2 octombrie 2010

Poli - Rapid 2:1 (1:1)

Ce victorie, cât de importantă victorie, cât de entuziasmantă victorie, dacă nu prin altceva, atunci prin faptul că a scos în evidență, din nou, tăria echipei - dar și că se pune fundația unui spirit nou, unui spirit pe care nu l-am mai avut demult, al bucuriei pentru fotbal și, în special al bucuriei pentru culorile noastre dragi.

Cert e că victoria de astăzi a avut o naștere dificilă. Rapidul a pus mare presiune pe noi în primul sfert de oră, a beneficiat de multe cornere, posesie mare și o incisivitate deosebită pe flancuri. Sincer să fiu, îmi venea greu să sper că vom învinge, ceea ce mi s-a părut, brusc, imposibil, odată ce a avut loc deschiderea scorului - culmea, chiar după ce ne revenisem și noi puțin. Era minutul 25 și cineva a făcut o gravă eroare la mijloc, mingea a ajuns, într-un final, pe pieptul lui Roman, acesta a înaintat liber pe dreapta, a centrat în careu unde se afla Herea care a tras în blocajul lui Pantilimon, dar apoi mingea i-a revenit tot rapidistului, a pasat în spate și, cu Panti nerevenit în poartă, Cesinha a plasat un șut înalt, fără șanse pentru fundașul care a încercat să intervină de pe linia porții. Din fericire (și, cu siguranță, în mod decisiv) avantajul oaspeților nu a ținut decât patru minute. O fază dezvoltată pe dreapta a fost finalizată cu centrare din prima de către Alexa, mingea a mers perfect pentru Zicu, care a marcat golul egalizator cu capul, după ce a luat fața lui Marius constantin! Rapidul a încercat să replieze, dar nu a putut profita de ușoara imprecizie a lui Scutaru, iar până la finalul reprizei Poli și-a mai trecut în cont două jumătăți de ocazie, prin Goga și Axente, drept dovadă că a reintrat în joc.

După pauză trendul a fost același: alb-violeții mai prezenți, și pe fondul unei turații mai limitate a oaspeților. Ocaziile au fost puține, niciuna din echipe nu a riscat prea mult, astfel că nu surprinde faptul că prima șansă a venit dintr-o fază fixă, în minutul 61, Luchin fiind la capătul centrării lui Zicu, dar lovitura sa de cap nu a avut destulă forță și nu a fost nici plasată - e drept, din 13 metri. Iar apoi, aproape zece minute mai târziu, Axente a irosit o ocazie fabuloasă: degajare Pantilimon, preia Zicu, îl așteaptă pe Axente să se demarce, pasă perfectă, dar singur cu portarul atacantul nostru nu reușeste să marcheze! (!!) Chiar dacă meciul a rămas alert, atât Poli, cât și Rapid nu au putut ajunge din nou în poziții periculoase până la a doua reușită a lui Zicu. Cu trei minute rămase, Poli a avut o fază de atac și mingea a fost respinsă de apărarea rapidistă până la Helder, aproape de mijlocul terenului; acesta a trimis o respingere șutată înspre careul advers, și cu rapidiștii ieșiți prost la ofsaid, doi fotbaliși timișoreni s-au trezit singur cu Bornescu, mingea la Zicu și...gol. Fără vlagă, oaspeții au încercat să revină, dar până la final ar mai fi de menționat ocazia de unu la unu cu portarul al lui Nikolic, chiar în ultima fază a meciului, dar finalizarea nu a fost suficient de bună. Nu mai conta însă, totul era gata și antrenorul jucător Contra și-a trecut în cont o, să zicem, nesperată a patra victorie consecutivă!

Odată trecuți de primul sfert de oră, alb-violeții, și cu doi jucători foarte dezamăgitori pe teren (îmi pare rău, dar în timp ce Goga nu a fost deloc prezent în joc, Curtean, exceptând câteva faze, a fost mai periculos pentru propria echipă, cu preluări aproximative și pase greșite), au ținut piept Rapidului. Din nou revenire de la 0-1, întoarcere de rezultat și joc cu pasiune. Exceptând eroarea la gol, pe care nu știu cui să o atribui, cred că apărarea s-a prezentat bine spre foarte bine. Luchin, deși depășit ocazional, a fost excelent la jocul de cap și dă, în sfârșit, dovadă de cumpătare, maturitate în joc. Scutaru m-a surprins complet, mai ales cu jocul din repriza a doua, când a evoluat fără cusur pe postul de fundaș dreapta, în timp ce Sepsi, deși chinuit constant de Roman, a avut mai multe intervenții perfecte. Burcă cred că este cea mai interesantă componentă, chiar dacă nu a ieșit enorm în evidență, fiindcă el are experiența necesară să coordoneze/organizeze apărarea, ceea ce cred că se și vede. Fiecare dintre cei patru fundași a mai avut câte o scăpare, doua, dar per ansamblu cred că au făcut un meci foarte disciplinat și cu mai multe lucruri bune de ținut minte, decât lucruri rele.

La mijloc, Alexa, ca de obicei, personajul central, care deși nu e niciodată destul de bun pentru România, este fără dubii cel mai important jucător ca efect în angrenajul echipei dintre toți mijlocașii centrali din campionatul nostru. Curtean, precum am spus, dezamăgitor, în timp ce Helder încă nu obține maximul din marea sa calitate - viteza. Trebuie să știe mai bine cum să obțină loviturile libere și să centreze mai cu cap când ajunge în poziția potrivită; oricum, e mereu un jucător de temut, ceea ce cred că îl pune deja în fruntea listei cu mijlocași dreapta pe care i-am avut în ultima vreme. Despre Zicu nu știu ce ar trebui să mai spun, omul care aduce golul, cel mai important fotbalist dintre cei cu profil ofensiv din echipa noastră. Excelent meci astăzi.

În atac suferim în continuare. Axente, deși la început a părut că va fi periculos, nu a reușit mare lucru. Chiar am fost surprins de cum a câștigat Nikolic niște dueluri, după ce l-a schimbat pe Axente, ba chiar a și trecut în viteză de un adversar. Goga la rândul lui, deși folosit vârf retras, nu a avut niciun impact pozitiv asupra jocului echipei. Nu știu care e problema cea mai mare pe care o are, dar e clar că ceva nu îi priește.

Contra a reușit să insufle spiritul de luptă echipei - de fapt, acest spirit exista, deci mai degrabă sentimentul unității, toți pentru unul și unul pentru toți. Scenele de la finalul partidei au fost fantastice.

Deci suntem pe drumul cel bun. Să vedem cât de departe ne duce.

Bravo Poli!

Poli: Pantilimon (5,5) - Scutaru (6,5), Burcă (6), Luchin (6,5), Sepsi (6) - Helder (6), Alexa (7), Curtean (4,5), Zicu (7,5) - Axente (5), Goga (4,5)

Schimbări:

Magera (5,5) pentru Goga (min 59)
Nikolic pentru Axente (min 75)
Contra pentru Scutaru (min 80)


Și un clip absolut deosebit:

3 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

Si eu, pana la primul gol am trait cu frica sa nu fie un meci asemanator cu infrangerea 0-3 cu Dinamo. Am avut noroc ca a venit golul repede, putin neasteptat. Apoi totul s-a schimbat. Am inceput sa tinem de minge, sa iasa combinatiile si sa controlam meciul.

Per total, un meci foarte placut, chiar daca nu spectaculos, dar peste media jocurilor la care asistam intr-un sezon. S-a vazut ca sunt doua echipe foarte bine inchegate, darnice si bine coordonate.

Anonim spunea...

http://www.debanat.ro/2010/10/victorie-pentru-suporteri/

o cronica de meci buuuuna

CyprusTM spunea...

salut, un schimb de link-uri vreti? viola-online.net

Google+