8 august 2010

Poli - CFR Cluj 3:2 (2:1)

Nu ştiu dacă am mai câştigat vreodată un derby în urma unui joc atât de autoritar dominat de către alb-violeţi, chiar dacă scorul strâns ar putea lăsa impresia că altfel au decurs ostilităţile pe teren. Poli a intrat determinată, cu un prim unsprezece ajustat la problemele arătate în ultimele meciuri (titularizarea lui Luchin, Taborda) şi acest lucru s-a simţit.

Nici nu începuse bine partida, că în minutul 3 Axente a ţintit bara după o fază lucrată bine tot de el. Patru minute mai târziu, Magera a şutat puternic din liberă şi Nuno Claro a parat, şi Poli nu a lăsat-o moale. Au durat o vreme până la următoarea şansă de gol, timp în care meciul a decurs în termenii impuşi de noi. În minutul 21 Magera a trimis peste la un corner bătut de Bourceanu, iar apoi tot cehul a trimis pe poartă din lovitură liberă, Claro a respins în lateral la Axente, dar atacantul nostru nu a reuşit să finalizeze cum şi-ar fi dorit. A venit însă minutul 26, care anunţa să schimbe complet faţa meciului: Sepsi gafează nepermis la o preluare, mingea ajunge la Bjelanovici scăpat singur spre poartă şi acesta nu face nicio greşeală. Şansa (de fapt, bine-meritată) a fost de partea noastră, căci la doar trei minute Scutaru a executat un aut din apropierea colţului terenului, balonul a fost respins slab de un clujean, a ajuns la Curtean, care a finalizat din prima, bară-gol! Lucrurile fiind reintrate în normal, alb-violeţii au continuat cu presiunea şi în minutul 37 a dat din nou roade: Bourceanu l-a lansat ideal pe Axente, acesta s-a debarasat de un fundaş, a fentat portarul şi a trimis în poarta goală! Acelaşi Axente putea să mai marcheze odată înainte de pauză, fiind găsit ideal cu o centrare la cap, dar Nuno Claro a intervenit din nou.

Teama evidentă, ca după pauză să ne retragem prea mult, nu s-a manifestat în prima parte a mitanului secund. Chiar dacă a fost nevoie de o intervenţie esenţială a lui Taborda la puţin timp după reluare, şi această fază a clujenilor a pornit dintr-o întâmplare. Partida a fost tranşată, practic, în minutul 61: o contră pornită de la Curtean, mingea a ajuns la Axente, acesta a fentat un fundaş, a tras la colţul lung, Claro a intervenit dar din nou a respins în faţă, de această dată fix în piciorul lui Curtean, care a înscris prima sa dublă în tricoul lui Poli! Clujenii au fost în continuare fără reacţie, ceea ce a permis alb-violeţilor să joace mai precaut şi mai defensiv. Şansele noastre de gol au venit din şuturi de la distanţă, dar nici Magera, nici Axente, nici Curtean nu au reuşit să prindă cadrul porţii, deşi eforturile lor au fost foarte bune. Când am intrat în prelungirea şi lucrurile păreau cu adevărat terminate, o eroare de necrezut al lui Cisovsky, care a pasat direct la adversar, i-a pus pe contră pe clujeni, Mera a intrat ineficient prin alunecare, mingea a ajuns la Emmanuel Kone, care a lobat-o peste Taborda. Chiar şi aşa, nu s-a mai întâmplat nimic până la final, şi Poli a dobândit o victorie bine-meritată, dar după un meci pe care iarăşi şi l-a făcut greu de una singură.

Ce poţi să spui când Cisovsky şi Sepsi joacă aproape perfect nouăzeci de minute, dar comit două erori de începători care ne costă două goluri? Din fericire, în afară de Goga care pur şi simplu nu este un mijlocaş de bandă, toţi jucătorii au fost excelenţi, astfel că astăzi a ieşit bine la fluierul final. De remarcat în special revirimentul Curtean, care trebuie să ţină înainte de a decreta sosirea primăverii, şi agilitatea lui Axente. Este fantastic cât de periculos poate fi cu faţa la poartă, chiar dacă încă are tendinţa să ţină prea mult de minge. La mijloc, Alexa, Bourceanu şi practic Magera au controlat terenul, deşi fiecare a avut scăpările sale, în timp ce apărarea a fost de nedepăşit atunci când nu a făcut cadouri. Scutaru, care a contribuit la gol cu aruncarea de la margine, a jucat cu determinare maximă, în timp ce Luchin a dovedit că îşi merită locul în primul unsprezece.

De apreciat şi schimbările lui Petrovici, mai ales introducera lui Mera, care era în mod clar indicată privind la jocul şi talia oaspeţilor din repriza secundă. Mă satisface enorm să văd că antrenorul nostru caută să adapteze echipa atunci când ea nu merge, fără tendinţe fixiste cu privire la diverşi jucători. Sper să continue în această manieră.

Aş mai felicita şi tinerele baschetbaliste, nu doar pentru succesul lor la campionatul european U18, ci şi datorită atitudinii foarte frumoase dovedită prin prezenţa la meci şi scandările pro-Timişoara. Bravo!

Aşadar, totul e bine azi. Să vedem cum mai stă situaţia organizatorică şi să sperăm la stabilitate şi la acest nivel.

Poli: Taborda (6) - Scutaru (6), Luchin (6,5), Cisovsky (5,5), Sepsi (5,5) - Goga (5,5), Alexa (6), Bourceanu (6,5), Curtean (7) - Magera (6), Axente (7)

Schimbări:

Zicu pentru Curtean (min 78)
Mera pentru Goga (min 85)
Poparadu pentru Bourceanu (min 90)

P.S. Că tot am vrut s-o remarc, mă întreb cum trebuie să joace Alexa şi Bourceanu înainte de a intra în atenţiile lui Răzvan Lucescu. Ca şi Mureşan?

4 comentarii :

Vio spunea...

nu inteleg, nici de ce nu il cheama si pe sepsi. e un jucator tanar si bun, si asa ii doar amical. dar na..oricum de calificat cu echipa asta nu ne calificam.

Stefan Carpanu spunea...

Am vrut sa spun si de Sepsi, dar am zis ca ma abtin din cauza erorii de ieri. De fapt, textul era pregatit in capul meu cu Sepsi. :D

Andrei Vajna II spunea...

Pai stai, ca si Alexa nu e mai breaz. Greseala de la Sibiu. Si oricum, selectia a fost facuta inainte de meciul asta. Si Bourceanu e... Bourceanu. Trebuie constanta.

Intrebarea e... de ce nu-l ia pe Axente?! :D

Stefan Carpanu spunea...

Nu trebuie nimic in termeni absoluti. Tot ce trebuie, e in termeni relativi; deci cu ce sunt cei doi sub convocatii actuali, Muresan si Florescu?

In plus, eu as spune ca Bourceanu e destul de constant, chiar daca nu fabulos. Stii in general la ce sa te astepti de la el si stii ca atunci cand nu i se pun in carca prea multe sarcini de constructie isi va face treaba. Dar la fel a dovedit ca are, in zile chiar bune, capacitatea de a contribuit decisiv in atac.

Si gafa lui Alexa era mai in trecut, m-am prefacut ca o uit. :D Daca e sa vorbim drept, nu retin sa mai fi facut o asemenea eroare de cand e la Poli.

Google+