27 noiembrie 2010

Dinamo - Poli 0:0

Spre deosebire de alte egaluri nule făcute în această Liga 1, meciul din această seară dintre Dinamo și Poli a fost unul bun, în care ambele echipe au jucat cu determinare, dar și cu teama înfrângerii. Pentru alb-violeți acest egal consemneaza o reușită fără precedent, un tur înterg fără să fi pierdut o partidă. Chiar dacă raportul victorii-egaluri nu este chiar cel dorit, performanța în sine este un excepțională și asta în ciuda unor circumstanțe oarecum adverse.

Deși tot meciul a fost echilibrat în ansamblul lui, poate cu Dinamo fiind puțin mai ofensivă în diverse momente ale jocului, maniera în care s-a desfășurat partida în prima jumătate de oră poate constitui definiția echilibrului. Ambele apărări au fost la înălțime, deși la alb-violeți Luchin a avut mult de furcă cu rapidul Alexe, dar în final eu zic că a reușit să-l stăpânească - și asta deși juca într-o poziție care nu îl definește. Prima mare ocazie a meciului a aparținut gazdelor, când Torje a șutat din voleu în minutul 14 o centrare venită de pe dreapta, dar mingea a trecut de puțin pe lângă. Poli a beneficiat de multe faze fixe, din care însă nu a obținut mare lucru, chiar dacă Nikolic a cerut penalty la o aparentă tragere de tricou. Momentele de presiune ale dinamoviștilor au venit după minutul 30, când au încercat șuturi de la distanță și au ținut o posesie mai bună a mingii. Replica noastră a venit în minutul 40 prin Helder, care a recuperat în preajma careului advers, a pătruns până la marginea lui și a șutat, dar fără forță sau plasament. O ocazie ce se anunța imensă era să ne aparțină nouă două minute mai târziu, Nikolic fiind lansat foarte bine de Zicu dacă nu mă înșel, dar tușierul a arătat ofsaid. Sincer să fiu, în condițiile în care acesta a fost un ofsaid la limita limitelor, cred că faza putea liniștit să fie lăsată să continue - mai ales că muntenegreanul era singur cu portarul.

Repriza secundă a continuat în ritmul celei dintâi, și când părea că Dinamo va fi echipa ceva mai înfiptă în joc, alb-violeții au avut o ocazie enormă: Goga trece în viteză de Moți, singur cu portarul încearcă să lobeze mingea către Nikolic liber în careu, respinge Diabate balonul care de fapt se îndrepta spre poartă, acesta revine la Goga, dar șutul lui trece puțin pe lângă. Apoi are loc o schimbare care, mă gândesc eu, a fost făcută în speranța reenergizării atacului, dar efectele ei au fost opuse: Axente pentru Nikolic. După intrarea atacantului cu sorginte de gălățean, Poli nu a mai prea contat în atac, așa cum a fost cazul în multe din partidele din acest tur de campionat. Este clar că la jocul etalat de echipă, tipul de jucător care este Nikolic ne poate fi de mult mai mare folos. Oricum, deși Dinamo a controlat oarecum partida după minutul 60, singura mare ocazie a venit la un corner, când Diabate a trimis peste din poziție ideală. În rest, multă încrâncere, mai ales după înlocuirea lui Tameș cu Bourceanu, ultimul fiind excelent în echilibrarea meciului. Finalul a venit după trei minute de prelungire și a pus punct unui meci bun, care nu cred că merita toată falsa tevatură ce l-a precedat.

De la alb-violeți s-a remarcat toată unitatea defensivă, dar l-aș alege în special pe Sepsi, care deși a avut două scăpări, a reușit să-i țină piept excelent lui Torje. Luchin, precum am menționat, a avut de suferit inițial în duelul său cu Alexe, dar și așa s-a descurcat bine per ansamblu. În centru, Burcă a fost fără greșeală, în timp ce Cisovsky a făcut una din cele mai bune partide ale sale din acest tur.

Duelul crâncen de la mijloc a fost dus de Alexa și Helder, cel din urmă fiind mereu un ghimpe în apărarea adversă, chiar dacă nu a avut mari reușite. A făcut un meci bun și Tameș, care a recuperat mai multe mingi și a oferit câteva pase nebănuit de bune, dar neconcretizate în final. Zicu a fost cel mai suferind jucător de pe teren, iar chiar de a reușit să dea câteva mingi de efect, marcajul strict la care a fost supus l-a neutralizat cu succes. În atac am apreciat evoluția lui Nikolic, care a protejat bine mingea și a intrat în combinații cu coechipierii, chiar dacă nu a avut șanse de gol. Oricum, mult mai de temut decât a fost Axente în repriza secundă. De cealaltă parte, Goga a avut câteva reușite, dar nu a putut să obțină maximul din niște faze care l-au avantajat. Și ar mai fi Pătraș, care a intrat în locul lui Goga, dar acesta nu s-a prea văzut în meci, deși a avut aproape un sfert de oră la dispoziție.

Altfel, aș mai zice că sunt impresionat de cât de bine a organizat echipa Contra. A dat dovadă de o iscusință tactică și a obținut, zic eu, obiectivul pe care îl aveam pentru această deplasare. Mai mult, s-a remarcat atitudinea pozitivă a jucătorilor, care a fost decisivă în stabilirea raportului de forțe din teren. Dacă reușim să obținem două victorii în meciurile rămase, nu cred că poate cineva să-și exprime vreo nemulțumire vizavi de felul în care a decurs acest sezon până la pauza de iarnă sau vizavi de rezultatele anume obținute de Contra.

Bravo Poli!

Poli: Pantilimon (6) - Luchin (5,5), Cisovsky (6,5), Burcă (6), Sepsi (6,5) - Helder (6), Alexa (6), Tameș (6), Zicu (5,5) - Goga (5,5), Nikolic (5,5)

Schimbări:

Axente (5) pentru Nikolic (min 59)
Bourceanu (6) pentru Tameș (min 67)
Pătraș pentru Goga (min 76)

3 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

Din meciul asta ramanem cu apararea organizata excelent, care cu greu s-a clintit din fata celui mai prolific atac din campionat. Chiar si cand Luchin era depasit, aveam om la dublaj.

Urmeaza jocul la recuperare, de unde au pornit fazele noastre de atac. Bine, aici nu sunt sigur daca noi am fost buni, sau dinamovistii penibili. De Helder as zice mai degraba ca Diabate a fost un zid in fata lui decat el un ghimpe. Totusi a depus mult efort, la recuperare a fost foarte bun, dar tehnica il tradeaza.

Te intreb acuma, oare nu era mai bine daca Zicu n-ar fi jucat? Nu ca l-ar fi rupt sau ceva, dar tocmai pentru ca a fost bine blocat. L-ar fi naucit de tot pe Andone. Putea fi tinut rezerva si apoi introdus in repriza a doua cand dinamovistii ar fi uitat indicatiile tactice de a-l marca strans, sau oricum ar fi trebuit sa se adapteze din mers de la o Poli fara Zicu la o Poli cu Zicu.

Marog, probabil nu ar fi riscat Contra asa ceva, avand in vedere ca s-a retras pe final si nu a mai riscat deloc, desi aveam ocazii bune. Dar despre asta cred ca o sa scriu mai pe larg. Acum spun doar ca au fost cele mai neinspirate schimbari de cand e Contra antrenor.

Andrei Vajna II spunea...

A da, am uitat ceva. Alea doua victorii vor fi mult mai greu de obtinut decat ar fi fost sa castigam azi.

Stefan Carpanu spunea...

Problema e ca nu stiu pe cine bagai titular in locul lui Zicu. Patras? De abia l-am remacat cat a stat pe teren. Plus ca Zicu iti tine doi trei jucatori langa el la orice ora.

In ceea ce priveste schimbarile, nu stiu daca a avut de ales. Am impresia ca Nikolic era cam obosit, curgeau apele pe el ca din izvorul minunilor, in timp ce intrarea lui Bourceanu mi s-a parut oportuna. Goga facea oricum mai mult decat Patras, poate daca intra Popovici in loc - numai ca Popovici nu era nici rezerva.

Vom vedea cat de greu vor fi de obtinut. Acuma ca avem ceva consistenta defensiva - daca o sa ne tina - cred ca vom mai castiga si noi la doua goluri diferenta niste meciuri.

Google+