17 mai 2014

Astra Giurgiu - ACS Poli 5:1 (3:1)

Descumpănirea era vizibilă cu ochiul liber în rândul fotbaliştilor noştri, care s-au întrecut astăzi în erori defensive şi nici măcar cu o echipă întreagă în atac nu au reuşit să creeze pericol la poarta lui Silviu Lung. Rămânem cu frumosul gol al lui Boldea, în continuare unul din puţinii jucători din lot care ştiu să tragă la poartă. E evident, şi o ştiam de anul trecut, că nu e destul. Dar chiar şi aşa, n-ar fi trebuit să ajungem în această poziţie dacă cei din conducerea clubului nu ar fi greşit la aproape fiecare pas făcut în aceste ultime doisprezece luni.

Jocul n-a arătat rău la debut, chiar dacă gazdele au beneficiat de primele ocazii.  Era minutul zece când Şeroni l-a oprit prin fault pe unul din jucătorii adverşi, la marginea careului nostru, numai că libera a fost trimisă în zid. Imediat a urmat un nou atac, dezvoltată pe ceea ce avea să fie fatidicul flanc drept al apărării noastre, şi Yoda a trimis pe poartă dintre O. Petre şi Şeroni (!), Nuno Claro reuşind să pareze. Terenul s-a înclinat puţin spre cealaltă poartă în minutele următoare, când Poli a beneficiat de mai multe cornere. Doar unul dintre acestea s-a dovedit periculos, după ce Ovidiu Petre a recentrat cu capul, Scutaru a luftat şi Szekely a trimis cu putere din interiorul careului - peste. Nuno Claro a mai avut o intervenţie de reflex în minutul 18, însă avea să fie prea puţin, căci după alte două minute gazdele au marcat. Deschiderea scorului s-a ivit în urma unui raid prelungit al lui Bărbuţ, terminat în picioarele unui fundaş advers, mingea a circulat apoi repede pe flancul nostru drept, descoperit, Scutaru a încercat să intre prin alunecare fără prea mult succes, balonul a ajuns în centru de unde i-a fost plasat pentru şut lui Budescu, venit fără marcaj din spate, şi acesta a trimis precis, la firul ierbii. Poli a replicat în minutul 24, când Szekely, Poparadu şi Boldea au atins de câteva ori mingea la marginea careului advers, ultimul şutând cu efect, la colţul lung, un balon pe care Lung Jr. n-a putut decât să-l mângâie. Şansa egalării rapide ne-a trimis direct la tactica apărării în masă, care n-a ţinut deloc bine pe flancuri. Era minutul 30 când un jucător venit din linia a doua a depăşit linia noastră de fund, din nou pe dreapta, a trimis în faţa porţii unde Scutaru în mod inexplicabil n-a intervenit, iar în faţa lui Şeroni se afla Yazalde, care a împins mingea din cădere pe lângă Nuno Claro. Problema noastră tot meciul a fost că ne-am prezentat mereu cu un pas în urma adversarului şi cum acesta a ridicat tempo-ul, cum am arătat teribil de fragili. Asta s-a întâmplat şi în minutul 40, când o minge nerecuperată - da, în flancul drept - a fost trimisă ideal de către Budescu spre Bukari, acesta urcând ca şi colegul său nemarcat spre careu, preluarea a fost perfectă şi finalizarea din centrul careului fără greş.

A intrat Nohai la pauză în locul lui Şeroni pentru a consolida cât de cât durerile de pe dreapta, numai că era prea puţin, prea târziu. Din păcate Poli a arătat aceeaşi capacitate ofensivă cu care ne-am obişnuit - una destul de inofensivă - chiar dacă aveam nevoie de două goluri. Totul s-a sfârşit în minutul 59, când o acţiune iute pe partea stângă, de această dată, a fost finalizată cu o centrare în forţă pe care Nuno Claro a încercat s-o prindă, numai că nu i-a ieşit şi mingea a căzut în poartă. Portughezul a avut o paradă bună la şutul de la marginea careului trimis de Alibec în pragul minutul 80, însă nu mai conta. Noi am părut ceva mai dinamici după intrările lui Keita şi Popovici, fără prea mult rost însă, căci tot ce am putut face e să adunăm faze fixe în contul nostru. Mă tot gândesc că am fi fost de mult salvaţi, dacă am fi ştiut să gestionăm cu mai mult rost şi mai multă precizie aceste momente ale jocului. Aşa, din zece vreo trei merg în braţele portarului, vreo trei merg prea lung, vreo trei merg în primul fundaş - rămâne una care să dea puţine emoţii. Tocmai la o asemenea fază, bătută în braţele lui Lung Jr., a venit al treilea gol. Era minutul 84, portarul Astrei a degajat către Alibec, acesta a înaintat cu mingea la picior şi Poparadu în dreapta lui, şi în mod inexplicabil a reuşit să tragă printre mijlocaşul nostru şi Nuno Claro, din interiorul careului, o minge care a intrat în plasă la colţul lung. Poparadu şi Szekely au avut mini-oportunităţi până la final, ambele nefructificate, astfel că scorul final a rămas unul demn pentru o echipă care nu doar că pare, ci se se crede tot mai mult condamnată.

Totul s-a rupt astăzi în partea noastră de centru-dreapta, unde Bărbuţ şi Roman au oferit prea puţin dublaj în faţa unor jucători rapizi şi tehnici. A greşit Alexa titularizându-i? La cât de indignaţi am fost de atitudinea defensivă cu care am abordat atâtea şi atâtea meciuri, ar fi ipocrit din partea mea sau a multor altora să-l critice pentru acest lucru. În acest moment, trebuia încercat. Problema e că trebuia încercat mai devreme şi că, la urma urmei, nu ajunge să schimbi câţiva jucători ca să imprimi unei echipe întregi un spirit pe care nu şi l-a cultivat deloc.

M-a surprins în mod repetat cum până şi cei mai rapizi jucători de la noi, Bărbuţ şi Popovici, au părut lenţi în faţa celor de la Astra. Vorba aceea, a fost ceva în aer care a evidenţiat inferioritatea noastră din prea multe puncte de vedere pentru a o mai freza într-un fel sau altul. Nu suntem încă retrogradaţi şi o victorie cu Concordia ne poate oferi o şansă teoretică la salvare. Precum am scris şi în ultima cronică, jocul nostru nu ne oferă motive de încredere, şi trebuie să ne bazăm pe eşecurile altora, căci rezultatele directe cu rivalele de clasament nu ne favorizează.
Dar pentru acest întreg ciclu, început din liga a III-a cu jucători care doar visau să ajungă la Timişoara, în prima divizie, un ciclu care a produs fenomene de moment şi momente fenomenale, care n-a primit susţinerea sportivă sau profesională de care ar fi avut nevoie, o victorie ar fi un final meritoriu. Şi apoi, în funcţie de şansă, vedem ce ne rămâne de făcut.

Hai POLI!

Poli: N. Claro (4,5) - Mera (5), Scutaru (4), Şeroni (5), Bălace (5,5) - Poparadu (5), O. Petre (6) - Bărbuţ (4,5), Roman (4,5), Boldea (6) - Szeleky (4,5)

Schimbări:

Nohai (5,5) pentru Şeroni (min 45)
Popovici (5) pentru Roman (min 56)
Keita (5,5) pentru Bărbuţ (min 63)

2 comentarii :

Anonim spunea...

Asta ne este valoarea.Nu putem mai mult. Cu jucatori care inca n-au realizat ca joaca in prima liga este totusi dificil sa formez o echipa competitiva. Ansamblul nu este performant. Exista si greseli in privinta pregatirii fizice mult mai evidente la rezistenta echipa prin minutul 75 se sufoca. Managementul este functie de bani. Ai buget poti cauta jucatori nu ai te limitezi la ce ai in curte. Din pacate tineri talentati ptr prima liga apar greu. Cand il ai vine omul cu bani si il ia. Chiar daca prin jocul sortilor ramanem in prima liga tot trebuie sa facem trupa noua.

Anonim spunea...

Sa nu ne fie rusine sa tragem cu ochiul la alti.Ce pregatire fizica au dovedit jucatorii din Botosani fara Antalya si super prof.de fotbal.Sa ne reevaluam.Am pierdut cu Botosaniul toate meciurile inclusive amicale si nimeni n-a tras o concluzie din staful de specialist.Mereu s-au inventat scuze si povesti de adormit.Adevarul este crud, nu am avut specialist ptr pregatirea echipei .Se pare ca nu exista in Banat si trebuie sa-i cautam pe la Botosani sau Chiajna.Oameni ptr fotbal de performanta nu sunt la Timisoara.Realitatea ii da dreptate lui Iancu trebuie sa importam si noi cel putin un antrenor strain preferabil din Germania.Chiar daca nu ai supertalente fotbalistice, sa ai atleti care lupta ptr fiecare punct.Am facut comparatie cu Botosaniul caci mi se pare cel mai semnificativ ca din resurse proprii sa faci o echipa ce nu te face de rasul curcilor fara prof.dr in fotbal ci cu adevarati specialisti.

Google+