1 februarie 2018

Mutările pentru un nou retur de foc

Ieri s-au oficializat cele cinci transferuri efectuate în această pauză de iarnă: Alexandru Popovici, Adrian Zaluschi, Akaki Khubutia, Andrei Enescu și Mahrez Kayondo. Dinspre juniori au scos capul în pregătiri Sebastian Velcotă și Raul Cochințu, cu primul folosit mult mai intens decât am fi anticipat.


Transferuri și povești 

Cum arată aceste veniri față de ceea ce am perceput drept necesar acum puțin peste o lună? Așa și așa. Și ca să începem cu buba cea mare:
„Lipsa unui atacant care să performeze consecvent ne va face candidați serioși la retrogradare, deci dacă este să aducem un singur jucător în această iarnă, acela trebuie să fie un vârf.”
Chiar dacă am adus câțiva jucători care pot juca în atac (Popovici, Kayondo), nu am reușit să transferăm o dublură de profil pentru Drăghici. Cei veniți sunt jucători de viteză, utili pe contre, în vreme ce Drăghici este un jucător de combinație, care evoluează frecvent cu spatele la poartă pe faza de construcție. Este clar că și Popa își dorea mai mult și este ciudat că nu s-a găsit măcar formal o dublură pentru singurul nostru vârf de forță. O variantă care a sfârșit la Timișoara ar fi fost Oliver Lusamba, transferat însă la ASU Politehnica.

Ne jucăm serios cu focul. Drăghici a arătat o formă bună în pregătiri, dar consider că nu am rezolvat ceea ce ar fi trebuit să fie prioritatea numărul unu: transferarea unui atacant care să creeze concurență pe post și pe profil.

Pe lângă atacant, ne lipsește o variantă solidă de fundaș stânga. Fără să-l punem la număr pe jolly-jokerul Ciucur, stăm în Șeroni titular cu Neagu rezervă, cel din urmă reintrodus în echipă și folosit cu insistență de Popa în pregătiri. Starea asta de fapt înseamnă că flancul stâng va fi un punct nevralgic al apărării noastre.

Zaluschi și Enescu vin să ne ofere variante în spatele vârfurilor, acolo unde îi aveam pe Croitoru și pe Bîrnoi - sosirea celor doi îl cam scoate din schema din nou pe căpitanul de anul trecut. Popovici și Kayondo pot suplini și posibile absențe în flancul drept, dar în vreme ce primul arată în continuare slăbiciunile cu care ne-am familiarizat la finalizare, al doilea este un mare semn de întrebare, fiind puțin probabil ca el să reprezinte o soluție pentru acest retur. Akaki, adus așa pe nevăzute, are toate șansele să fie cea mai bună mutare a iernii, mai ales dacă vom mai avea absențe în centrul apărării.

Cât despre o revenire a lui Torje, despre care se zvonește fără a inspira încredere prin presă, s-o vedem înfăptuită și ne refacem calculele. Nu că ar afecta teribil primul unsprezece, găsindu-i-se loc undeva într-un flanc fără mari probleme.

Cum formăm o echipă competitivă

Toți cei transferați sunt jucători utili de lot, dar niciunul nu vine să fie titular. Rămâne de văzut cine se va impune, mai ales că în primul rând trebuie integrat jucătorul U21. De la filosofia marilor promovări, enunțată în decembrie de către președintele clubului, am ajuns la o singură suplinire de tinerețe în preajma primei echipei, prin Velcotă. Cochințu are șanse minime să mai reapară odată cu venirea lui Akaki, exceptând să acopere absența lui Haruț, cauzată de accidentări sau de convocări la Națională. Mă tem puțin că din moment ce Velcotă joacă în flanc, Bîrnoi să fie din nou forțat într-o poziție care nu-i face favoruri, dar la urma urmei mă bucură că s-a încercat integrarea lui și că jucătorul a dus atât de multe minute - probabil cele mai multe din aceste pregătiri.

Să creionăm un prim optsprezece ideal, gândit în filosofia promovării tinerilor și cu toți jucătorii apți:

Titulari: Straton - Haruț, Melinte, Cânu, Țigănașu - Artean, Vașvari - Munteanu, Bîrnoi, Ciucur - Drăghici

Rezerve: Curileac, Străuț, Akaki, Zaluschi, Enescu, Velcotă, Popovici

Normal că Zaluschi/Enescu ar trebui să fie unul singur, iar celălalt loc pe bancă să fie luat de Oprea, dar nu pare ceva probabil, cu Popa dispus mai degrabă să-l forțeze pe Zalu la închidere, unde nu se simte de fel confortabil. La fel de probabil este ca Străuț să fie titular în locul lui Haruț, fiindcă dacă nu se epuizează toate alternativele, tinerii au șanse mici să prindă primul unsprezece la Popa.

Și acum să ne aducem aminte că deja pentru primul meci lipsesc cinci jucători: Cânu, Haruț, Oprea, Munteanu plus Țigănașu, care are șanse doar să mai prindă meciuri cândva prin play-out. Ne rămâne următorul prim optsprezece realist pentru meciul cu Sepsi:

Titulari: Straton - Străuț, Melinte, Akaki, Șeroni - Artean, Vașvari - Ciucur, Zaluschi, Velcotă - Drăghici

Rezerve: Curileac, Neagu, Bocșan, Enescu, Doman, Popovici, Bîrnoi

L-am pus pe Velcotă titular fiindcă Bîrnoi n-a jucat în ultimele două meciuri, deci planează un semn de întrebare dacă poate juca titular. La fel cum l-am aruncat pe Akaki în centrul apărării deși n-a jucat de fel fiindcă e un jucător cu destulă calitate și experiență să se poată impune. Pot să apară tot felul de permutații în linia de fund, cu Bocșan-Neagu-Akaki-Șeroni luptându-se pe două locuri libere, la fel cum pot să apară permutații în linia de trei din spatele lui Drăghici, cu Enescu-Zaluschi-Croitoru-Bîrnoi-Velcotă-Doman drept posibile piese de schimb.

Ce au mai făcut adversarii și ce ne așteaptă

E greu de zis ce ne așteaptă, dar aș fi foarte plăcut surprins să nu sfârșim cu sufletul la gură și unghiile roase și la finalul acestui sezon. Adversarele din zona fierbinte s-au întărit, cu mutări multe la adversara noastră de mâine, Sepsi, cât și la Mediaș. La primii par mutări mai calculate, la cei din urmă mai hei-rupiste, dar cu câteva pariuri exotice care ar putea confirma ca la Iași. Juventus nu a mișcat convingător pe piața transferurilor, în vreme ce Voluntari pare mult mai slăbită ca anul trecut. Doar Chiajna ce a stat cu capul la cutie și a căutat să-și consolideze lotul bun pe care îl are.

Într-un fel, Popa a spus-o foarte bine la conferința de presă de ieri: „Dacă echipa mea evoluează la măcar 70-80% din potențial, nu mă interesează foarte mult echipa adversă.” Doar că pe ultimele treisprezece etape, practic un retur de campionat regulat, suntem pe loc de baraj, lângă Mediaș.

Să vedem dacă Popa a găsit calea spre acel 70-80%, care, sincer, cred că este optimist pentru unsprezecele pe care o să-l aliniem la Ploiești. Nu cred că ne permitem o mobilizare mai mică de cea maximă dacă vrem să începem această parte a sezonului cu dreptul, să nu ne aruncăm cu capul înainte în lupta pentru salvarea de la retrogradare. Plata unor restanțe ar trebui să fi îmbunătățit atmosfera din vestiare, dar cumva am impresia că lucrurile nu sunt încă nici pe departe magenta. Să sperăm că mă înșel.

Hai Poli!

Niciun comentariu :

Google+