11 aprilie 2010

Ceahlăul - Poli 0-0 (1-1)

Ștefan și-a luat concediu, așa că mă voi strădui pe cât posibil să-i suplinesc lipsa. Din fericire, după decizia semi-înțeleaptă a Ligii de a schimba data și ora de disputare, cred că va fi aici să scrie cronica meciului cu CFR.

Dar până atunci trebuie să trecem, vorba lui Iancu, de meciul acesta anost împotriva Ceahlăului. Deși mai puternică decât în tur, cred că performanțele lor recente sunt cam exagerate. Nu reprezintă mare lucru, decât poate pentru ei, la ce fotbal joacă.

Practic, Poli a controlat mingea în prima repriză, dar în același mod steril și inutil ca în precedentele meciuri. Ocaziile lor - singurele ale reprizei! - nu au venit pe baza unor construcții elaborate, jucătorii lor fiind incapabili în a da pase corecte.

Astfel, notăm în minutul 5 pasa neglijentă cu capul a lui Bonfim spre Pantilimon, dar ce a continuat a fost doar zarvă pentru o fază de nimic. Portarul nostru nu a putut să rețină, arbitrul a dat fault în atac. Apoi două lovituri de cap, una în minutul 19 a lui Mulisa, rămas singur în mijlocul apărării, și a doua a lui Forminte 9 minute mai târziu. După o lovitură liberă de pe stânga, acesta, aflat pe partea lui Sepsi, sare cu un cap peste el și trimite la lung, dar Pantilimon reține cu siguranță. O altă gafă este marcată de cine altul decât Mera, a cărui pasă slabă pe linia fundașilor, este interceptată de Velkovski și are culoar liber spre poartă, dar trimite un șut demn de locul pe care se află echipa sa.

Este ciudat cum putem să controlăm așa mult mingea fără să realizăm ceva, ba mai mult, ocaziile să le aibă echipa adversă. Mingea s-a plimbat mai mult între fundași (cred că deja am coșmaruri cu fazele astea din retur încoace), iar la mijloc, lentoarea și lipsa de inspirație își spun cuvântul. De aceea Goga a fost invizibil tot meciul, mai puțin când a reușit o recuperare aproape de careul nemțean, iar șutul său a mers pe lângă. Diferența între el și Magera e că cehul mai coboară să ajute construcția. În rest aceeași așezare în cerc, Alexa prea în spate, fiind mai mult căpitanul apărării decât un coordonator de joc (în ciuda prestației bune - ăsta e postul său), iar Kozak pierdut undeva la centru, încearcă și el ce poate. Flancurile Chiacu și Cociș nu au ajutat cu nimic, mai periculoși și mai prezenți fiind coechipierii lor din spate - Sepsi și Bonfim. Singurul mai curajos a fost Cisovsky (bine ai revenit!) ale cărui urcări în atac au și adus cea mai periculoasă fază a noastră în prima repriză: un 1-2 cu Magera, apoi o pasă filtrantă, dar Cociș nu ajunge.

Repriza a doua a fost mai animată, și pe fondul trecerii timpului, fără ca golul să apară. Sabău efectuează prima schimbare chiar la pauză. Contra intră, dar nu în locul lui Chiacu, ci al lui Cociș, astfel că la început nu am prea înțeles așezarea noastră, până la intrarea lui Mansour în locul lui Kozak în minutul 62, Contra rămânând undeva central-dreapta. Tot până în acel minut nu am văzut vreun dribling sau vreo fază de careu, doar o lovitură liberă bătută adânc de Kozak, capul lui Chiacu trecând pe lângă.

Mansour a intrat determinat, trecându-și în cont o primă fază periculoasă în minutul 64. Lovitură de colț, acesta dă cu capul, mingea îl lovește pe un coechipier în spate și se îndreaptă lângă bară, de unde o scoate fundașul. La faza următoare, găsit bine în careu, își încearcă șutul - periculos - mingea aflându-se la semi-înălțime. Iar minutul 67 a adus izbăvirea: șut de la distanță, blocat de un fundaș, dar mingea sare în fața porții. Chiacu nu poate decât să-l țintească pe portar, dar Mansour vine din spate, gata-gata să-l imite. Din fericire mingea intră în poartă. Și ca să încheiem perioada de glorie a senegalezului, acesta este lansat excelent, pleacă din ofsaid, dar tușierul doarme. Probabil mustrarea conștiinței nu-l lasă să marcheze, acesta încercând un lob, ușor apărat de portar. Putea fi 2-0 și acum eram liniștiți.

Ceahlăul presează, dar nu cine știe ce. Bourceanu, intrat chiar după gol, din prea multă ambiție, provoacă o lovitură liberă a proape de colțul careului. Executată slab, mingea lobată pare ușoară pentru Pantilimon, dar acesta o lasă inexplicabil printre mâini și lovește bara. Vițelaru dă și el cum poate, din cădere, cu pământul, printre fundași, cam ca şi Magera în meciul cu Craiova. (Norocul se răzbună, nu?) Pantilimon e pe poziții, dar mingea sare din el în poartă. Nemțenii par periculoși avântați de tribune și de entuziasmul egalării, dar scorul rămâne așa, Cisovski reușind o intrare excelentă, de ultim moment, la o pătrundere în careu a lui Edson.

Jocul ăsta parcă l-am mai văzut, ce-i drept acum mai mult de un an jumate. Ce mi se pare ciudat e că ne aflăm pe o pantă descendentă. În mod normal, ultimele trei meciuri trebuia să le câștigăm și să primim înfruntările decisive ce urmează cu moral bun. Dar pare că jucătorii nu se pot găsi pe teren, n-au inspirație și poate că jocul cu mingi lungi e singurul potrivit la Poli. Să fie vina antrenorului că nu găsește soluții? Sau poate materialul disponibil nu e potrivit pentru jocul avansat, spectaculos ce se dorește? Eu unul nu-mi dau seama, și cred că răspunsul poate veni de-abia sezonul viitor.

Până atunci, capul sus, să dăm ce avem mai bun și să ocupăm un loc fruntaș la final. Poate ambiția ce mai apare în meciurile tari ne va aduce meciuri mai încântătoare.

Poli: Pantilimon (4) - Sepsi (5,5), Cisovski (6), Mera (4,5), Bonfim (4) - Cocis (5), Alexa (6), Kozak (5,5), Chiacu (5) - Magera (5,5), Goga (5)

Schimbări:

Contra (5,5) pentru Cociș (min 45)
Mansour (6) pentru Kozak (min 62)
Bourceanu (5) pentru Chiacu (min 67)

Niciun comentariu :

Google+