10 iulie 2018

Lotul pentru Poiana Brașov

Am așteptat cu sufletul la gură acest moment. Ultimele zile au crescut cotele de tensiune, odată ce a devenit evident că aproape toți tinerii reveniți la club în această vară nu se vor regăsi pe lista de cantonament. Scandalul s-a desfășurat în prime-time la Tele Europa Nova, unde impresarul Opria și ulterior Ionuț Popa (?!) au luat în șuturi clubul și, în special, pe președintele Birlică. O constelație nefericită de personaje, fiecare cu interese divergente. Ni s-au dezvăluit de atunci câțiva jucători care nu fac parte din lotul de cantonament, deși s-au pregătit cu echipa până în acest moment: Oprea, Pop, Pădurariu și Fridrich.


Ca să avem ce discuta, să ne uităm la selecția făcută de Ionel Ganea:

Portari: Marius Curileac, Mădălin Smaranda, Mario Contra

Fundași: Bogdan Străuț, Daniel Filip, Radu Motreanu, Igor Basic, Cristian Bocșan, Cristian Melinte, Alin Mutu, Florin Dumbravă, Cristian Podină

Mijlocași: Joel Ikong Yuh, Andrei Artean, Cosmin Bîrnoi, Dorin Codrea, Denis Haruț, Sebastian Velcotă, Andrej Mrkela

Atacanți: Octavian Drăghici, Denis Golda (atacanți)

Fridrich, deși a fost folosit cel mai des fundaș stânga la Lugoj, nu se pliază bine pe acel post, fiind mai potrivit în centrul defensivei. Împrumuturile acestea făcute anapoda, unde jucătorii sunt folosiți cum le convine cluburilor unde sunt trimiși să joace, nu pe cele unde jucătorii au cele mai mari șanse să se afirme, este o prostie repetată - și Podină a mers la Reșița, unde a jucat în centru, iar acum îl folosim din nou fundaș lateral.
Asemeni lui Cochințu, și Fridrich poate spune că a fost scos din schemă de venirea lui Basic, cel mai discutabil transfer făcut până acum, judecând atât din ce-am văzut în partidele amicale, cât și a CV-ului său.

La mijloc a fost confirmat Joel Ikong, senegalezul care a arătat bine în partidele de pregătire. Pe Dorin Codrea l-am văzut puțin, și el vine cu o experiență de L3 și este o prezență fizică bună la centru. Ne este greu să judecăm în acest moment dacă cei doi sunt variante superioare lui Oprea și Pop. Tindem să-i dăm dreptate impresarului celor doi în acest caz, căci ambii au fost ținuți să se antreneze cu clubul în iarna acestui an, evident în perspectiva de a-i reține în sezonul care vine, ca apoi să nu-și găsească un loc nici măcar în liga secundă pentru Poli. Meritul situației îl vom discuta, dacă va mai fi cazul, prin iarnă, dar logica ei și lipsa de viziune pot fi criticate de pe acum. Da, antrenorul decide, dar conducerea trebuie să își asume alegerile făcute pentru creșterea propriilor jucători. Nu era mult mai bine ca, să zicem, Oprea să evolueze în liga secundă în sezonul recent terminat?

Nu mai menționăm că atât ei, cât și Fridrich, Cochințu, Popan, Andreici și compania, toți nereținuți, au crescut exclusiv purtând tricourile lui Poli. Nu este neapărat un argument de sine stătător, dar postulam pe undeva - dacă majoritatea jucătorilor crescuți de club ar primi jumătate din șansele lui Bocșan, nimeni nu ar mai avea nimic de comentat.

Ca să închei cu Pădurariu, când se creiona lotul înainte de venirea lui Ganea, el îi era preferat lui Golda. Din afară nu putem spune dacă unul a oferit mai multă satisfacție ca celălalt, dar probabil că plusul de experiență adunat de Golda în liga secundă a cântărit în luarea deciziei finale.

Trecând peste aceste dezamăgiri, realitatea este că lotul include mulți jucători produși de Poli, din generația nouă. Contra, Filip, Motreanu, Podină, Haruț, Velcotă și Golda reprezintă o treime din numărul de jucători deplasați. Nu e chiar rău. Aș fi preferat să rămână mai mulți dintre cei care au absolvit junioratul aici, așa cum aș vrea să cred că cei care pleacă împrumutați au orgoliul de a ne arăta tuturor că au fost nedreptățiți. Și până la orgoliul jucătorilor, ar putea și conducerea tehnică să înceapă prin a discuta față în față cu ei, să le explice de ce nu sunt pregătiți să rămână aici și ce aspecte din jocul lor trebuie îmbunătățite. Iar apoi să le mai dea câte un telefon când fac un meci bun sau când suferă accidentați pe tușă.

Un contingent important va fi direcționat către Giarmata (L3): Raul Cochințu, Narcis Popan, Remi Ochea, Dorobanțu, Sinișa Sporin, Andreici și Ed. Codrean. Celor rămași până la trierea finală le-ar prinde bine un loc la echipe de L2, cu Oprea deja confirmat un an la UTA, împrumut. De ceilalți mai vedem.

Ganea și-ar mai dori trei jucători să completeze lotul. Suntem de aceeași părere, deși, ca lot, poate avem un fundaș dreapta în plus, unde ar fi fost mai bine să avem încă un fundaș central. Unul sau doi mijlocași cu veleități ofensive și un atacant ar consolida un compartiment ofensiv care nu pare foarte inventiv pe hârtie (hah! am scris astea fără să citesc că exact aceste posturi sunt căutate de antrenor). Mai ales că lui Doman i s-a reziliat contractul, acesta urmând să se lase de fotbal din cauza accidentărilor, iar Popovici nu va rămâne nici el - două plecari care nu ar trebui să dăuneze echipei.

În rest, ne rămân grijile financiare, care vor determina, până la urmă, ce direcție va lua acest sezon. Să vedem.

Niciun comentariu :

Google+