2 octombrie 2009

Calcul la pachet

Am încercat un scurt calcul, apropo de cât de utilă a fost tactica biletelor la pachet.

Să zicem că s-au vândut cam:

3500 x 100
2500 x 200
300 x 300

= 940 000

Iar să zicem că se mai vând vreo 500 pentru următoarele două meciuri, la aceleași prețuri:

500 x 200 (preț mediu)

= 100 000

Total: 1 040 000 RON

Dacă în schimb se vindeau atât la pachet, cât și individual: mi se pare decent să presupun că măcar jumătate din cei care și-au luat bilete la pachet și-ar fi luat bilete la pachet și în aceste condiții. Prețul individual la bilete să fi fost cu 20% mai mari. În aceste condiții, să zicem că e destul de cert că se vor vinde cel puțin la fel de multe bilete:

1750 x 100
1250 x 200
150 x 300

= 470 000

1750 x 40
1250 x 80
150 x 120

= 188000

Partea cu adevărat discutabilă este câți oameni ar fi venit în aceste condiții. Părerea mea este că multă lume s-a simțit lezată de faptul că Iancu a încercat să-i ia de fraieri, indiferent dacă a fost sau nu așa. În plus, există destule persoane care nu se simt deloc convenabil să arunce 33 RON pe fereastră. Să zicem, totuși, că ar fi venit încă 2700 de spectatori pe meci, ca să atingem o cifră rotundă.

1500 x 40
1000 x 80
100 x 120

= 164 000

Total: 810 000

Așadar, acestea ar fi încasările la primul meci, în condițiile în care nu cred că zece mii de spectatori este o estimare optimistă.

Dacă s-ar mai vinde la fel de multe bilete în următoarele două meciuri (deși există un risc mai mare ca numărul spectatorilor să scadă dacă echipa nu joacă bine), atunci s-ar ajunge la un total de 1 138 000 RON, doar 110 000 mai mult decât cât s-a adunat în scenariul cu bilete la pachet. Diferența aceasta ar spune că vânzarea biletelor la pachet nu a fost neapărat o tactică proastă financiar.

Mă gândesc că se putea foarte bine ca numărul spectatorilor să fi fost dublu dacă biletele erau vândute individual - o asemenea creștere ar fi funcționat și financiar mult mai bine (se încasa mai mult de la primul meci decât s-a încasat cu pachetele), dar e clar că judecând după prezența din peluze ieri, nu doar faptul ca biletele au fost la pachet a frustrat multă lume.

Până la urmă, tot ce contează e că cei din conducere nu caută să facă o sărbătoare din aceste meciuri în Europa, nici pentru ei și nici pentru noi. Căci indiferent de prețuri, atitudinea din ultima săptămână a lui Chivorchian și a lui Iancu spune tot ce ar fi de spus.

P.S. Am înțeles adineauri că porțile erau deschise dinspre peluze la tribune, deci dacă e așa, e clar că nici măcar argumentul financiar clădit aici nu mai ține.

P.P.S. Surpriză, surpriză, se vor vinde bilete și individual de acum încolo. Păcat că răul e făcut deja. Argumentul făcut de Iancu pentru pachete e mai mult decât grețos.

2 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

Oricum, in conditiile acestui rezultat, e clar ca foarte putini vor mai veni la Andrelecht. Daca in schimb am fi castigat, atunci cu siguranta smecheria cu pachetele nu mai functiona.

Era clar ca se vor vinde si individual. Modul cum sunt tiparite - cu pretul separat pe fiecare - e clar. Nu stiu ce a incercat iancu sa ne pacaleasca cu costul de tiparire si nu stiu ce.

Ar mai fii o problema. Noi am fost 4 si unul dintre noi a fost luni, si-a luat lui, dintr-un teanc imens de bilete tiparite. A doua zi s-a dus sa ia si pentru restul, si nu a reusit sa gaseasca la tribuna 4 locuri alaturate! Teancul nu mai era. Culmea, am mers, si ne-am pus toti 4 unde aveam 2 bilete alaturate. Nu a venit nimeni sa-si revendice locul. Iar sectorul B era aproape gol.

Inainte de meci, au venit 2 la taraba la fulare si au intrebat daca mai gasesc bilete. Cel de la taraba le-a spus ca la Casa Tineretului. Dupa ce s-au intors cei doi, le striga: "Dar daca vreti la tribuna numai pentru meciul de azi, va dau eu doua." Si le-a vandut la pretul de pe bilet (66 de lei).

Anonim spunea...

Oricum, in conditiile acestui rezultat, e clar ca foarte putini vor mai veni la Andrelecht.

cred ca vor fi mai mult cu ei si cu Ajax, totusi, sunt 2 echipe muuult mai cunoscute decat Zagreb.

din pacate, avem niste prosti in conducere.

Google+