8 iunie 2015

Rezumat sezon 2014/2015: partea a II-a

Ne grăbim să terminăm cu istoricul sezonului, căci azi are deja loc reunirea lotului, cu mici remanieri certe (plecările lui Rody, Keita, retragerea lui Bălace, revenirea lui Artean), și în rest în așteptarea noilor transferuri. Jucătorii pe care s-a bazat Alexa în acest retur au fost, la număr, ceva mai restrânși, făcând excepție de la debuturile din ultimele etape. Nu însă prea restrânși, căci tot am avut 23 de jucători rulați în angrenajul cheie al echipei. Belu, cu 25 de etape, a jucat cel mai mult în acest sezon pentru Poli, Neagu, Scutaru și Boldea cu câte 24. Pentru retur, prezențele lui Elek și Melinte s-a făcut puternic simțite, dar dacă e să ne uităm la cine ar fi titularii, în funcție de aparițiile pe teren în acest sezon, am remarca că sunt în mod consecvent aceeași fotbaliști:

Pap (15) - Belu (25), Scutaru (24), Cânu (20), Neagu (24) - Popescu (22) - Trandu (20), Poparadu (22), Boldea (24) - Bărbuț (20), Henrique (20)

Printre ei doar Keita și Popovici au adunat peste 15 prezențe. La fel de relevant este că am avut probleme cu accidentări, Scutaru, Cânu, Popescu și Bărbuț suferind perioade mai lungi de diverse afecțiuni - de aici și integrarea rapidă a unor jucători precum Elek și Melinte.

Care s-au evidențiat cel mai mult în acest sezon? Cu un minim de zece prezențe pentru includere, să ne uiătm la primii și ultimii trei jucători, după media notelor.

REMARCAȚII

1. Pedro Henrique (20 meciuri) - 6,19

Chiar dacă n-a strălucit ca în turul campionatului (media pe retur și play-off a fost "doar" de 6,00), brazilianul a rămas unul dintre cei mai importanți jucători ai echipei. Cu unsprezece goluri a devenit golgheterul seriei, egalând recordul de goluri într-un sezon pentru un jucător al Politehnicii de la revenire, cel stabilit de Szekely anul trecut. Dacă ar putea replica acest nivel de performanță în Liga 1, ceea ce mulți din sfera fotbalistică par să creadă că este cu putință, e evident că va avea un viitor remarcabil. Important pentru noi este că am reușit să-l reținem pe anul viitor. Ar fi bine dacă pentru sezonul care urmează ar putea să-și îmbunătățească rezistența la efort, Henrique fiind înlocuit în treisprezece din cele douăzeci de partide pe care le-a disputat, și dacă ar găsi un plus de eficacitate în fața porții adverse.

2. Robert Elek (11 meciuri) - 6,10

S-a impus remarcabil de repede în primul unsprezece, iar cele patru goluri ale sale au compensat pentru lipsa reușitelor din aceeași perioadă în contul lui Henrique. Considerând circumstanțele aducerii sale, a fost un transfer extrem de oportun și unul care ne va fi de folos și în sezonul următor. Faptul că poate juca pentru echipa la fel de eficient precum poate marca este vital, mai ales în condițiile în care Henrique nu se implică prea mult în faza defensivă. Probabil că îi va fi greu să se remarce în Liga 1, nefiind nici un jucător de forță, nici un jucător de viteză, dar în angrenajul lotului nostru este o prezență importantă.

3. Cristi Bărbuț (20 meciuri) - 6,03

Absent în mare parte din acest an din cauza accidentării suferite chiar înainte de debutul meciurilor oficiale, forțat inoportun să revină ca apoi să stea și mai mult în afara lotului, rămânem cu sentimentul plăcut și speranța că Bărbuț și-a regăsit forma și că va avea un cuvânt important de spus în Liga 1. El completează un trio ofensiv între remarcații acestui sezon (ar fi urmat Cânu), ceea ce nu am mai avut de multă vreme.

CEILALȚI REMARCAȚI

1. George Neagu (24 meciuri) - 5,58

Deși am apreciat în mare parte plusul adus de Neagu în flancul stâng, lipsa sa de disciplină, concretizată într-o grămadă de cartonașe galbene, și aportul său ofensiv destul de limitat, au făcut să se claseze pe ultima treaptă a notelor. Repet, așa cu am făcut-o în tur, că de regulă o asemenea notă ar fi aproape de media echipei, dar în condițiile acestui an excelent, este cum este. Poate că suntem și noi prea duri cu așteptările pe care le avem de la jucătorii de bandă (considerând cine este următorul pe această listă), dar cert este că avem nevoie de încă un fotbalist pe stânga, mai ales după retragerea lui Bălace.

2. Claudiu Belu (25 meciuri) - 5,59

În fapt, Belu a fost mai bun în acest retur extins, decât anul trecut. Notele sale au suferit pe urma unor completări făcute la meciuri nenotate de noi în prima parte a campionatului, precum și de câteva chifle serioase date atunci când nu a fost suficient de prezent în meci. Deci chiar dacă se claseaza aici, putem avea satisfacția unui progres, testul adevărat fiind revenirea în Liga 1, unde neatenția se plătește mult mai scump decât în liga secundă. Și în acest flanc avem nevoie de o dublură bună, dacă nu vrem să jucăm cu improvizații în cazul în care apar probleme.

3. Nicu Boldea (24 meciuri) - 5.61

Întâmplător se face că Boldea a prins această ultima treaptă a podiumului dezamăgirilor, dar la fel de bine se puteau afla aici Poparadu (5,63) sau Trandu (5,64).  Niciunul dintre acești mijlocași centrali nu a avut constanță, ceea ce a făcut ca titularizarea lor perpetuă să fie puțin bizară, în special în condițiile în care Doman s-ar fi recomandat să ia mai des locul unuia sau a altuia, în limitele posibilităților sale fizice. După ce în primul său an la Poli, Boldea a marcat de opt ori, faptul că a reușit să-și treacă în cont un singur gol acuma face parte din dezamăgirile sezonului. Aș vrea să văd mai mult de la toți trei mijlocașii menționați.

Un comentariu :

Andrei Vajna II spunea...

Am ramas putin socat cand am vazut ca Neagu este in topul prezentelor. Nu mi-a ramas cu nimic in memorie si chiar ma intrebam care a fost aportul lui in echipa. Probabil din cazua ca ofensiv nu face mare lucru (mai ales daca il comparam cu Belu), si in aparare n-am prea avut probleme.

Google+