12 septembrie 2010

Astra - Poli 1:1 (0:0)

Încă un meci de doi bani? Exact, încă un meci de doi bani. De parcă jocul prestat nu era suficient ca să cauzeze peri albi la toți cei implicați sufletește în aceasta partidă, a mai contribuit și panarama de Alexandru Tudor, cea mai panaramă dintre panarame, atât de panaramă încăt se încadreaza la toate trei definițiile ale termenului (1. persoană ridicolă, care se dă în spectacol printr-o conduită aberantă. 2. scandal, gălăgie. 3. femeie de moravuri ușoare), prin maniera sa panaramească de arbitraj.

Din păcate, ca de atâtea ori în ultima vreme, iar am avut de-a face cu o primă repriză fără evenimente interesante. De la o echipă zisă ultra-ofensivă, Poli a devenit copia fidelă a formației de sezonul trecut, fără dram de fantezie și cu un joc ofensiv haotic. Problema e că defensiva sezonului respectiv pare să se fi destrămat și golurile curg în poarta apărată fie de Panti, fie de Taborda.

Așadar, a trecut prima repriză, cea în care nu s-a întâmplat absolut nimic notabil (mingile azvârlite spre poartă cu piciorul nu se pun). Repriza a doua, tot cam ca de obicei, a fost una plină de evenimente, în aceeași proporție bune, cât și rele. Minutul 53 a reprezentat momentul primei adevărate parade a lui Pantilimon în acest sezon, care a scos un gol ca și făcut la șutul lui Fatai, lăsat ridicol de liber după o fază pe stânga. A urmat un șut puternic al lui Seto, pe lângă, înainte ca Magera să marcheze la o centrare foarte bună a lui Helder, dar golul să fie anulat pe motiv de fault - în nota arbitrajului prestat. La nici un minut, gazdele au deschis scorul, faza fiind pe de-o parte o copie la indigo aproape a primei mari ocazii avute de Fatai, și pe de altă parte încă un capitolul din romanul neterminat al gafelor flagrante care duc la goluri evitabile. De această dată au existat mai mulți protagoniști, dar rolul principal ar trebui să-l aibe Bourceanu, care a pierdut o minge ușoară la mijlocul terenului. Faza a continuat cu o lansare pe stânga de unde Mățel a centrat, Scutaru și Alexa au trecut incredibil pe lângă minge și aceasta a poposit - deja vu - la același Fatai, singur singurel în careu, unde Mera (intrat la pauză) nu se regăsea nicicum, și cu o execuție nesigură a reușit să trimită fără șanse pentru Pantilimon. Ca în destule alte partide, alb-violeții s-au mai trezit după gol și au început să atace cu mai mult curaj. Helder a fost la capătul centrării lui Magera, dar a trimis de puțin peste cu capul, înainte ca nou-intratul Zicu să reia frumos din voleu, dar fără prea mare periculo pentru Miron. Magera putea egala în minutul 66, dar libera executată de el a fost deviată pe lângă poartă de zid, în timp ce Astra încearcă să fie periculoasă pe contre. Probabil, dacă Fatai nu se asemăna atât de bine cu Mansour, ar fi putut măcar să-l solicite pe Pantilimon în câteva ocazii, dar așa am scăpat cu fața curată. La o fază pornită, parcă, de la Alexa, Axente a rămas oarecum liber spre poartă și a încercat un lob peste portarul ieșit, dar mingea nu a avut destulă forță să treacă de fundașii veniți în ajutor - în timp ce Axente a fost doborât de portar, dar trecem asta cu vederea. Finalmente, alb-violeții au egalat în minutul 76, la o fază făcută pe stânga de Zicu și Bourceanu, ultimul a centrat ideal pentru Helder, care s-a desprins și a marcat cu capul pentru un meritat gol la debut! Din păcate, cam atât a fost cu fotbaul, căci deși oportunități ar fi existat pe final, jocul lamentabil al lui Axente din aceste minute nu ne-a ajutat cu nimic.

Deși în zilele (orele) următoare vom afla care e destinul lui Petrovic, dacă rămane are mult de lucru la echipă. Helder e un plus, dar jocul e inert cu doi inchizatori, in timp ce Axente nu mai rasufla acolo in atac. Și ce n-am înțeles, ce-i cu pregătitul introducerii lui Mansour în minutele 90+ ? Înlocuirea lui Goga cu Mera s-a dovedit o mișcare proastă, nu atât prin prisma avansării lui Helder, cât fiindcă de regulă nu se fac permutații neforțate în apărare, căci atunci se întâmplă ce s-a întâmplat azi - spații libere și mari între fundași. Nici Luchin pe dreapta nu a dovedit, deși a avut de multe ori ideile bune, dar execuțiile l-au trădat complet. Cam ca și Scutaru pe stânga. În rest, nu știu ce să mai zic, am ratat deja destule diacritice de iritare, deci mă opresc aici.

Poli: Pantilimon (6) - Helder (6,5), Luchin (6), Burcă (6), Scutaru (5) - Curtean (5,5), Bourceanu (5,5), Alexa (5,5), Goga (5) - Axente (5), Magera (5,5)

Schimbări:

Mera (5) pentru Goga (min 45)
Zicu (5,5) pentru Curtean (min 60)

3 comentarii :

dAImon spunea...

Sper să mă scuzi că repet o parte din ce am scris şi pe forum, dar e o completare firească. Deci:


Am mai văzut atitudinea asta la sârbi, în general dacă îi duci cu zăhărelul îţi înfig cuţitul în spate; nu te critică, dar încep să posede o lehamite demonstrativă până înţelegi singur unde ai greşit. Sunt convins că Pizon joacă aşa de-al dracului, în ciuda lui Iancu.

Vouă vi se pare normal să ţi se ia jucători după perioada de pregătire? Bonfim şi Lato plecaţi pe uşa din dos? Posturi lăsate descoperite? Negociere eşuată cu Vrsic, după ce se dovedise excelent la mijloc? Atacant improvizat din Axente, care-i totuşi tânăr şi norocul de la început nu ţine? Contra ţinut cu contract din 3 în 3 luni, deci fără să te poţi baza pe el prea tare? Apărare improvizată din fundaşi centrali?

Iancu i-a făcut varză echipa, în caz că nu observaţi. Helder şi Burcă, ce să zic, au venit pe post de cârpeli - şi DUPĂ PERIOADA DE PREGĂTIRE!

Dacă voi credeţi că orice alt antrenor s-ar descurca mai bine, go ahead, cereţi-i demisia; din punctul meu de vedere ar fi o prostie monumentală. Pizon nu face altceva decât să reprezinte un standard faţă de care managementul clubului se dovedeşte incapabil, pur si simplu incapabil.

N-am văzut meciul de azi, dar am văzut cu Craiova şi Steaua, iar cu CFR în reluare. Aceeaşi echipă, altă atitudine, problema nu e la tehnică ci la mentalitate. Dacă sârbul nu lucrează entuziast, nici echipa n-o face. Chiar dacă a declarat la început că lucrează "cu materialul clientului", probabil nu s-a aşteptat nici în cele mai negre vise că materialul ăla e lipit cu scuipat şi gumă de mstecat, şi se schimbă din mers.

Eu unul aş face exact ca el, până bagă la cap proştii din conducere că nu poţi obţine rezultate fără să investeşti ŞI să planifici. Pe termen lung e mai bine şi pentru suporteri.

Stefan Carpanu spunea...

Numai ca noi, fiindca stim mai bine si avem experienta trecutului, suntem constienti ca nu poti baga nimic intr-un cap plin de idei fixe.

Andrei Vajna II spunea...

Indiferent daca e asa sau nu, comportamentul asta e infantil, si oricum e irelevant, pentru ca e tot vina antrenorului pentru rezultate.

Nu e vina lui Iancu pentru acest meci. E vina lui ca nu avem o echipa completa, si pentru tot ce ai enumerat acolo. Mai exact, treaba managementului e sa asigure un mediu bun pentru a creea performanta. Nu a asigurat-o, e vina lui.

Treaba antrenorului e sa scoata maximum cu ce are la dispozitie. Se putea mai mult cu Astra? Eu zic ca da, si din punctul meu de vedere, a gresit tactic. Ca a adoptat atitudinea pe care o propui tu, e cu atat mai incriminator si ar arata ca nu e profesionist. Nu e nicidecum o scuza. Dar asta e irelevant pentru mine, pentru ca il judec efectiv dupa cum a antrenat echipa, la fel cum il judec si pe Iancu dupa cum conduce clubul, adica destul de prost.

Google+