesante în cele cincispreze minute rămas din repriză, mai ales de partea noastră, dintre care se remarcă două. Prima, Keita a fost lansat cu o pasă foarte lungă, a rămas singur cu portarul, nu a reuşit o preluare ideală însă a rămas la balon, până când fundaşul advers i-a împins subtil piciorul stâng, la dezechilibrat, şi am rămas cu buza umflată, mai ales că nu s-a dictat lovitura de la unsprezece metri. M-a frustat însă la fel de mult imprecizia tehnică a lui Keita, care poate găseşte o scuză în terenul prost, însă în ansamblul prestaţiei sale de azi, îmi vine greu s-o accept. A doua fază n-a fost una controversată, lui Poparadu revenindu-i o minge în preajma careului în minutul 37, numai că şutul acestuia a mers pe lângă. Se putea mai mult.

Atitudinea după pauză a fost cea potrivită, Poli a stat sus şi în minutul 56 a reuşit egalarea. Nicolas (!) Gorobsov a executat o liberă de la 25 de metri peste zid, lângă bară, şi portarul gazdelor n-a mai putut interveni! N-am fost foarte atenţi la reluare, căci Concordia a trecut îngrijorător de aproape de gol la imediat următoarea fază şi pentru a consolida un flanc stâng suferind, Şunda a ales să facă o mutare defensivă, în a-l introduce pe Nicola pentru Nanu. Jocul a mai pierdut din calitate, dar aş aprecia că Poli a avut în mare iniţiativa, astfel că atunci când gazdele au revenit în avantaj în minutul 84, a fost un moment tare amar. Au beneficiat însă de o neatenţie în lanţ din partea noastră, căci în timp ce unii jucători aşteptau ca Gorobsov să fie schimbat, mingea a fost repusă rapid din aut, Nicola a degajat în piciorul unui adversar de unde balonul a sărit la Wellington, care l-a depăşit pe Scutaru şi a profitat de ieşirea neconvingătoare a lui Nuno Claro, marcând în poarta goală. Pe fondul unei urcări numeroase în jumătatea adversă am avut şi noi o şansă la o minge înaltă, trimisă peste de Szekely, însă şi Concordia putea să se desprindă în minutul 90, intervenţia din postură de unu la unu a lui Nuno Claro fiind salvatoare. Finalul a fost cu cântec, căci în minutul 90+3 Trandu a trimis o minge peste apărarea adversă, aceasta la găsit pe Popovici, care a fost luat pe sus în careu in poziţie de unu la unu şi...s-a ales cu galben pentru simulare. Frustrarea mare ce a urmat a fost absolut justificată, însă revin la ceea ce am scris deja în deschidere: să ne concentrăm energia în a repara propriile greşeli, nu cele asupra care nu avem nicio putere.

Aşadar, încă o seară amară şi nedreaptă, asta dacă cineva mai avea nevoie de confirmare pentru faptul că şansa se reglează singură pe parcursul unui sezon. Mă îngrijorează mult fiindcă situaţia actuală, cu echipa jucând bine şi pierzând puncte pe erori personale, a definit destinul destulor formaţii promiţătoare care s-au trezit retrogradând. E şi foarte greu, cu defensiva vulnerabilă în flancuri, cu imprecizii tehnice în plan ofensiv, să nu-ţi pierzi încrederea. Mai ales atunci când piesele pe care te puteai baza, precum Scutaru, te trădează în aşa o manieră. Puţine lucruri funcţionează bine de la un capăt la celălalt - poate doar Şeroni, numai că şi el a fost depăşit astăzi în câteva faze. Keita a dezamăgit, Nanu şi Popovici au obţinut mult prea puţine de la o apărare înaltă precum a Chiajnei, Szekely a luptat exemplar o repriză şi a cam dispărut în a doua, Belu nu s-a încumetat să urce...
Doar omul meciului, Gorobsov, îşi merită chiar toate laudele astăzi, reuşind un joc complet, clarviziune în clipele dificile, execuţii competente chiar şi atunci când au fost dificile. N-a fost însă destul.

Şi mă tem că devine grav. Singura întrebare pe care o am acuma pentru Şunda este de ce a ales varianta Nicola înaintea variantei Bălace, care funcţionase decent în ultimele meciuri? În rest, materialul clientului.

Poli: N. Claro (5,5) - Nohai (5), Scutaru (3,5), Şeroni (6), Poparadu (5) - Belu (6) - Popovici (5), Gorobsov (7), Keita (5), Nanu (5,5) - Szekely (5,5)

Schimbări:

Nicola (5) pentru Nanu  (min 65)
Boldea pentru Keita (min 71)
Trandu pentru Gorobsov (min 82)

Un comentariu :

Anonim spunea...

Nu am crezut ca in apararea lui Poli pot fi atatea naivitati.Nohai jenant de slab,Scutaru fara clarviziune etc.Chiar nu avem fundasi laterali.Trebuie urgent gasita o solutie la iarna.In atac nu putem fi performanti daca nu avem mijlocasi.Oricat se zbate varful nostrum fara un coechipier de valoare nu poate face nimic.Keita penibil o deziluzie fata de cum juca la Bistrita.Trebuie sapat prin judet ,la tineret imposibil sa nu gasim fundasi laterali cu o clasa peste Nohai.Scutaru trebuie odihnit pe banca de rezerva altfel va continua sa gafeze .
Pacat era un meci ce trebuia castigat.

Google+