1 mai 2008

Scandaluri mioritice

Deşi înţeleg suspiciunea cu care se uită tot românul la partida dintre Poli şi Ceahlăul, nu pot să-mi suprim un ranjet din ală lat cât Casa Poporului. Pe de-o parte, se urlă iar ca Poli va folosi jucătorii mai puţin utilizaţi în acest retur, după ce s-a făcut acelaşi tărăboi înainte de partida cu Steaua, când se vorbea de "experimentele lui Uhrin". Pe de altă parte, citesc declaraţii amuzante, de genul "unii îi vor pe Gloria Buzău în liga a doua".

Păi dragi tovarăşi şi prieteni, orice om cu mintea la cap îi vrea pe Gloria Buzău în liga a doua, iar această declaraţie a lui Costel Bucur e de tot râsul. Motivele le ştim cu toţii.
În acelaşi timp însă, nimeni nu spune nimic de lipsa de spor cu care a jucat echipa în această ultima partidă, deşi pe teren s-au aflat titularii de drept. Că aceştia nu mai prea trag s-a văzut din momentul în care calificarea în UEFA a fost asigurată prin accederea Unirii Urziceni în finala Cupei României - şi de fapt s-a mai văzut în partidele anterioare acelui meci cu Universitatea Craiova, mai ales în deplasare. Dar toată presa miortică reduce această discuţie despre viitorul presupus blat la una despre voinţă, când în realitate se pune clar şi o întrebare în ceea ce priveşte putinţa.

Totodată, ar trebui să fii prost (sau să ai tupeul incomensurabil al patronului Stelei) pentru a face declaraţii de genul celor făcute de Marian Iancu, ca apoi să şi dai meciul (deşi, am mai văzut "surprize). Toată presa asta uită mereu că între Iancu şi rezultatul final se mai află un antrenor, un antrenor pe care l-au tot lăudat graţie integrităţii sale. E păcat că aceste coincidenţe ciudate (cu netelevizarea) s-au ivit tocmai acuma, dar nu cred că alb-violeţii vor să strice imaginea pe care şi-au creat-o după egalul din Ghencea.

Normal că totul se trage din mediul fotbalului românesc, sădit cu neîncredere, în care teoriile conspirative ies ca melcii după ploaie, în mod regulat. Până la urmă singurii care pot spune ceva în această privinţă sunt jucătorii şi ceea ce pot spune o pot spune pe teren, căci reputaţia lor este în joc. La propriu şi la figurat.

Niciun comentariu :

Google+