23 februarie 2018

CSU Craiova - Poli 1:1 (0:0)

Am tot scris despre necesitatea de a juca cu „cuțitul între dinți”, dar eram destul de defetist în așteptarea acestui meci. Mă bucur că am văzut atitudinea pe care o tot așteptam de la echipă, care s-au mobilizat excelent, au punctat printr-un eurogol al lui Enescu și au stat în meci grație intervențiilor numeroase reușite de Straton. Mai mult de atât, a fost un meci în care am văzut o altă Poli și ca abordare a partidei, iar rezultatul ne oferă tuturor un respiro și șansa de a ne calma.


Dacă până acum Grozavu ne-a surprins mai mult cu selecțiile sale de efectiv, astăzi a mers mai departe și a așezat echipa într-un 3-4-3, devenit adeseori 5-4-1. După principiul „când n-ai fundași centrali, redefinește jocul”, antrenorul i-a aliniat pe Străuț, Artean și Melinte în linia de fund, aceștia fiind deseori susținuți de Ciucur și de Oliva. Abordarea a părut să dea roade în primele douăzeci de minute, timp în care Craiova a ținut de minge, dar n-a arătat de fel periculoasă în jumătatea noastră. Îndată ce am riscat să urcăm puțin, gazdele au profitat de spațiul dintre fundași și portar, mingile aruncate precis în spatele apărării reușind să creeze mai multe ocazii. Prima i-a aparținut lui Mitriță, care l-a depășit ușor pe Străuț și a șutat ușor din unghi, Straton fiind la post cu respingere (min. 25). Imediat a urmat o nouă ocazie, practic trasă la indigo, cu Băluță de această dată scăpat în careu, unde a fost totuși incomodat de Artean, n-a reușit să tragă tare, și Melinte a degajat din fața porții (min. 27). A urmat o șansă pe celălalt flanc, cu Dimitrov scăpat de orice fel de marcaj în interiorul careului la colțul lung, șutul său în forță fiind blocat de Straton în corner (min. 28). Părea că nu ne mai este dat să respirăm, același Straton intervenind excepțional la eroarea lui Străuț, care a preluat ideal...pentru Bancu, a cărui șut a fost cumva împins peste poartă (min. 29). Jocul s-a liniștit nițel după acest tasediu prelungit, grație și a unor fragmentări de natură temporală din partea alb-violeților. Tot craiovenii au avut ocaziile până la pauză, dar șutul de la 25 de metri al lui Mitriță a fost respins de portar (min. 36), iar încercarea lui Briceag n-a prins poarta (min. 40). Tensiunile au crescut în finalul reprizei, iar meciul putea lua altă turnură, dacă Bancu nu scăpat doar cu un galben la intrarea cu talpa asupra lui Vașvari (min. 42). În tot acest timp, Poli n-a contat în atac, singura semi-șansă fiind semnată de Velcotă, care n-a reușit să preia la centrarea involuntară venită de la Oliva.

Grozavu a mutat la pauză, prin înlocuirea lui Velcotă cu Haruț, o mutare evident defensivă. Să vezi și să nu crezi, improbabilul s-a întâmplat: Haruț a centrat din flanc, mingea a fost deviată de un fundaș și a ajuns la Enescu, care n-a stat pe gânduri de la douăzeci de metri și a trimis un șut perfect cu stângul, care a mai și ciupit obraznic bara înainte de a intra în poartă (min. 50). 1-0 Poli. Că acest avantaj nu avea șanse mari să țină a fost evidențiat degrabă: Straton a respins în față șutul lui Bic de la marginea careului (min. 52), iar apoi șansa ne-a salvat când Gustavo a tras peste cu poarta goală în față (min. 54). Am cedat, culmea, la o non-ocazie: corner Craiova, mingea e respinsă la marginea careului de unde Dimitrov trage puternic cu exteriorul și balonul poposește aproape de vinclul porții noastre (min. 57). După acest debut intens de repriză, am avut parte de un recul, ambele echipe contemplând ce avea să le ofere jumătatea de oră rămasă. Poli nu s-a ambiționat la mare lucru, cu atât mai puțin după înlocuirea lui Drăghici cu Croitoru (min. 62), dar nici Craiova n-a mai pus aceeași presiune. Ultimul sfert de oră a fost marcat de o sumedenie de faze fixe ale gazdelor, două dintre ele semnând și șanse importante: o lovitură de cap a lui Băluță, scursă pe lângă bara lui Straton (min. 75) și o bară a lui Mitriță, direct din lovitură liberă, pe un șut din lateralul careului nostru (min. 79). Culmea, alb-violeții au părut destul de stăpâni pe situație, aglomerarea defensivă dovedindu-se de succes. Am mai scăpat la pătrunderea și șutul lui Burlacu, respins cu o intervenție aproximativă a lui Straton (min. 88), dar nici măcar cele patru minute de prelungire nu ne-au dat emoțiile scontate. Bine, e un fel de a spune, că pe mine mă doare și acum capul de la tensiunea indusă, dar ăsta-s doar eu. Așa s-a făcut că fluierul de final al centralului a consemnat un punct prețios pentru Poli, nu doar fiindcă a fost nesperat, ci fiindcă a fost câștigat prin dăruire și luptă.

Experimentele lui Grozavu au dat roade la Craiova și mutările făcute pe parcursul meciului denotă că antrenorul a simțit slăbiciunile și a încercat să le panseze. Cred că a și funcționat, din moment ce marile ocazii ale gazdelor au venit din faze fixe în partea secundă. Vom avea de luptat în plan ofensiv, mai ales atunci când există pretenția să câștigăm, dar până una alta avem parte de acel mic imbold pe care îl tot căutăm de ceva vreme, un plus care să ne dea curaj pentru play-out. Și așa, ca notă de subsol, să nu uităm ce adversar am avut astăzi.

În sfârșit: bravo Poli!




Poli: Straton - Străuț, Artean, Melinte - Oliva, Vașvari, Enescu, Ciucur - Velcotă, Drăghici, Popovici

Schimbări:

Haruț pentru Velcotă (min. 46)
Croitoru pentru Drăghici (min. 62)
Șeroni pentru Popovici (min. 90)


Niciun comentariu :

Google+