3 decembrie 2009

Poli - Ajax 1:2 (1:1)

Cumva, deși Poli a dat cam totul în meciurile europene și a jucat binișor în toate partidele (să se înțeleagă că a avut șansele ei), nu am reușit să obținem mai mult decât două puncte până în acest moment. Astăzi, apărarea improvizată a fost depășită în mai multe rânduri, Sabău regretând cu siguranță neincluderea lui Luchin în lotul pentru UEFA, dar la fel nici arbitrul italian nu a vrut să mențină meciul în echilibru când s-au ivit momentele cheie.

Teoretic, a început perfect. Era minutul doi, Stancu devia cu capul la Bucur, acesta ținea de mingea, trecea de doi jucători, îl găsea în spate pe Goga, iar șutul acestuia prinde bara și întră în plasa porții lui Stekelenburg. Din păcate, avantajul nu a ținut decât cinci minute (primele cinci minute în care Poli a condus pe cineva în EL!), căci partea central stângă a apărării, unde Suarez a făcut cam ce-a vrut, a cedat, și cu puțin noroc și ajutor de la Scutaru (sau Bonfim), atacantul celor de la Ajax a egalat, marcând la colțul scurt. Repriza s-a dovedit a fi echilibrată în continuare, cu șanse de ambele părți. Mai întâi oaspeții au fost aproape de gol în minutul 12, înainte ca trei minute mai târziu, Artiom să execute o liberă periculos în careu, unde Stekelenburg nu a reușit să rețină, mingea a ajuns la Mera, dar acesta nu a reușit să șuteze pe lângă adversarul pe care îl avea în față. A urmat o perioadă mai liniștită, înainte ca Bourceanu să trimită mingea de puțin pe lângă din liberă, în minutul 29. I-a venit rândul lui Suarez din nou, dar acesta nu a putut marca din doar câțiva metri, înainte ca Poli să ofere replica prin Karamyan, care a șutat din poziție centrală după o fază lucrată pe dreapta de Bourceanu, dar Steklenburg s-a întins și a respins. Înainte de finalul reprizei, Magera și-a trecut în cont o semi-ocazie, trimițând mingea din liberă puțin pe lângă, dar sentimentul la pauză era că meciul e deschis oricărui rezultat.

Din păcate, nici nu începuse bine mitanul secund că Ajax a trecut în avantaj, la o neglijență a fundașilor centrali, care l-au lăsat pe Pantelici liber, iar acesta nu l-a iertat pe Pantilimon. Meciul s-a rupt complet în minutul 50, când Bonfim a tatonat puțin mai agresiv și a comis un fault din spate, în careu, astfel că oaspeții au primit penalty, dar decizia de a-l elimina pe fundașul nostru, pentru un fault, totuși, prea puțin central, consider că nu era necesară și nici în spiritul jocului. Pantilimon a ghicit colțul în care a bătut Suarez, dar era clar că șansele Politehnicii deveniseră brusc mult mai mici. În minutul 57, Suarez a ratat incredibil cu poarta goală, înainte ca tot el să obțină un nou penalty și o eliminare, de această dată a lui Pantilimon. Culmea a făcut ca uruguayanul să execute din nou slab, dând dovadă de o indolență ibrahimovicenească, și Taborda a reușit să pareze! Ajax și-a mai trecut în cont două șanse excelente, prin Sulejmani, care a nimerit bara de ambele ori, dar în rest, oaspeții nu au presat prea mult - de apreciat, zic eu. Alb-violeții nu au avut forța să mai facă ceva în afara de a fugi enorm, dar fără sorți de izbândă, iar după cinci minute de prelungire partida a luat sfârșit. Păcat, jucătorii meritau mai mult.

Precum zice și Sabău, altfel se disputa partida dacă Poli nu ar fi avut o apărare improvizată. Practic au evoluat trei fundași centrali, Scutaru, Bonfim și Mera, dar au existat nenumărate neînțelegri, în special între cei doi, acestea fiind la baza a doua dintre golurile primite. Și Karamyan a fost depășit în multe rânduri de Suarez, evidențiind din nou necesitatea unui fundaș stânga consacrat, în timp ce Stancu a evoluat prost sub presiune. În rest, nu e nimic de imputat, alb-violeții au muncit enorm și s-au prezentat onorabil, date fiind condițiile. De remarcat în special spiritul de luptă al celor doi închizători!

Bravo Poli!

Poli: Pantilimon (5,5) - Bonfim (4), Scutaru (4,5), Mera (5,5) - Stancu (5,5), Bourceanu (6,5), Alexa (6,5), Art. Karamyan (5,5) - Bucur (6), Magera (5,5), Goga (6,5)

Schimbări:

Parks (5,5) pentru Magera (min 50)
Taborda (6,5) pentru Bucur (min 62)
Maxim pentru Goga (min 73)

6 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

Ah, ai scazut din nota lui Magera, ca vroiam sa-ti comentez. Asa e mai bine. Mi se pare ca e intr-o panta descendenta, culminand cu meciul de azi. La primele faze era tot timpul in urma, numa te trezeai cu un jucator de la Ajax fugind cu mingea, si Magera strangand din dinti in la un metru in spate. Ca sa nu mai uitam de acea pasa total aiurea la prima faza periculoasa a lor. Apoi a devenit tot mai frustrat si nu i-a iesit mai nimic. Mai mult, la unele faze se plimba pe teren cu spatele la joc.

Si cu Taborda cred ca esti cam darnic. In afara penalty-ului a avut niste interventii de te cruceai. In fine, sa-l felicitam, a fost probabil meciul vietii la Poli. Daca nu cumva va face minuni la Zagreb.

In rest, pacat ca Europa League a fost mai mult un experiment pentru noi. Poate trebuia dus la capat si sa-i mai vedem pe Ionescu, Poparadu si care mai era acolo pe lista. Pe Luchin nu avea cum sa-l includa in lot avand in vedere ca nu l-a vazut deloc la treaba. A fost si ghinion mare cu accidentarea lui Ciso.

Frumos meci oricum.

Stefan Carpanu spunea...

Da, Magera n-a facut un meci grozav azi, dar a fost si foarte greu pentru el, cei de la Ajax fiind foarte rapizi si agili.

Cred ca Taborda, desi a dat oarecare emotii, si-a facut treaba - anume n-am luat gol. A avut si sansa, dar a aparat si un penalty.

Pantilimon, insa, m-a dezamagit, din nou. Primul gol l-a luat pe coltul scurt, unde era el, iar la eliminare a iesit lent, ca gaina la taiat.

Altfel, eu zic s-o luam de bine, am invatat cate ceva si anul viitor o sa ne pricepem cum trebuie. Ghinion cu Ciso, intr-adevar.

P.S. Ca pe Mejia mult l-au vazut inainte sa-l puna pe lista. Luchin a facut pregatirea de vara si a jucat cu Bistrita, in prima etapa.

Andrei Vajna II spunea...

Da, ma gandeam la Mejia, dar totusi el era apt tot timpul si stia la ce sa se astepte.

La primul gol raman la parerea ca Suarez a dat prost si Panti a sarit pe coltul lung, unde ar fi trebuit sa mearga mingea, iar la penalty... greu... a fost o gafa in aparare si Suarez s-a trezit in situatie ideala. Nu stiu ce ar trebui sa faca un portar sa faca in situatii din astea. Aici depinde de reflexe, de moment. Nu-mi dau seama cat de mult i se poate imputa.

Nu te grabi, mai avem un meci. :D

Stefan Carpanu spunea...

Nu zic ca i se imputa, doar ca de la Panti ne-am cam obisnuit sa nu scoata "ce nu i se imputa".

Stefan Carpanu spunea...

Acuma ca am vazut reluarile, parerea mea despre Panti nu a facut decat sa scada. Golul unu ramane cum am stabilit, la golul doi a ramas pironit in fata portii, "sitting duck", in loc sa iasa pe atacant, sa-l puna sub presiune, iar la penalty a fost lent.

E clar ca si apararea a gafat, dar acuma discut despre ce asteptari as avea de la un portar de calitate.

Andrei Vajna II spunea...

Cred ca-i trebuie antrenor de calitate....

Google+