24 septembrie 2017

Poli Iaşi - Poli 1:1 (1:0)

Am avut parte de un meci absolut neobişnuit la Iaşi, cu rezultatul final în dubiu chiar şi pe urma fluierul de final al unicului Alexandru Tudor. După ce gazdele au deschis scorul la ultima fază a primei reprize, partea a doua a fost piperată de decizii ciudate de arbitraj, totul culminând cu un gol anulat târziu Iaşului în minutul 90+1. Astfel, când Şeroni a înscris în minutul 90+5, impresia comentatorului Digi era că Poli doar ce-a redus din handicap. Concluzia? "Se pare că golul gazdelor nu a fost validat, aşadat scor final 1-1, la revedere."

Să le luăm pe rând. Conform aşteptărilor, jocul a fost unul deschis încă de la debut, dar lipsa de calitate la ultima pasă a limitat numărul ocaziilor de ambele părţi. După zece minute de dominare teritorială a alb-violeţilor, culminată cu un şut pe poartă (din poziţie grea) al lui Munteanu, gazdele au preluat iniţiativa. A părut evident degrabă că flancurile sunt zone bune de desfacere ale acţiunilor de atac, cu Ţigănaşu şi Ciucur suprasolicitaţi numeric în mai multe rânduri. Mai mult de atât, suferinţa defensivă ne-a fost accentuată de accidentarea lui Cânu, care a trebuit înlocuit cu Bocşan (min. 28). În ciuda acestor condiţii, exceptând două reluări care nu au prins cadrul porţii, ieşenii n-au beneficiat de ocazii semnificative. Poli a dat semne de viaţă la un corner, când Artean a dat cu capul, însă fix pe centrul porţii (min. 33), iar în replică Andrei Cristea a trimis şi el cu capul la o centrare plecată din flancul nostru drept, Curileac reuşind să reţină (min. 35). Au urmat două oportunităţi ale lui Şeroni, vârful de conjunctură al zilei, dar nici la cornerul lui Munteanu şi nici la centrarea din mişcare a acestuia (min. 40, min. 41) nu am prins cadrul porţii. Şi aşa, la ultima fază a reprizei, gazdele au corner, nimeni nu-l marchează pe Kizito, care pune capul la mingea trimisă pe colţul scurt de Cristea şi intrăm la pauză în dezavantaj.

Cum a debutat partea secundă, jocul a fost oprit cu Bîrnoi zăcând accidentat pe gazon. Acesta încasase un cot în faţă de la Tiago şi după cinci minute în care capul i-a fost imobilizat, a urmat încă o schimbare forţată pentru Ionuţ Popa. Iaşul a profitat ulterior de spaţiile din apărarea noastră şi s-a prezentat cu multă convingere în preajma careului lui Curileac, dar lipsa pasei finale de calitate i-a costat. Alb-violeţii, deşi păreau uşor buimaci, au ajuns şi ei de mai multe ori prin preajma careului advers, însă neinspiraţia lui Munteanu a curmat majoritatea acţiunilor. Cea mai mare oportunitate i-a parvenit mijlocaşului dreapta după recuperarea lui Vaşvari, mingea ajungând la Şeroni care i-a pus-o pe tavă lui Munteanu în 22 metri, acesta a preluat larg şi n-a reuşit să mai profite de situaţia de unu la unu cu portarul (min. 60). Nici nu s-au terminat bine reluările cu această ratare, că ne-am trezit cu Mailat într-o altă situaţie de singur cu portarul, dar şi şutul acestuia a fost deturnat din drumul spre gol. Gazdele făceau un pressing agasant, în acelaşi tipar însă, astfel că atunci când Şeroni a fost deschis bine de Ţigănaşu, şansa egalării ne-a mai revenit o dată - mingea negăsind cadrul porţii (min. 67). După o perioadă în care am tremurat prelung, tensiunile au crescut intempestiv când Ciucur a trimis o minge către Curileac cu genunchiul şi Tudor a dat liberă indirectă din sub zece metri. Am scăpat cu faţa curată. A urmat intrarea lui Doman, care a adus cu sine slalomurile obişnuite, văduvite de o pasă bună odată ce spaţiul fusese creat. Libera scoasă de Munteanu în marginea careului a fost catapultată direct în aut de Ţigănaşu (min. 88), care a ţinut să arate că poate mai bine şi la următoarea noastră fază de atac a finalizat în forţă, mingea ciupind bara înainte de a merge peste (min. 89).

Apoi, în primul minut de prelungire haos la TV: Tiago a pătruns în zona centrală, a tras din marginea careului, şutul său a fost deviat de un coechipier şi l-a depăşit pe Curileac. În ciuda protestelor vehemente ale portarului, toată lumea îl felicita pe marcator, scorul a trecut la 2-0 şi comentatorul a început să peroreze despre cum victoria Iaşului este una meritată. Treizeci de secunde mai târziu, cu maximă subtilitate, afişajul de pe ecran a trecut de la 2-0 la 1-0, deşi nu ai fi putut deduce din comentariu că golul a fost anulat. Privind reluările, prima impresia a fost de ofsaid clar, a doua nu chiar aşa de clar. Oricum, jocul părea să meargă şi aşa spre victoria gazdelor, care ţineau eficient de minge în jumătatea noastră, până la recuperarea lui Munteanu, în preajma propriului careu (min. 90+5). Faza care a urmat a fosta o contră de toată frumuseţea: un-doi Munteanu-Şeroni, primul a deschis jocul în stânga la Vaşvari, acesta a urcat cu mingea la picior şi l-a deschis pe Ţigănaşu, a cărui centrare a mers ţintit la Şeroni, ajuns pe nevăzute în careul advers, unde s-a aruncat asupra balonului fără menajamente şi l-a împins în poartă, lovindu-se în acelaşi timp cu tibia de bară. De abia după fluierul final am avut confirmarea rezultatului, un punct nesperat, dar important pentru a rupe puţin din negativismul ultimelor prestaţii.

Nu mai zic nimic, că deja m-am întins prelung. Pariul lui Popa, cu Şeroni vârf, a dat roade, dar prestaţia echipei în ansamblu n-a convins. Ne mai rămâne să aşteptăm verdictul la accidentările suferite de Cânu, Bîrnoi şi Şeroni, înainte de ultima etapă a turului, cu CSU Craiova.




Poli: Curileac - Ciucur, Melinte, Cânu, Ţigănaşu - Artean, Vaşvari - Munteanu, Ćurjurić, Bîrnoi - Şeroni

Schimbări:

Bocşan pentru Cânu (min. 28)
Mailat pentru Bîrnoi (min. 51)
Doman pentru Ćurjurić (min. 77)


Niciun comentariu :

Google+