26 februarie 2010

Poli - Poli Iaşi 2:1 (0:1)

Aşa o senzaţie amalgamoasă m-a cuprins la această partidă - precum îmi imaginez că a fost cu mulţi dintre noi - că nici nu ştiu cum ar trebui să mă simt acuma. Probabil uşurat, dar cu siguranţă profund neliniştit.

E greu să mai ai spor după o asemenea experienţă. E greu să ai spor în general, ce mai. Sporul vine şi pleacă cum vrea el. Cam ca şi inspiraţia, care în cazul nostru s-a manifestat prin persoana lui Cosmin Contra. S-au spus multe lucruri mai puţin onorabile despre el, dar vrobele sunt vobe, iar atâta timp cât nu le semnează nimeni, nu e greu să fie date uitării. Şi cam pare a fi cazul.

Nici nu începuse meciul că vorbele lui Iancu l-a adresa lui Parks şi-au făcut efectul în direcţie inversă: Chiacu scăpat singur cu portarul, se teme să şuteze, şi încearcă o pasă lamentabilă către Goga. Instant porneşte o contra, fundaşii noştri centrali sunt depăşiţi, dar scăpăm cu bine. Iritantă reacţia lui Pantilimon, care a urlat la Luchin şi Mera, în condiţiile în care e evident ce se întâmplă când cei doi încep să joace cu teamă. Şubrezimea apărării a fost evidentă, căci şi Sepsi si Bonfim se găseau mai mereu depăşiţi de situaţie. Tentativa unui joc cu trei fundaş şi-a sărbători eşecul prin golul marcat de Păun în minutul 7, când pe o contră de doi vs. unu, mingea centrată a fost trimisă prost, dar Pantilimon s-a încurcat cu doi fundaşi şi a pus mingea pe tavă atacantului ieşenilor. Poli a părut că poate reveni rapid, dar teama la finalizare a dus la tergiversări ridicole şi mingi pierdute uşor în zona periculoasă, iar în timp oaspeţii au reintrat în joc şi şansele noastre de gol au devenit tot mai rare. Cel mult lovitura de cap a lui Chiacu de pe finalul reprizei ar putea fi considerată ocazie, dar şi aşa, e departe de pretenţiile pe care le avem cu toţii de la echipă.

Speranţele reprizei secunde s-au investit într-un lup tânăr, anume Mejia, dar avea să fie aportul decisiv al lupului bătrân care va întoarce soarta meciului. Columbianul s-a tot chinuit să intre în joc, dar succesul său a fost foarte limitat, iar după cum începuse repriza secundă, era greu să poţi spera la victorie. Din fericire, introducerea lui Contra a adus schimbarea în joc de care aveam nevoie. Determinarea sa a mobilizat toată echipa şi, în special aş spune, pe Alexa. Nu cred că cineva ar fi sperat ca la libera din minutul 57 Contra să reuşească şi golul la revenire - sperat poate, crezut mai puţin -, dar imposibilul s-a întâmplat: mingea s-a învârtit elegant peste zid şi a poposit, la fel de elegant, în plasa laterală a porţii lui Pleşca! Goga a avut nişte tentative firave în minutele ce au urmat, ba chiar s-a băgat în seamă când nu trebuia s-o facă, dar nimeni nu părea capabil să pună mai multe presiune pe portarul advers, a cărei nesiguranţă era evidentă. Oaspeţii au avut câteva şanse bune de atac pe contre, iar într-o fază au fost şi aproape de gol, dar Panti a reuşit să intervină destul de bine. Nici el însă nu era mult mai presus decât Pleşca, bâlbâind mai multe mingi aparent uşoare - e clar, nici terenul umed nu a ajutat. Goga şi-a încercat norocul cu un voleu în minutul 90, dar a trimis pe lângă vinclu, iar conturile păreau încheiate - în ciuda acordării a cinci minute de prelungire! După ce un fan care probabil consideră că a făcut ceva deosebit de amuzunat a dat o tura pe teren şi a "marcat", meciul chiar părea încheiat. N-a fost de acord acelaşi Goga, care a şutat din mişcare iar mingea a luat o traiectorie fantastică, ca să sfârşească în plasa porţii ieşene! Victorie în minutul 90+6, mai rar, mai greu de savurat în aceste condiţii, dar punctele sunt puncte.

Problema e că nu avem perspective reale de progres, asta e problema. Echipa nu joacă mai nimic, nu are vână, iar dacă nu intra Contra nu văd cum puteam emite vreo pretenţie la victorie. În mod dezamăgitor, se dovedeşte că cel puţin Mejia nu e mesia cel promis, în timp ce Kozak, cu toate pasele lui precise şi a cornerelor periculoase, pur şi simplu nu se face simţit în joc cum ar trebui să se facă un playmaker. Nici Sepsi nu arată tocmai a jucător care să depăşească milionul de euro, deşi a avut câteva faze mai bune, dar cea mai mare problemă rămâne lipsa omului care să-şi asume responsabilitatea la finalizare. Eu cred că Goga are această capacitate, dar astăzi - şi, în general - nu a părut deosebit de implicat în joc.

E greu de zis cum va funcţiona în continuare această schemă tactică pe care o foloseşte Sabău, dar aparenţele spun că ea trebuie îmbunătăţită. Victoria de astăzi a fost una cu multă şansă, ar cam fi momentul unei partide adevărate de fotbal.

Poli: Pantilimon (5) - Sepsi (5), Luchin (5,5), Mera (5,5), Bonfim (5) - Kozak (5,5), Alexa (6), Bourceanu (6), Chiacu (5) - Parks (5,5), Goga (6)

Schimbări:

Mejia (5) pentru Chiacu (min 45)
Contra (7) pentru Kozak (min 53)
Curtean (5) pentru Parks (min 74)

Niciun comentariu :

Google+