25 mai 2016

Voluntari - Poli 5:0 (2:0)

Mi se pare interesant că șed aici și contemplez să scriu că n-a fost cea mai slabă prestație a alb-violeților pe care am văzut-o în ultima lună. Cu dezavantajul unui arbitraj catastrofal, care a oferit cu ușurință gazdelor un dublu avantaj numeric și un penalty, pe lângă golul patru precedat de un ofsaid, jucătorii noștri se fac însă vinovați de blazarea cu care au abordat prima parte a partidei. Retrogradarea e acum în sac și mai avem de îndurat nouăzeci de minute din acest simulacru orchestrat de tot felul de protagoniști, de la primărie, până la femeia de serviciu - precum prea bine știm.

Așadar jocul a început prost și în minutul 5 era deja 0-1, după ce Filipov l-a driblat pe Goga în flancul drept și a centrat la colțul scurt pentru Enceanu, care a trimis cu capul le lângă Smaranda - Bocșan, marcaj din părți. Noi nu arătăm absolut nimic, îngreunați și de lentoarea lui Suarez la mijloc, respectiv izolarea în avanposturi a lui Nimely. Dacă mai pui și faptul că Goga e mai mult în propria jumătate decât altundeva, avem deja o ecuație imposibil de rezolvat. Prima contribuție arbitrală are loc în minutul 22, când Torres și Bălan aleargă umăr la umăr, fiecare cu brațul în fața celuilalt, spaniolul îl prinde și de tricou pe vârful Voluntariului care se așterne pe jos cum intră în careu. Tușierul semnalizează, arbitrul dă, Rus trage tare și pe centru, cu Smaranda plecat înspre stânga sa. Gazdele se retrag, ocazie cu care mai vedem și noi mingea, o primă semi ocazie aparținându-i lui Bărbuț, care alege un șut moale în defavoarea unei centrări la Goga, liber ca pasărea cerului. Mai bună șansa lui Nimely, o finalizare cu capul la liberă executată de Javi, însă mingea sare puțin pe lângă poartă. Cam atât.

Dacă zbaterea arătată pe final de primă repriză n-a convins, echipa a arătat o atitudine decentă în a doua parte. Două șanse mici ne parvin încă de la debut, mai bună cea a lui Popescu, a cărui șut de la douăzeci de metri a fost respins de Bornescu. În minutul 56, Javi bate o liberă din flancul drept, mingea e respinsă și Cânu încearcă o reluare din foarfecă, de puțin peste. Două minute mai târziu, la o săritură la cap la care nici fault nu se dă de cele mai multe ori, Cânu vede al doilea galben și rămânem în zece. Tot noi presăm iar în minutul 66, avem parte de două lucruri deosebite: primul, o contribuție pozitivă a lui Zicu, care îl lansează pe Elek în dreapta, vârful nostru ia fața lui Maftei și centrează în fața porții pentru Goga; aici intră în scenă al doilea, căci Goga, cu poarta goală în față, se împiedică în minge și reușește să trimită pe lângă din doar câțiva metri. Cinci minute mai târziu se încheie orice vals, după ce un un-doi rapid ne descoase în flancul nostru stâng, și Tudorie trebuie doar să pună latul la centrarea care îl găsește în centrul careului. Parodia arbitrală continuă, și la nici patru minute după ce a intrat în teren, Doman se vede eliminat pentru o talpă, deși intrarea sa a fost lipsită de forță, ambii jucători aruncându-se la o minge liberă - dacă asta ar fi fost unica problemă, poate mai avea vreun rost. Finalul e cel scontat, iar gazdele mai marchează în două rânduri chiar în minutele 88 și 90, după ce Smaranda reușise o paradă la șutul lui Ștefănescu. Ofsaidul clar al lui Filipov nu mai contează înainte de prima reușită, centrarea acestuia punându-i încă un gol pe tavă lui Tudorie, iar apoi ne vedem descoperiți pe un atac al gazdelor, finalizat cu un voleu spectaculos și puternic de Voduț.

Cert este că indiferent ce acuze pot fi aduse conducerii, și pot fi aduse destule, aceasta a încercat cu ultimele puteri să dea un mic elan jucătorilor imediat după venirea lui Grigoraș. Și chiar dacă trebuie să acceptăm că era greu să ștergi din răul făcut chiar înainte de acel moment, la niciun moment dat în ultima lună de zile nu am văzut sau simțit din partea celor de pe teren că își doresc, colectiv, să scăpăm de retrogradare. Poate cade prost că am insistat atâta la adresa arbitrajului tocmai în acest meci, când jocurile erau în mare făcute. Dar revin cu ce am spus și în decembrie, această echipă nu a primit aproape niciodată ceva ce nu i s-a cuvenit pe teren - excepție fiind victoria cu Steaua și o decizie favorabilă în acest play-out. Mai rar să vezi un club tăbăcit din toate părțile, de afară și dinăuntru, pe teren și de mass-media, iar nu în ultimul rând - pe tabelă.

Vom vedea ce ne rămâne după duminică, o zi care ar putea și ar trebui să prilejuiască niște debuturi în prima ligă în echipa noastră. Iar după aceea, e timpul unor decizii drastice, apolitice și, paradoxal poate, dictate de logică.

Poli: Smaranda (5) - Bocșan (4,5), Cânu (5), Torres (4,5), D. Popescu (5) - Bărbuț (5), Croitoru (5,5), Suarez (5), Javi (5) - Goga (5), Nimely (5)

Schimbări:

Zicu (5) pentru Suarez (min 35)
Elek (5,5) pentru Nimely (min 53)
Doman (4) pentru Goga (min 72)

Niciun comentariu :

Google+