19 iulie 2015

CFR Cluj - Poli 1:0 (0:0)

La Cluj am avut parte de un meci aproape identic cu cel din prima etapă. De data aceasta, adversarii au fost cei care au avut posesie mai bună, dar noi am avut ocaziile mai mari, iar înfrângerea a venit după un gol mult prea ușor luat, din nou cu abilitățile portarului Kirschstein puse sub semnul întrebării.

Dominarea clujenilor s-a simțit mai ales în prima jumătate a primei reprize, în care au pus mare presiune pe apărarea noastră. Din fericire, linia de fundași s-a descurcat foarte bine, astfel că nu a apărut nici un mare pericol la poarta noastră. Melinte a revenit în postura de fundaș central și a avut o prestație excelentă, iar Bocșan și-a făcut debutul în prima ligă foarte bine, chiar de a avut mici ezitări. Probabil că tracul ar fi fost mai mic dacă ar fi primit mult mai multe șanse de joc în liga secundă, când riscul n-ar fi fost așa de mare ca acum. Norocul nostru că tânărul a demonstrat încă o dată că avem pe cine să ne bazăm atunci când e nevoie.

Presiunea clujeană s-a datorat și faptului că echipa noastră nu a găsit culoarele pentru a urca în atac, iar individual mai toate duelurile au fost pierdute. Chiar și Zicu, de la care aveam așteptări mari a jucat lamentabil în primele 20 de minute, cu multe pase greșite și faze fixe irosite. Dar și-a revenit apoi și a contribuit la câteva faze foarte bine construite. Nu același lucru putem spune despre colegul său, Curtean, care nu s-a dezmeticit tot meciul. La fel de dezamăgitor a fost și Llorente, care a părut depășit de joc, sau năucit de căldură, având multe mingi greșite și fiind foarte ușor întrecut.

Lucrurile s-au schimbat însă în minutul 25, când Elek a fost foarte bine lansat cu o pasă înaltă și a încercat să-l lobeze pe Marc, portarul clujenilor. Mingea a picat însă pe colțul porții și apoi în afară. Apoi, câteva minute mai târziu, același Elek se zbate pentru o altă minge lungă spre care alergau și un fundaș și portarul advers. Acesta ajunge primul, dar este incomodat și nu găsește resurse să încerce un dribling, iar șutul nu țintește spațiul porții. În fine, spre minutul 40, ne trecem în cont a treia mare ocazie, când după un șir de pase utile, Belu este deschis pe dreapta și dă o centrare excelentă în fața porții. Din păcate, lui Elek i-a lipsit un vârf de gheată pentru a lovi mingea cum trebuie.

Clujenii au o tresărire chiar pe finalul reprizei când obțin 3 cornere consecutive. Doar unul a pus probleme defensivei, mingea ajungând la Petrucci, care trimite un șut puternic din colțul careului. Din fericire, Kirschstein se afla pe trasa mingii, dar a fost necesar și reflexul său pentru a respinge mingea.

Repriza a doua începe tot sub semnul dominării gazdelor, dar golul vine cu mult ajutor din partea noastră. O minge înaltă îl lansează bine pe un atacant în careul nostru, dar Belu și Melinte îl flanchează repede, primul îndepărtând mingea, din păcate doar până la Jakolis. Acesta șutează din vole, nu prea plasat, pe centrul porții, iar Kirschstein, care e foarte ocupat să vocifereze ceva arbitrului, are o reacție întârziată și nu reușește să oprească mingea din drumul ei spre plasa porții. E drept, șutul a fost ușor deviat și a și lovit pământul în fața portarului, dar poziționarea și lipsa de atenție sunt impardonabile. Nu știu exact ce a reclamat echipa, pentru că la reluări nu am văzut nici o infracțiune evidentă. Oricum, faza trebuia urmărită indiferent ce a fost. Altele sunt așteptările de la un portar cu experiență, care până atunci s-a comportat foarte bine în poartă.

La fel ca în meciul cu Pandurii, după gol nu prea ne-am găsit inspirația, chiar de această dată n-am mai avut un om în minus. Și clujenii s-au complăcut în păstrarea rezultatului, astfel că nu s-a mai întâmplat nimic remarcabil, chiar de am avut câteva acțiuni mai interesante pe final. Dar pentru că nu am fost pedepsiți destul în aceste două etape, avem și ghinionul ca Melinte să calce strâmb și să fie nevoie de forțarea lui Scutaru, nerefăcut complet. N-aș zice că e tragică situația, pentru că apărarea nu avut până acum mari probleme, dar devine îngrijorător, căci în ritmul acesta, în curând vom începe meciul fără a avea rezerve pe postul de fundaș.

Elek s-a zbătut mult și a depus un efort apreciabil, dar pericolul a venit doar când a fost lansat cum trebuie. Când s-a aflat în poziție de unu la unu, n-a fost în stare să treacă de adversar, nici măcar în viteză. Mi-a amintit un pic de neputința lui Szekely de acum două sezoane. După cum spuneam înaintea începerii campionatului, nu este acel golgheter care să ne dea încredere că poate înscrie atunci când avem nevoie, astfel că ne punem speranțele în atacantul venit de la Toledo. Nici Bărbuț nu pare să fi găsit soluția de a trece de adversari și mizează în continuare doar pe viteză. Sigur, de multe ori nici nu a fost ajutat pe măsură de coechipieri.

Cei mai buni de pe teren mi s-au părut a fi fundașii laterali. Dan Popescu a confirmat prestația bună din prima etapă și faptul că e unul din cele mai bune transferuri ale verii. De cealaltă parte, Belu a avut un joc foarte bun, atât în apărare, cât și în atac.

Notăm și debutul bulgarului Sarmov în repriza a doua, care a arătat calități superioare în puținele faze în care și-a făcut simțită prezența și cred în continuare că va fi un câștig pentru echipă atunci când va fi pregătit 100%.

În ciuda scorului, rămânem cu ideea că am avut ocaziile mai mari. Ar fi rău ca echipa să sufere din punct de vedere moral pentru cele două înfrângeri. Campionatul e lung și complicat, astfel că aceste prime meciuri n-ar trebui să conteze așa mult. Sunt semne că atunci când pasele merg, echipa e capabilă de a crea acțiuni periculoase. E nevoie de ceva timp pentru ca noii veniți să se integreze și pentru ca Alexa să găsească primul 11 ideal. Să nu uităm că așa a fost și la începutul sezonului trecut, iar acum va fi cazul cu atât mai mult din cauza începerii premature a campionatului și venirii a atâtor noi jucători. Sigur, e valabil pentru toate echipele, dar ca joc nu mi s-au părut nici Pandurii, nici Clujul, a fi mai buni ca noi, cele două înfrângeri venind doar ca urmare a două faze singulare. Așadar, aș spune că ar trebui să nu fim așa de afectați pe aceste înfrângeri, ci să ne concentrăm în continuare pe dezvoltarea jocului și cizelarea echipei. Din păcate, vor veni o serie de meciuri foarte grele, astfel că o victorie în următorul meci, cu Botoșani, ne-ar ajuta foarte mult ca moral.

Poli: Kirschstein (5) - Belu (6), Bocșan (5,5), Melinte (6), D. Popescu (6) - Zicu (5,5), O. Popescu (5), Llorente (4,5), Curtean (5), Bărbuț (5,5) - Elek (6)

Schimbări:

Sarmov pentru O. Popescu (min 58)
Scutaru pentru Melinte (min 65)
Popovici pentru Zicu (min 72)

Un comentariu :

Anonim spunea...

Practic am pierdut doua meciuri pe naivitatea noastra. Elek ori cat s-ar stradui si merita felicitat ptr efort si abnegatie ,dar singur nu poate rezolva un meci.Trebuie sa mai joace un varf cu vana la poarta. Ne-am saturat de balerini ,jucatori care dribleaza pana pierd mingea si pun echipa in pericol. Ne trebuie un joc mai rapid in centru. Degeaba alearga saracul Barbut cand nu are coleg ptr o pasa sa tina ritmul cu el. Cred ca un Papp in zi buna nu lua aceste goluri. Se impune schimbarea lui Kirchstein nu este ce asteptam.

Google+