21 iunie 2010

Înlocuitorul lui Bucur

Până se luptă Ștefan cu analiza jucătorilor, mă gândeam să aduc în discuție un subiect pe care l-am tot amânat de ceva vreme, încă dinainte sfârșitului de sezon, și anume problema atacanților. Poate așa îl voi motiva și pe el să se pună pe treabă. :D

În analiza sa, se întreba dacă e paradoxală prezența golgheterului Goga în topul celor mai slabi jucători din retur. Eu nu cred că e din cauza așteptărilor, ci chiar aceasta a fost prestația lui. Golurile sale din tur au fost grație unor centrări bune sau faze fixe, 2 dintre ele fiind in acel 6-0 cu Ceahlăul. În retur, când ar fi trebuit să îl înlocuiască pe Bucur, lumina reflectoarelor au fost pe el, scoțând în evidență adevărata sa față. Fundașii lui Inter (Curtea de Argeș, să fie clar) au fost ca un zid pentru el. La sprint nu cred că a reușit să ia pe nimeni. Poate cu defensive mai slabe, cum ar fi cele ale lui Dinamo sau Steaua, a reușit să mai dribleze vreun jucător. După ce mingea i-a revenit cu noroc din acesta, bineînțeles. Iar cireașa pe tort a pus-o în ultimul meci în care nici nu putem spune că a fost în nota echipei, pentru că a fost mult sub ea. Indolență, dar nu putem accepta scuza lipsei de interes de la cel pe umerii căruia a fost pusă moștenirea lui Gigel Bucur. Multe meciuri în care e practic invizibil, rareori are motivația să vină după minge. Vreo asemănare cu Gigel Bucur? Eu nu prea văd vreuna. Din păcate.

Chiar și Cociș a părut mai atacant decât Goga, deși a avut timp mai scurt la dispoziție. Din păcate timpul acesta nu se va prelungi și la sezonul viitor. Parks seamănă cel mai mult cu Bucur. Îi place să dribleze ceva mai mult, dar e și ceva mai lent, iar indolența lui în fața porții (şi nu numai) este mult mai mare. Costaricanul, dacă va continua la Poli, cred eu că se va impune mai greu ca golgeter, poate mai mult ca servant.

Magera e un atacant mai atipic. Are un șut mai tot timpul moale, dar are un simț foarte bun și poate să apară oricând la finalizare. Dar tot mai mult se remarcă prin ajutorul pe care îl aduce la construcție. Cred că îi va fi foarte greu noului antrenor să îl integreze cât mai bine în echipă.

Pentru mine, un lucru e clar. Avem nevoie de un atacant veritabil, care să poată să bage mingea în poartă atunci când e nevoie. Dacă la începutul sezonului ne spuneam că sunt prea mulți, în ultimele meciuri am ajuns să jucăm doar cu Magera, care după cum spuneam mai sus, nu e tocmai un atacant de careu. Să fie soluții ultimii 2 rămași pe listă?

Mansour a avut neșansa accidentărilor care l-au ținut departe de teren. Pare că s-a mai maturizat, dar încă nu e sigur dacă are un viitor clar la echipă, dacă nu cumva reușește să devină mare fotbalist peste vară. Dar, având în vedere că Iancu a închis prăvălia pentru transferuri, e foarte posibil să-l vedem pe senegalez mai des decât credeam.

Sau să fie Axente marea vedetă? Nu știu ce să zic, decât să așteptăm primele meciuri.

Cam cu ăștia mergem la atac. Va fi de ajuns? Doar timpul ne va spune.

3 comentarii :

Stefan Carpanu spunea...

Eu sunt ne-motivabil. :D

Vroiam sa mai evidentiez ca Goga a avut, totusi, niste reusite importante in EL. Cred ca este un jucator destul de bun la finalizare, cu un dribling rezonabil, cu o pasa mai buna decat Bucur, daca e sa comparam, dar nu a stiut prea bine cum sa-si organizeze jocul in acest retur.

Cat despre inlocuitori, poate Popovici. :D Daca ar fi de comparat cu Bucur, e un jucator mult mai asemanator - sprint, viteza, determinare. Dar si el abuzeaza de calitatile sale (dribling, in special), in timp ce in fata portii e destul de iertator.

De fapt, in definitiv, diferenta o face capacitatea de a ajunge in pozitie de finalizare. Axente si Mansour sunt foarte capabili din acest punct de vedere, ambii sunt in stare sa faca ceva din nimic, dar, din nou, nu sunt ideali la finalizare.

Deci as spune ca avem atacanti foarte diferiti, dar niciunul suficient de complet - inca.

Andrei Vajna II spunea...

Ce bine ca ai venit sa-l aperi pe Goga, ca eu nu gaseam cum. Cred ca problema noastra momentan e ca nu avem nici un atacant care sa o dea cum trebui atunci cand trebuie, si nici un jucator, posibil mijlocas, care sa reuseasca niste driblinguri, sa destabilizeze apararea adversa.

Stefan Carpanu spunea...

Poate ar trebui repozitionat Goga la mijloc, atunci nu va mai conta lipsa de explozie, iar altfel, atat el, cat si Popovici, Chitu, Sandu stiu sa dribleze. Intrebarea e daca vor fi incurajati sa o faca.

Google+