8 octombrie 2011

Poli - FC Maramureş 3:2 (2:1)

După o săptămână grea, care a sădit nesiguranţă şi nelinişte la clubul alb-violet, Poli a avut parte de un meci curios, cu trei penalty-uri, toate discutabile, şi noi momente de slăbiciune pe final. A fost însă, din nou, suficient, în ciuda unui prim unsprezece mai puţin obişnuit şi nişte schimbări care iarăşi au făcut mai mult rău decât bine.

Cu Sava, Mera, Gorobsov şi Axente în primul unsprezece, ca noutăţi faţă de ultima partidă, meciul a debutat furtunos. În minutul 3, Chiş a trimis o minge peste către Zăgrean, care a fost doar deviată de un fundaş cu capul, atacantul nostru a încercat să reia din voleu, n-a reuşit, dar a avut timp să mai şuteze o dată, reuşind astfel să deschidă scorul. Nici nu s-a aşezat lumea la loc pe scaune, că ne-am trezit cu centralul arătând punctul cu var în careul nostru: o minge şutată l-a nimerit în mână pe Gorobsov, iar în ciuda distanţei mici dintre jucători, s-a dictat penalty. Portarul oaspeţilor a egalat fără emoţii. Poli a fost periculoasă în continuare, prin Zăgrean şi Axente, dar niciunul nu a reuşit să marcheze, înainte ca în minutul 16 să ne trezim şi nou drept beneficiarii unei lovituri de la unsprezece metri, după ce Zăgrean ratase finalizarea în faza respectivă. Nu mi s-a părut să fi fost ceva, dar Tameş a marcat oricum, readucându-ne în avantaj. Ca de obicei, alb-violeţii au redus din turaţie cum au preluat conducerea pe tabelă, şi până pe final reprizei am mai remarcat doar şutul puternic din liberă a lui Gorobsov, care a fost respins de portar, precum şi nişte mici ocazii ale lui Axente, Goga şi Zăgrean. Chiar în ultimul minut am avut o mare şansă de gol, combinaţia Tameş-Dăruială permiţându-i ultimului să ofere o centrare bună către Axente, acesta a încercat să finalizeze cu călcâiul din câţiva metri, dar nu a făcut-o suficient de bine.

Atacantul alb-violeţilor a şi fost schimbat la pauză, de către Popovici, singura mutare bună a lui Velcea de-a lungul partidei. După ce Chiş l-a pus la încercare pe portarul advers, şi Lepmets a intervenit cu piciorul la o fază foarte periculoasă, Poli s-a desprins pe tabelă, ca urmare a unei curse fenomenale a lui Popovici, acesta i-a centrat în careul mic lui Zăgrean, a cărui lovitură de cap a reprezentat o finalizare simplă şi eficientă. Câteva minute mai târziu, acelaşi Popovici a făcut o nouă fază impresionantă pe dreapta, a intrat în careu, chiar înainte să-i dea mingea lui Zăgrean a fost faultat, dar atacantul nostru a mai reuşit să tragă, cu poarta goală, trimiţând incredibil în bară! Aproape la fel de incredibil mi s-a părut că centralul a decis să dicteze penalty, deşi lăsase faza să continue şi aceasta a fost finalizată, iar drept "răsplată", Tameş a decis să execute lamentabil, permiţându-i portarului să reţină fără probleme. Şi, ca de obicei, ne-am trezit tremurând nici zece minute mai târziu, când oaspeţii au redus din handicap din careul mic, după o fază fixă a cărui element cheie a fost o recentrare perfectă. Deodată, cu Rocha şi Popovici în chef de dribling, dar fără reuşite, s-au irosit vreo trei-patru faze de atac bune, iar cu cinci minute rămase, maramureşenii au marcat prin Mera, doar ca golul să fie anulat pe motiv de ofsaid. A fost cam ultima fază de mare pericol la ambele porţi, dar exact ca şi în ultimul meci jucat acasă, a evidenţiat labilitatea şi nesiguranţa echipei atunci când se finalul e aproape şi avantajul pe tabelă e minim.

Sincer să fiu, diferenţe mari între acest joc şi cele anterioare nu există. Aceleaşi "elemente" apar, cu ratările incredibile, momentele de concentraţie minimă, schimbările nereuşite, gafele unora prin apărare. Ca să încep cu lucrurile mai pozitive, m-a surprins prezenţa în joc a lui Gorobsov, care mai ales în prima repriză a fost foarte bun, a recuperat mai multe mingi în jumătatea adversă şi a dat câteva pase lungi impresionante. Totodată, Scutaru îşi continuă seria meciurilor excelente, o singură scăpare pe final pătând puţin o prestaţie de calitate. Zăgrean, marcator totuşi a două goluri, a dat dovadă de aceleaşi carenţe la finalizare ca ceilalţi atacanţi din lot, dar este prezent în joc şi luptător. Deşi au oscilat, aş mai aprecia şi rolul în joc al lui Tameş, al lui Chiş şi al lui Popovici, care per total au fost utili echipei.

Partea mai puţin pozitivă ţinteşte în primul rând alţi doi titulari surpriză ai serii, anume Sava şi Axente. Cel dintâi a reprezentat punctul de plecare la primul gol, a fost relativ nesigur şi foarte puţin prezent pe faza ofensivă. Al doilea, deşi a avut două mişcări ce puteau aduce golul, nu reuşeşte nicicum să iasă din conul de umbră care l-a acoperit. Vreau să fie clar, nu cred că Axente este o vedetă a lotului nostru, dar acuma câţiva ani, într-o echipă mai slabă, marca peste zece goluri într-un sezon în liga secundă - ceea ce face acuma este prea des contraproductiv.

Au mai fost în rest nişte jucători care au reuşit să aducă ceva jocului nostru, dar nu l-au elevat propriu-zis. Dăruială şi Mera s-au împiedicat de câteva ori în minge, numai că aportul ofensiv al primului şi intervenţiile la mingile înalte în cazul celui de-al doilea ne-au fost de folos. Goga, neobişnuit de harnic pe partea defensivă, a fost mereu ţinut de doi-trei jucători, numai că rolul său în joc a devenit evident doar după intrarea lui Rocha, când deodată toţi jucătorii oaspeţi erau mult mai prezenţi în terenul nostru, neavând emoţii prea mari cu brazilianul. La o adică, îmi este în continuare greu să înţeleg de ce se insistă în mod repetat cu cel din urmă, căci exceptând acele minute cu Ceahlăul, în care a ieşit pozitiv în evidenţă, nu a făcut niciodată nimic. Din punctul meu de vedere nu intră în discuţie faptul că Sandu ar merita măcar şansele pe care le-a primit Rocha, pentru că e un jucător mai cu cap şi face bine ambele faze. Pe Zaluschi, introdus şi el în locul lui Tameş pe final, nu l-am observat mai deloc, exceptând un fault făcut din necesitate, după o eroare a lui Rocha - din nou remarc însă faptul că a fost introdus un jucător care nu ţinea pe nimeni sus, aşa cum o făcea Tameş, chiar dacă înţeleg că cel din urmă era obosit.

Nu prea îmi pot da seama ce este în capul lui Velcea în asemenea momente, dar mie mi se pare evident că şi în condiţiile actuale, Poli poate mai mult de atât.

Poli: Lepmets (5,5) - Dăruială (5,5), Mera (5,5), Scutaru (6,5), Sava (5) - Chiş (6), Gorobsov (6), Tameş (6), Goga (5,5) - Zăgrean (6,5), Axente (5)

Schimbări:

Popovici (6) pentru Axente (min 45)
Rocha (5) pentru Goga (min 68)
Zaluschi pentru Tameş

Un comentariu :

Andrei Vajna II spunea...

Totusi, pe Tames nu stiu cu cine ar fi putut sa-l inlocuiasca. Celelalte variante erau Fuchs si Dobricean...

N-am inteles de ce au jucat asa de prost in ultima jumatate de ora, cand in prima repriza au jucat foarte bine, pragmatic. Au tinut de minge si adversarii n-au avut nici o ocazie. O fi, cum spui tu, intrarea lui Rocha. Poate au si urcat mai sus baimarenii.

Google+