15 februarie 2018

Totuși, care-i nivelul lotului?


V-am dat o sarcină grea în ultimul sondaj, să comparați loturile din ultimele trei sezoane, post cu post. A fost grea fiindcă nu mereu aceeași jucători au jucat pe aceleași poziții, sau chiar fiindcă deși același jucător evolua pe un anume post, nivelul acelui jucător era altul într-un sezon față de celălalt. Chiar și așa, cred că răspunsurile prezintă o imagine realistă a situației noastre de lot.


Poate că pe alocuri memoria ne joacă uşoare feste. De exemplu, nici Cânu, nici Melinte nu au strălucit în sezonul 2015-16, în aşa o manieră încât nu înţelegeam de ce Cânu nu s-a retras din fotbal la finalul anului. Nici nivelul lui Bărbuţ în acel sezon nu a fost unul bun şi în orice caz a fost mult sub ce a arătat în anul următor. Poate şi Belu este văzut într-o lumină prea pozitivă, evoluţiile sale defensive fiind o dezamăgire continuă în acel ultim sezon în alb-violet. La celălalt pol se află combinaţia Soljic/Poparadu, cu croatul un om foarte important în salvarea obţinută sezonul trecut.

Cum se compară loturile în întregimile lor?


Chiar discutam zilele acestea despre asemănările dintre sezonul în curs şi sezonul 2015-2016, asemănări care se reiau şi la nivel de lot. Diferenţa importantă o face evaluarea antrenorului, dar, în fapt, rămâne să vedem ce va reuşi antrenorul. Contrar nemulţumirilor publice despre nivelul lotului, se pare că nivelul lotului nu este atât de rău - mai ales dacă ne uităm că e peste cel de anul trecut, când ne-am salvat.

Atârnă greu traumele cu Neagu fundaş stânga şi antipatia faţă de Soljic. Dacă e s-o luăm însă de drept, Ţigănaşu nu este apt până înspre vară (ba, poate, chiar deloc în acest sezon), deci tot în Şeroni/Neagu am fi stat pe stânga dacă nu venea Maxi Oliva - un jucător despre care cred că poate conta mult înspre reîntregirea lotului nostru. Fără el, acel 2,84 al fundașilor ar trebui să măgulească o apărare care nu merge taman grozav, chiar și comparând-o cu cea din sezonul trecut (34 de goluri primite cu două etape rămase; aveam 40 pe vremea asta anul trecut). Nu știu nici dacă diferența ofensivă este atât de mare, cu doar Pedro Henrique mai puțin între vârfuri (20 de goluri marcate față de 22 de goluri acum un an). Impresia neputinței ofensive este însă acută, deși tind să cred că ține mai mult de jocul echipei, decât de absența unui anumit jucător.

S-a vorbit mult despre cât de slab a fost lotul de anul trecut, lot pregătit pentru Liga a 2-a, dar acel lot a avut avantajul unui jucător U21 care a contribuit mult la ceea ce considerăm a fi cel mai slab compartiment al lotului actual: Cristian Bărbuț. Cu Mailat stăteam foarte bine și în acest an, dar de la plecarea acestuia ne luptăm să găsim varianta cea mai potrivită. Tind să cred că Haruț ar putea fi cea mai bună soluție, mai ales că astfel i-am putea folosi în flancuri pe Munteanu și pe Ciucur, cei mai buni jucători momentan pe aceste poziții.

Altfel, după venirea lui Oliva, posturile de îmbunătăţit rămân două: cel de fundaş central şi cel de atacant. E greu de zis de pe acuma dacă ne vom descurca cu Akaki, dar dacă anul trecut am supravieţuit cu Scutaru/Bocşan ar trebui să o dovedim şi cu Cânu/Akaki. În altă ordine de idei, s-a confirmat împrumutul lui Bocșan la Ripensia, unde va avea de dat un real test de abilitate - ori se va întoarce ca jucător mai complet, ori nu se va mai întoarce deloc.

Plecarea lui Doman (împrumut la Călărași), pe care cumva nici nu l-am inclus aici, nu este o pierdere la cum l-am văzut în acest sezon, însă ne evidențiază necesitatea acelui om în plus pentru atacul nostru. Încă un jucător ofensiv ne-ar permite și să dispunem de una, două variante pentru banca de rezerve, unde lipsesc soluțiile pentru ultima treime. Nici pe Kayondo, împrumutat la Călărași (sau altundeva, după ultimele știri), nu-l putem calcula la pierderi, deși trebuie să te întrebi de ce a fost nevoie să vină Grozavu ca să evidențieze că ugandezul nu este la nivelul Ligii 1 - fapt evident și din partidele amicale.

Deci mai așteptăm soluția ofensivă, care ar putea fi argentinianul Ciaccheri. Tergiversarea transferului său îmi indică totuși că mai căutăm alternative. Zic „soluție ofensivă” în loc de atacant fiindcă orice jucător de calitate adus în zona centrală a atacului, chiar și ca mijlocaș ofensiv, ar putea fi de folos.

Altfel, lotul este prezentabil, iar diferența între locurile 9-10 și locurile 13-14 o va face antrenorul. Antrenor care, judecând după mutările făcute de când a venit la club, vede lucrurile cum sunt, atât pe teren, cât și în afara lui. Să dispună și de soluții.

Niciun comentariu :

Google+