12 octombrie 2017

Un tur solid, aceleaşi temeri

Poate că e târziu în săptămână să mai privim înapoi la turul de campionat regulat, dar o vom face oricum - fără prea multă tevatură.

Prestaţia

Chiar dacă echipei i se pot reproşa câteva rezultate, în special pe teren propriu (FCSB, Astra, Viitorul, Sepsi, Craiova), în mare toate meciurile s-au disputat de la egal la egal şi Poli a arătat multă implicare. Suferim la randamentul de acasă, fiindcă nu avem o echipă bine formată pentru atac, ci mai degrabă una reactivă. S-a văzut prea clar la egalurile cu Viitorul şi Sepsi. Cu cel mai bun unsprezece apt, avem însă capacitatea de a lupta cu oricine, fără să ne considerăm victime apriori - deja un mare progres faţă de sezonul trecut.

Poziţie în clasament

Locul şase ne clasează în play-off, ceea ce e partea plină a paharului. Grozav de plină, chiar. Partea goală este că am irosit oportunitatea de a consolida poziţia dobândită după victoria cu Dinamo. Pe deasupra, forma actuală ne dă multe griji, cu doar două puncte adunate din ultimele doisprezece puse la bătaie. În niciunul din aceste meciuri nu am fost aproape de a-l câştiga, deşi probabil, în condiţii mai bune, am fi putut termina neînvinşi în toate.

Ionuţ Popa ne avertiza că echipa va juca la nivelul ei optim de abia din etapa a şaptea, ceea ce a coincis cu seria de trei victorii pe care am obţinut-o. A urmat un regres, cauzat de problemele medicale ale unor titulari, starea de tensiune întreţinută la nivel declarativ şi implicitele dificultăţi financiare.

Condiţia lotului

Popa avertiza că vom retrograda dacă nu aducem doi atacanţi şi un fundaş. Aceste lipsuri s-au văzut cu ochiul liber de la începutul sezonului, dar în absenţa siguranţei financiare, s-a dovedit dificil să obţinem completările necesare. Păcat, căci un Andrei Marc (ajuns la Chiajna) ar fi fost fix ce ne trebuia nouă în centrul apărării.

Avem preparator fizic, dar suferim în continuare mult la capitolul accidentări. Asta se întâmplă în primul rând deoarece un om nu-ţi rezolvă toate problemele, mai ales pe cele structurale, şi deoarece cam aceeaşi jucători au dus greul.

Posibila plecare a lui Mailat cântăreşte mult în ansamblul echipei şi ne obligă se regândim puţin abordarea pentru jucătorul U21. Teoretic duo-ul Bîrnoi-Oprea, jucat în zonă centrală, s-ar putea completa bine, chiar dacă unul joacă ofensiv şi celălalt defensiv - avem avantajul că şi seniorii, Vaşvari şi Soljic, pot evolua atât retras, cât şi avântat. Rămâne de văzut dacă Popa îşi asumă riscul plasării unui jucător fără multă experienţă în zona centrală, care e mai sensibilă decât cea de flanc.

Prezenţa la stadion

La orice statistică te-ai uita, media de spectatori se ridică undeva pe la 5100. Anul trecut, pe acelaşi tipar de adversari, adunasem doar 3200, deci creşterea este consistentă. S-a văzut şi cu ochiul liber că meci de meci am avut măcar 3000 de oameni la stadion, exceptând disputa cu Juventus.

Menţinerea la acest nivel depinde, normal, de jocul echipei. Pentru retur, odată cu răcirea vremii, ne putem aştepta la prezenţe mai reduse, mai ales că nu vom avea nici atâţia adversari de talie pe Dan Păltinişanu (Dinamo cam singura excepţie). Financiar asta reprezintă încă o povară.

Perspectiva returului

Nu poate fi subestimată importanţa ajungerii în play-off. Este incredibil de dificil, în condiţiile date, dar dacă ajungem în play-out, cu toată incertitudinea care doar se va intensifica în 2018, fatalismele lui Ionuţ Popa se pot adeveri cu uşurinţă. Înjumătăţind acum punctele, am fi la doar la doar patru de primul loc direct retrogradabil.

Plecarea preşedintelui Sorin Drăgoi ar fi cea mai grea lovitură pe club. Speranţele de a găsi un înlocuitor de acelaşi nivel, cu aceeaşi capacitate de mobilizare în finanţarea pe termen scurt a echipei, sunt reduse. Chiar şi dacă nu câştigă postul la LPF, rămâne de văzut în ce măsura mai este dispus să lupte cu morile de vânt şi promisiunile neîndeplinite ale primarului.

Existenţial, vom avea de trăit duelul Poli - Poli înainte de finalul acestei luni, un joc pe urma căruia nu ştiu cine poate ieşi câştigat, mai ales dacă va fi abordat cu săbiile ascuţite.

Niciun comentariu :

Google+