9 ianuarie 2009

Rezumat de tur 2008/2009

E puțin ciudat acuma că mă uit la cifre, în ceea ce privește vorba că cifrele nu spun toată povestea. Media mediilor meciurilor este aceeași cu cea pe anul trecut, anume 5,69, dar de ar fi să "ignorăm" cele două partide dezastru (Gaz Metan, Dinamo), media ar sări la un 5,80, cu mult peste tot ce s-a mai reușit în ultimii ani. De fapt, cel mai important este că toate meciurile aproape au fost de un nivel bun, iar variațiile au fost mici și mai degrabă înspre pozitiv, comparat cu anii trecuți.

Cele mai bune trei partide ale turului au fost cele împotriva Rapidului (6,21), a Brașovului (6,04) și a Craiovei (6,00), dar cu siguranță merită menționată și victoria cu CFR Cluj (5,96). De cealaltă parte, partidelor cu Gaz Metan (4,71) și Dinamo (4,88) li se alătură, la ceva distanță, cea cu FC Argeș (5,36), în ceea ce privește eșecurile turului.

Cei mai buni jucători ai acestei jumătăți a campionatului au fost Marian Cisovsky (6,33), Costel Pantilimon (6,17) și Gigel Bucur (5,93), urmați îndeaproape de Srdjan Luchin (5,91). Cei mai slabi alb-violeți (dintre cei care au și jucat mai mult de zece partide) au fost Carlos Milhazes (5,21), Stelian Stancu (5,29) și Balasz Borbely (5,45). Specimene precum Taborda, Bonfim sau Sretenovici nici nu merită menționate.

Analiza individuală în ordinea numerelor de pe tricou:

Jucător: Notă tur (meciuri)

2. Eder Bonfim: 4,63 (5)

Aș îndrăzni să spun că Bonfim este cea mai mare dezamăgire dintre noii veniți, în contextul în care Sanchez nici n-a apucat să joace. Aveam încredere că un jucător cu experiența lui va reuși să se impună ca titular, dar pentru fiecare fază reușită a ținut să compenseze cu o gafă urâtă. Poate ține și de cât de dificilă îi este adaptarea, oricum însă, s-a situat mult sub așteptări.


3. Iasmin Latovlevici: 5,50 (4)

Chiar dacă a evoluat decent în meciurile pe care le-a prins în acest final de tur, va fi greu de spus dacă se va impune în fața lui Maxim. Eu am apreciat mereu centrările sale, care sunt mult mai bune decât ale lui Milhazes (chiar dacă nu la fel de frecvente), însă problematică rămâne prestația sa în apărare și mai ales deciziile pe care le ia atunci când este sub presiune.


4. Milos Brezinsky: 5,50 (8)

Brezinsky este un caz destul de trist, nu doar din cauza accidentării suferite pe final de tur, ci și datorită inconstanței arătate pe gazon. Dacă ar reuși să elimine genul de momente dezastruoase pe care le-a avut în meciurile cu Oțelul și Dinamo, ar avea toate șansele să fie al doilea fundaș central lână Cisovsky (judecând după prestațiile "toamnei"). Dar asta am zis și acuma șapte luni.

5. Dan Alexa: 5,82 (14)

Căpitanul alb-violeților s-a descurcat bine în acest tur, fără a excela însă în mod deosebit. Problema cartonașelor e la fel ca în ceilalți ani, chiar dacă am avut vaga impresie că jocul său nu a fost la fel de dur, iar în rest n-aș știi ce să remarc.

7. Stelian Stancu: 5,29 (15)

Slăbiciunile flancului drept nu erau un secret înainte de începerea sezonului, dar în timp ce Bădoi a reușit să lege mai multe prezențe onorabile, mai ales în ultimele etape, meciurile bune ale lui Stancu se numără pe degetele de la o mână - ca să nu spun exact câte sunt. Cea mai importantă reușită a fost pasa de gol pentru Karamyan în egalul de la Galați, fostul stelist nereușind altfel să iasă din mediocritate.


8. David Sanchez Rodriguez: / (1)

Eu încă mai sper că Sanchez își va primi șansa și că va reuși să profite de ea. Dar am mai sperat eu degeaba.

9. Winston Parks: 5,81 (11)

O surpriză plăcută acest costarican, care a dat dovadă de o tehnicitate deosebită. Ca toți jucătorii tehnici, nu este însă cel mai harnic de pe lume, dar de multe ori poate da naștere unei faze periculoase atunci când tot restul echipei zace într-o dispoziție creativă paralizantă. Cele două goluri și două pase de gol spun o parte din poveste, iar în retur sper să vedem mai multe din partea lui, mai ales că va fi "la zi" din punct de vedere fizic.

10. Artavazd Karamyan: 5,83 (15)

Artiom merge ca ceasul elvețian, chiar și atunci când ai impresia că nu joacă nimic. În ciuda faptului că a avut și câteva partide slabe, constanța armeanului, care a adunat cinci goluri și șase pase de gol, este admirabilă. Poate că va părăsi echipa în această iarnă, deși nu pare foarte probabil în acest moment, dar dacă o face, va fi foarte dificil de umplut un eventual gol lăsat pe flancul stâng. Ceea ce i-ar prinde însă bine ar fi un rival pe post, de genul lui Florin Sandu, care să planteze, măcar în subconștientul lui Karamyan, ideea că există mereu un motiv să dai totul pe teren.

11. Arman Karamyan: 5,25 (12)

Dacă n-ai știi, ai spune că Arman e aproape titular, la câte prezențe a bifat pe teren. Cum însă majoritatea au fost din postura de rezervă în ultimele minute ale partidei, orice alte comentarii sunt de prisos.


12. Marius Popa

Pentru statistică.

13. Sreten Sretenovici: 5,25 (4)

O altă mare speranță care nu a produs decât amăgiri. În ciuda înălțimii sale nu e la fel de bun la jocul aerian precum Brezinsky, în plus este greoi și face destule greșeli. E greu de spus dacă va reuși să își redobândească postul, dar poate absența lui Brezinsky îi va fi de bun augur.

15. Dare Vrsici

Fără comentarii.

16. Srdjan Luchin: 5,91 (11)

E frumos să vezi când un jucător în care ai încredere confirmă. Avansarea sa spre echipa Națională nu poate decât să ne bucure, dar mai e loc ca Luchin să își îmbunătățească jocul. Cel mai important ar fi să capete mai multă clarviziune și mai mult calm, pentru că în acest moment pare ușor speriat de fiecare dată când este pus sub presiune, motiv pentru care recurge la degajări mai mult sau mai puțin întâmplătoare.

17. Balázs Borbély: 5,45 (10)

Slovacul este încă în revenire după accidentarea care l-a ținut pe margine în prima jumătate a turului, iar doar în ultimele partide a evoluat convingător. Să sperăm că va reuși să revină la forma arătată atunci când a venit la Poli, mai ales în contextul în care Alexa riscă să stea tot mai mult din cauza cartonașelor.

18. Gigel Bucur: 5,93 (15)

După un debut mai greoi de campionat, Gigelinho și-a reintrat în pâine, marcând șapte goluri și oferind șase pase de gol. Agilitatea și explozia sa sunt unice în Liga 1, motiv pentru care este atât de greu de marcat, iar în ciuda unor mici "scăpări" atunci când se află în poziții bune de a marca, nu cred să aibe un rival pe măsură printre atacanții alb-violeți. Singurul care este aproape de el e Goga, dar acesta e alt tip de jucător.

19. Dejan Rusici: 5,50 (13)

Nu sunt convins că Rusici poate față concurenței din atac în acest moment. Nu are o tehnica mai bună ca Goga, o viteză în plus față de Bucur sau o "forță de penetrare" mai mare ca a lui Parks. Cel mai bun atu al său este jocul aerian, dar atunci când ai în echipă jucători precum Magera, Cisovsky sau Luchin, e greu să prinzi un loc în primul unsprezece doar în baza acestei abilități.

21. Dorin Goga: 5,85 (16)

Încet dar sigur, și cu puțină insistență din partea lui Marian Iancu, Goga a început să prindă prima echipă. Nu mi-am pus niciodată problema că fostul atacant clujean nu ar poseda calitățile necesare pentru a evolua la Poli, însă marea problemă a lui Dusan Uhrin a fost să-i găsească un loc în angrenajul tactic al echipei. Cel mai eficient a evoluat ca vârf, dar a-i trimite pe Goga și Bucur în față e destul de atipic. Astfel problema e că cei doi se cam luptă pentru aceeași poziție, dar poate odată cu venirea lui Balint și schimbarea sistemului de joc la un 4-3-3 sau ceva asemănător, se vă găsi loc pentru ambii jucători.

23. Jose Luis Garcia: 5,00 (2)

Nu cred că argentinianul va reuși să îl convingă pe Balint, fiindcă deși are o agilitate deosebită, nu este un pasator pe măsură - din punctul meu de vedere, sub Martinez.

25. Carlos Milhazes: 5,23 (13)

E greu de spus de ce lui Milhazes i-a pierit complet pofta de joc în acest tur. Probabil ține de ceva probleme interne despre care noi nu știm, sau pur și simplu faptul că s-a transferat la Poli i-a redus apetitul de a-și etala calitățile. Până la urmă e păcat atât pentru el, cât și pentru noi, căci flancul stâng este unul foarte vulnerabil la mai toate echipele din prima ligă, iar implicit valoarea unui fundaș stânga bun este dublă.

27. Lukas Magera: 5,82 (15)

În prima jumătate a turului, nu a existat niciun dubiu pentru mine că Magera a fost cel mai bun jucător de la Poli. Cele două goluri și patru pase decisive oferite în acea perioadă nu făceau decât să-mi întărească această convingere. De ce în a doua jumătate a turului n-a reușit să-și mențină nivelul de joc nu știu a spune. Ceea ce va fi însă interesant este să vedem unde îi găsește locul Balint, precum și unde anume joace mai bine cehul, fiindcă până acuma nu am reușit să-mi dau seama de acest lucru.

28. Marian Cisovsky: 6,32 (11)

Îi spun "omul minune", căci fără el cu sigurnață nu ne aflam pe poziția a treia a clasamentului. A fost un transfer "liniștit" care a întărit apărarea cum nu se putea mai bine - și asta datorită unui joc al sorții, căci în mod normal Cisovsky este jucător de flancul drept. Evoluțiile sale perfecte până spre finalul de tur (când s-au strecurat două erori mari și mai multe erori mici) m-au încântat cum nu am mai fost încântat de multă vreme de un jucător nou venit. Să sperăm că adevărata fața a slovacului a fost cea pe care am văzut-o în primele sale meciuri și că în retur va evolua cu același aplomb ca până acuma.

29. Costel Pantilimon: 6,18 (14)

Și în cazul lui Panti este frumos de văzut că un tânăr al clubului reușeste să confirme. Meciurile constant bune din campionat (în ciuda unor erori, pe ici, pe colo) și convocarea/debutul la echipa Națională sunt două performanțe excelente pentru un portar la vârsta lui. Poli duce însă lipsa unui antrenor care să scoată mai mult din cei care apără buturile echipei și ar fi păcat ca dezvoltarea acestor jucători să fie lăsată soartei sau propriei determinări. Până când se va schimbă însă ceva în această privință, merită remarcat că dacă într-adevăr Panti va fi vândut pentru câteva milioane la o echipă din vest (sau Rusia), acești bani ar acoperi toate eșecurile financiare manufacturate de Hagi în perioada sa la club. Ciudat cum funcționează fotbalul ăsta uneori.

30. Valentin Bădoi: 5,66 (16)

Tânăr și neliniștit sau mai puțin tânăr și fără prea multe griji. În mod, poate, nesperat, Bădoi a reușit să ridice nivelul jocului său, atât din punct de vedere defensiv, cât și în ceea ce privește aportul în atac (două goluri și două pase de gol). Asta nu înseamnă că Poli nu duce lipsa unui fundaș dreapta ceva mai bun, dar comparat cu performanțele flancului stâng, și nivelul general al echipei, nu cred că ne putem plânge prea mult de prestațiile lui Bădoi, un profesionist ca de la mama acasă.

31. Abiodun Agunbiade: 5,60 (6)

Mi se pare puțin ciudat că Abiodun nu a mai primit nicio șansă pe parcursul acestui tur, chiar dacă nu am o impresie deosebit de bună despre nigerian. În contextul evoluțiilor submediocre ale lui Stancu, ar fi fost poate potrivit să se mai schimbe titularii de pe flancul drept. Rămâne de văzut dacă Abiodun va rămâne la club sau nu pentru acest retur - chiar de, într-un fel, aș dori să plece, fiindcă altfel n-am avea "niciun motiv să dublăm postul".Și aici se termină excursul nostru. Fișierul cu medii îl puteți găsi AICI, iar cel cu golurile și pasele de gol
AICI.

Un comentariu :

ViolaFan spunea...

Foarte bun post!!

Google+