16 ianuarie 2015

Liniștea lui ianuarie: veniri şi plecări

Cred că încet, încet ne-am putea obișnui la vacanțe de iarnă de silenzio stampa, fără suișuri și coborâșuri fulminante. Poate că liniștea asta e puțin prea liniștită, dar avem timp să așteptăm și e mult mai ușor să aștepți de pe primul loc, decât de altundeva.

Dar să recapitulăm ceea ce știm. Primul lucru ar fi că e posibil să ne regăsim la reunirea lotului cu doi atacanți în minus. La prima vedere poate fi îngrijorător, dar dacă ne gândim cât de rar s-au găsit pe bancă Szekely și Stavric, darămite pe teren, ne dăm seama că viața merge înainte și fără ei. Nu mi-ar fi chiar tot una însă, dacă aș fi Timofte.

Spun asta fiindcă nu mi se pare de fel admirabil să ai în lot un jucător care a marcat de unsprezece ori în Liga 1, cum ar veni a fost al patrulea golgheter, şi să îl laşi să plece liber. Ca să nuanţez, nu îmi imaginez că Poli ar fi putut obţine mare lucru acuma de pe urma lui Szekely, dat fiind că nici n-a fost folosit prea mult în această perioadă. Mă uit puţin mai în urmă, la această vară, când conducerea trebuia să obţină mai mult decât nimic, date fiind circumstanţele momentului. Că nu au existat oferte financiare e cunoscut, dar măcar un schimb de jucători o fi fost posibil pe undeva pe lumea asta.

În ceea ce îl priveşte pe Stavric, printre primii sosiţi în această vară, la prezentarea sa şi în pregătiri era tatonat drept soluţia suferinţelor noastre ofensive. Nici mie nu mi-a lăsat o impresie foarte proastă, dar dispariţia completă din circuitul echipei a rămas un mister neexplicat, dincolo de o accidentare de care ştiam. Încrederea avută în el se reflectă şi în contractul semnat pe trei ani, chiar dacă există o clauză înţeleaptă de anulare în situaţii precum cea din prezent. Plecând, i se va alătura lui Edurado, al pariu destul de mare pierdut dintre cei sosiţi la Poli.

Putem accepta că bugetul limitat ne forţează să experimentăm şi, totuşi, avem trei fotbalişti care au confirmat: Cânu, Popescu şi Henrique. Ceea ce nu e rău, doar că unul face 34 de ani în două zile şi unul e doar împrumutat. Deci mai e de lucru.

Vor veni doi-trei jucători, ni se promite, un număr foarte corect, precum am mai lăsat să se înţeleagă. Pista Buhăescu pare să se fi răcit, date fiind pretenţile financiare ale Reşiţei, şi n-ar strica deloc un atacant în plus, în caz că Henrique păţeşte ceva. Numele lui Artean a mai fost menţionat, pentru întărirea mijlocului. Nu sunt convins că ar fi mutarea de care avem nevoie, dat fiind că e mai mult închizător, şi acolo avem opţiuni. Singurul beneficiu ar fi integrarea sa în lot pentru anul viitor, dar parcă meciuri oficiale sunt mai importante în acest moment pentru un jucător în formare.

Zilele acestea aflăm şi cine pleacă. Va fi interesant de văzut ce soartă vor avea veternaii cărora la expiră contractele la vară: Nanu, Boldea, O. Petre şi Bălace. Dat fiind că Nanu este mai mult rezervă, probabil va fi lăsat să plece. Bălace, îmi imaginez, s-ar putea retrage. Petre nu are decât 32 ani acuma, deci ar mai avea câteva ceva de oferit, atât ca şi calitate individuală, cât şi ca lider - probabil că în cazul său întrebarea financiară va fi cheia. Cât despre Boldea, dat fiind că este titular, mi s-ar părea normal să se dorească prelungirea contractului său, pe o perioadă mai scurtă, poate. Cred că o merită.

Aşadar, avem din nou multe întrebări şi puţine certitudini. Dar dacă vom avea parte de o campanie iscusită, care să combine nişte transferuri, promovarea unor juniori, plecarea unor rezerve fără mari perspective, şi conturarea unui colectiv care să continue anul viitor împreună, totul va fi minunat.

Niciun comentariu :

Google+