19 septembrie 2014

ACS Poli - FC Caransebeş 2:1 (0:0)

Continuăm să ne facem viața grea în această ligă secundă. Astăzi ne-am adăugat în repertoriul ratărilor un penalty expediat peste bară, pe lângă alte șase ocazii foarte bune de a marca. Gol am primit din nou la cam singura fază de poartă a adversarilor, în urma unei greșeli în lanț pornite tocmai de la o lovitură de colț pe care echipa ar fi trebuit s-o gestioneze mai bine. Nu știu cât de puternic este spiritul de echipă, îmi fac griji, însă cel mai important ar fi să mai reducem nivelul de stres sporind eficiența în fața porții, iar piesele vor cădea în loc.

Pedro Henrique, debutant pentru Poli, a fost la miezul mai fiecărei ocazii din primele douăzeci de minute. Acestea au reprezentat și cele mai bune momente pentru echipa noastră, care n-a reușit nici de această dată să-și transforme superioritatea în goluri. Fostul nostru portar, Coca, și-a trecut în cont trei parade în primul sfert de oră: Henrique a trimis puternic din marginea careului în minutul 3, după o combinație cu Bărbuț, mingea fiind respinsă în corner; cinci minute mai târziu, Bărbuț a acționat solo și a tras la poartă din alergare, cu același deznodământ; Cânu a trimis cu capul la cornerul executat de Eduardo, balonul a sărit greoi și Coca a avut timp să-l pareze. Când, în final, Coca n-a mai putut interveni la centrarea lui Bărbuț din dreapta, Henrique a ratat contactul cu mingea, deși avea poarta goală în față! Tot Bărbuț și tot în urma unei acțiuni pe flancul drept a finalizat o fază cu pasă centrală către Lazăr, cam în picioarele mijlocașului nostru, astfel că acesta n-a mai apucat să tragă. Au mai fost vreo trei-patru șuturi de la distanță, Keita - Eduardo - Belu - Popescu, în general prost țintite și prost gândite, care nici n-au prins poarta adversă. Pe final de repriză Henrique a pătruns în careu, a fost oarecum împiedicat în a juca mingea, dar s-a dictat henț pentru atingerea pe care a făcut-o brazilianul din cădere. Greu de zis dacă a fost sau nu.

Repriza secundă, oarecum conform așteptărilor, a fost mai puțin spectaculoasă. Forcingul din prima parte, neaducând rezultate, a întărit încrederea oaspeților și aceștia au mărit numărul paznicilor din preajma lui Bărbuț. Minutul 54 putea aduce desprinderea pentru Poli, când Eduardo a trimis o centrare din lateral stânga și un fundaș advers a fost lovit în braț: penalty. Henrique ar fi vrut să tragă, nici Eduardo nu s-ar fi dat în lături, dar până la urmă Alexandru Lazăr a fost executantul desemnat. N-a fost o mișcare inspirată, căci acesta a trimis mult peste, consolidând astfel o prestație dezamăgitoare. Personal am fost deranjat și de faptul că la schimbarea sa, câteva minute mai târziu, acesta a mers direct la cabine. Potențialul unei contre periculoase s-a conturat în minutul 58, când un jucător caransebeșean a fost prins de puțin în ofsaid, scăpat singur spre poartă în partea stângă a apărării noastre. Poli s-a regrupat cu greu, construcția a suferit, și ocaziile au dispărut. A venit însă minutul 71, când Nanu (cred) s-a bătut pentru un balon în apropierea tușei, a reușit să-l recupereze, i-a pasat lui Poparadu în careu, acesta a fentat un șut și a fost luat pe sus de un adversar. De această dată, în urma unor noi parlamentări, Belu și-a asumat răspunderea executării loviturii de pedeapsă. Nu a fost fără emoții, dar asta doar din cauza precedentului, căci Belu a trimis portarul în cealaltă parte și a plasat mingea în plasă. Desprinderea putea și trebuia să vină în minutul 75, când Henrique a recuperat o minge în dreapta careului, a pătruns aidoma lui Stavric cu Tărlungeni, și exact ca și sârbul a trimis în plasa laterală. Apoi, așa cum e în fotbal, a venit egalarea. Era minutul 84, Popescu a bătut un corner la primul adversar, s-a declanșat o contră, Neagu a ratat intercepția, a revenit totuși alături de adversar, Săulescu, acesta a tras, Pap a respins în lateral, jucătorul Caransebeșului a luptat să țină mingea în teren, s-a mutat în poziție centrală și a trimis din nou la poartă, mingea deviată (?) de Poparadu învingându-l pe portarul nostru. Din fericire, replica noastră a venit imediat. În minutul 86, Bărbuț a luptat pentru un balon în careul advers, a ajuns înaintea portarului, a trimis mingea către Nanu care  cu poarta goală și-a trecut în gol reușita decisivă! Oaspeții au mai încercat câte ceva pe final, cu o fază tensionată în careul nostru după un presupus henț, însă n-au mai putut înscrie a doua oară. Așadar, trei puncte suferinde, câștigate totuși pe merit.

În principiu, în urma acestei victorii rămân cu speranța că vom progresa cât mai curând în faza de finalizare. Nu e rezonabil să ai șase ocazii mari de gol și să ratezi până și din penalty; ți-o cauți cu lumânarea. Precum scriam mai sus, au fost momente în care spiritul echipei a părut în derivă, lipsa maturității lui O. Petre de la mijloc fiind greu de suplinit de Scutaru și Cânu. După ce l-am lăudat considerabil pe Lazăr în primele meciuri și la oricine mă întreba cum arată echipa, încep să mă întreb dacă n-am greșit și dacă acesta nu are o problemă de atitudine, fenomen imaginabil considerând că provine de la o Academie specializată în a produce vedete.

Să ne uităm însă la partea plină a paharului. Bărbuț a făcut un meci ca în zilele lui cele mai bune; Henrique, chiar și greoi, protejează bine mingea, are un șut bunicel, și intră bine în combinații cu coechipierii; Eduardo a arătat finalmente calitățile pentru care a fost adus, fiind, alături de Keita, deschizătorul de drumuri de la mijlocul terenului. Popescu s-a prezentat și el bine, exceptând eroarea premergătoare egalării, în vreme ce apărarea a fost rar pusă la încercare.

Din păcate, e clar că avem o serioasă cauză de îngrijorare: astăzi am primit șapte sau opt galbene, câte unul pentru fiecare jucător din linia de fund, și asta deși oaspeții nu au pus multă presiune. Nu va mai dura mult până ce vom avea găuri de completat în acea zonă, răspunderea căzând probabil pe umerii unor tineri precum Bocșan și Todorov, exceptând situația în care Alexa va alege să-l reprofileze pe O. Petre în acel rol, dacă circumstanțele o permit. Ca să nu mai spunem că singura dublură pentru Belu și Neagu este Bălace, dintre jucătorii cu experiență. Deci, vrând nevrând, probabil că vom avea parte de tot felul de debuturi interesante și forțate în următoarele luni.

Meciul de etapa viitoare va fi unul deosebit de greu, în Valea Domanului. O victorie la Reșița ne-ar pune definitiv pe traiectoria pe care trebuie să ne aflăm. S-o vedem!

Bravo Poli!

Poli: Pap (6) - Belu (6), Scutaru (5,5), Cânu (6), Neagu (5) - Popescu (5,5) - Keita (5,5), Lazăr (4,5), Eduardo (6) - Bărbuț (6,5), Henrique (6)

Schimbări:

Poparadu (6) pentru Lazăr (min 63)
Nanu (6) pentru Eduardo (min 69)
Trandu pentru Keita (min 80)

Niciun comentariu :

Google+