13 iulie 2015

O nouă încercare

La (mai puțin de) doi ani de la precedenta încercare nereușită, Poli revine în prima ligă, de data aceasta cu speranțe mai mari și cu un echipament în sfârșit violet. Avem la echipă și un om cu experiență și pricepere în ale fotbalului în persoana lui Stanciu, dar pe de altă parte problemele grave de organizare ale clubului, precum și problema banilor, sunt la fel de apăsătoare ca acuma doi ani. Dacă nu chiar mai grave în privința celei din urmă, având în vedere că banii de la autoritățile locale sunt momentan blocați în discuții politice și legislative, iar ca sponsori nu am reușit să atragem nimic notabil. Dar a fost angajat Radu Birlică îm departamentul de marketing, al cărui prim obiectiv e chiar atragerea sponsorilor. Rămâne de văzut ce randament va avea. Până atunci, vom avea un magazin oficial, ceea ce e o surpriză plăcută.

Dar să trecem la ceea ce contează cu adevărat: echipa. Având în vedere bugetul auster, cred că transferurile efectuate sunt foarte bune și, spre deosebire de acum două sezoane, au acoperit punctele deficitare, chiar dacă valoarea sau forma jucătorilor nu oferă garanții.

Sascha Kirschstein este portarul cu experiență de care aveam nevoie. E interesant totuși că Pap a fost integralist în ultimele două amicaluri din cantonament, deci nu sunt foarte sigur cine va fi titularul luni seara. Pe de o parte se vede că încrederea lui Alexa în tânărul portar nu este deplină și știindu-i firea precaută, probabil că va miza pe experiență. Oricum, prezența lui Kirschstein în lot va crea concurență și sper că Pap va crește ca portar și ca jucător.

Trecând la linia defensivă, notăm venirea lui Dan Popescu pe postul de fundaș stânga, unde eram descoperiți. Din păcate nu s-a găsit un omolog și pentru flancul dreapta, unde Belu rămâne în continuare singura variantă veritabilă. Există totuși alternative de genul Melinte, sau Luchin dacă se oficializează împrumutul, dar să sperăm că Belu va fi tare și nu va suferi vreo accidentare. În centrul defensivei ne vom baza pe nucleul concretizat în liga secundă: Cânu, Scutaru, Melinte, Bocșan. Dar și Luchin ar fi foarte util.

La centrul terenului avem parte de multe nume noi, dar și vechi, printre cei veniți. Să începem cu cel mai recent, Georgi Sarmov, al cărui CV pare impresionant pentru valoarea lotului nostru, dar și pentru valoarea actuală a campionatululi. E înlocuitorul perfect pentru Ovidiu Petre, care deja devenise mai mult un risc decât acel jucător cu experiență de care aveam nevoie. Și cred că odată cu venirea bulgarului, Alexa nu va mai trebui să îl improvizeze pe Melinte ca mijlocaș la închidere, cum a făcut-o în cantonament. Nu la fel de impresionant este CV-ul celor doi spaniloi cu nume celebre, Llorente și Hernandez, veniți din liga a treia spaniolă. Până să ne lămurim asupra valorii lor, mai important va fi să se integreze în tactica pregătită de Alexa. În fine, îi avem pe Zicu și Curtean, care nu mai au nevoie de nici o prezentare. În ciuda entuziasmului reîntâlnirii (mai ales în privința primului), e clar că forma celor doi nu mai e ceea ce fost (mai ales în privința primului). Totuși, Zicu se poate face oricând util, chiar și de joacă numai pe finaluri de meci și este cel care poate aduce fantezie în jocul nostru, ceea ce ne-a lipsit în toți acești 3 ani, mai ales că Doman va absenta până la primăvară. Iar Curtean a părut foarte vioi în amicaluri, dar cum am avut doar adversari modești, nu putem trage concluzii. Să sperăm totuși că va fi mai util ca în precedenta perioadă petrecută în alb-violet, când a fost cel mai des printre remarcații negativ din lot.

Compartimentul ofensiv, din păcate, este cel care avea cel mai mult nevoie de întăriri și cel care nu a beneficiat de nici un transfer. Am avut și mare ghinion cu golgheterul Henrique, accidentat în cantonament pe o perioadă prelungă. Ne rămâne să ne punem speranțele în Elek în fața porții, dar Henrique era foarte bun, căci aveam un atacant în plus care să vină din linia a doua. Popovici încă nu a arătat că poate avea un randament de atacant pe care să te bazezi, adică să înscrie atunci când avem nevoie mai multă. Iar Bărbuț nu are profil de golgheter și să sperăm că a mai crescut de acum doi ani, când a ajuns să fie dejucat de fundașii adverși. E vorba să vină și un atacant, dar numele ce se vehiculează nu trezesc entuziasm. Axente, dacă mă gândesc bine, cred că a dat în prima ligă la fel de multe goluri pentru Poli, câte a dat și împotrivă, iar Goga a dat doar 14 goluri de când a plecat de la Poli. Din fericire, perioada de transferuri e încă deschisă, deci încă putem spera la un atacant atât de necesar, dar probabil că va fi foarte greu de adus.

Trăgând linie, e clar că vom suferi mult în atac, ceea ce s-a văzut și în meciul cu Békéscsaba. Sper că Alexa nu va cădea în greșeala de acum două sezoane și că nu va juca ultra-precaut, deși lotul actual, cu o defensivă solidă și un atac modest, dar cu jucători de viteză, la asta ar îndemna. Nu doar că atunci nu ne-a mers deloc, dar nici nu-i va face pe cei curioși de „noua veche” Poli să vină mai des la meciuri. Aș spune că tocmai pentru că defensiva pare cel mai de încredere compartiment, ne putem asuma mai multe riscuri și să le oferim mijlocașilor - printre care ai un Zicu sau Curtean, dar să nu-i uităm nici pe Popescu sau chiar Trandu (cel mai bun pasator la ultima prezență în "elită") - mai multe oportunități de a crea faze periculoase.

Mi se pare oarecum ciudat că avem acum în lot atâtea nume care au jucat și în ultimii ani din perioada Iancu, dar nu suntem prea convinși că evitarea retrogradării ne este la îndemână. E drept, o parte doar cochetau cu prima echipă, dar și valoarea lor nu mai e ce a fost, sau ce se spera atunci că va fi. Pe de altă parte, dacă ne gândim mai bine, sezonul acesta e mai greu să te menții decât acum doi ani, chiar de acum retrogradează doar două echipe. În 2013, trebuia să ne clasăm pe locul 14 sau mai bine pentru evitarea retrogradării, pe când acum va trebui să terminăm cel puțin pe locul 12 (care ar duce la baraj, dar nu cred că acesta poate pune probleme unei echipe de prima ligă în acest moment). Deci ne așteaptă un sezon complicat, incert, mai ales dacă ne gândim la ce probleme extra-sportive pot apărea, așa că mi se pare mult mai potrivit să mizăm pe dezvoltarea unui joc frumos, decât pe o abordare pragmatică în care jucăm fiecare meci pentru a nu pierde. Dar nu am prea mari speranțe la așa ceva.

Rămâne de văzut cum ne vom prezenta la primul meci, cu Pandurii. A mai rămas foarte puțin și dacă începem cu dreptul, avem garanția primului loc, cel puțin după prima etapă. Hai Poli!

Niciun comentariu :

Google+