24 februarie 2011

La poalele muntelui

S-a vorbit și se vorbește mult despre ambițiile impuse acestui sezon decisiv. Decisiv în special din punct de vedere financiar, căci în lipsa unei prezențe în grupele Ligii Campionilor și, mai ales, a banilor proveniți de acolo, Poli va trebui cel mai probabil să spună adio mai multor jucători pentru a balansa deficitul creat in bugetul clubului. E, poate, un scenariu ușor sumbru, dar atâta timp cât situația fianciară este una sănătoasă, restul vine de la sine. Asta este lecția pe care o învață fotbalul mondial în acești ani turbulenți. Iar Poli dispune de o bază vastă de recrutare printre tinerii fotbaleadori ai zonei, o bază mai bună decât majoritatea echipelor din Liga 1, deci are un fundament, chiar dacă nivelul calitativ al execuției sale nu a ieșit încă la iveală.

Pentru oricine a urmărit raportările mele din ultima vreme, nu cred că trebuie să evidențiez din nou că sunt reținut în privința potențialului nostru în acest retur. E greu de spus dacă primul unsprezece a fost întărit, deși doi jucători par să se fi impus acolo: Ghionea și Rocha.

Titularizarea lui Ghionea pare să-l fi împins pe Cisovsky în linia mediană, în locul lui Tameș, care în general nu a reușit să ofere plusul ofensiv la care speram. Mi-e greu însă să spun dacă această va întări echipa, fiindcă îl impune pe Cisovsky într-o poziție mai puțin jucată și profilul său este de jucător defensiv, chiar dacă are capacitatea de a urca în atac și un puternic șut de la distanță. Spun doar că nu îmi displace.

Rocha pare un jucător bine-venit pe flancul stâng, dar și aici titularizarea sa impune repoziționarea unui jucător care a dat randament pe acel post. De fapt, "dat randament" nici nu începe să descrie aportul pe care l-a avut Zicu pentru echipă. Succesul acestui implant depinde mult de cum se va aclimatiza golgheterul nostru într-o altă poziție, cel mai probabil cea de al doilea vârf. E important să își mențină implicarea în joc pe care o avea jucând în linia mediană, fiindcă venind din spate îi era mai ușor să destabilizeze apărările adverse.

Din păcate, restul transferurilor par a fi menite în primă fază să sporească numărul jucătorilor disponibili în lot, astfel că rămâne nerezolvată cel puțin problema mijlocașului de bandă dreaptă, dacă nu și cea a atacantului golgheter, în funcție de adaptarea lui Zicu. Revenirea lui Mansi ar putea ajuta ofensiva, dar până când senegalezul va ajunge să joace la un ritm sănătos, campionatul are toate șansele să fie jucat deja.

Dincolo de aceste semne de întrebare, nu e deloc clar cât de bine funcționează echipa ca o unitate. În amicale, nu a părut să o facă prea bine, dar atâta timp cât rezultatele vor veni la început, există toate șansele să-și intre în ritm când contează. E clar însă cât de important este să începem cu o victorie la Mediaș, mai ales după ce au fost acordate Oțelului cele trei puncte din partida anulată cu Pandurii, și măcar un egal la Cluj. Un asemenea start ar fi unul încurajator și dătător de vise. Ne-auzim după pe această temă.

Hai Poli!

Niciun comentariu :

Google+