28 octombrie 2017

Poli - Astra 2:1 (1:0)

Putem spune, cu conştiinţa curată, că ne aflăm într-o fază de adunat puncte. Va să zică nu ţintim la nimic concret, nu ne batem prea mult capul de estetica jocului, ci doar cum să scoatem, cu forcepsul sau prin alte metode mai puţin dramatice, egaluri sau victorii. Cele trei puncte adunate astăzi, graţie unei superiorităţi numerice stabilite încă din prima repriză, precum şi a unui şut excepţional trimis de Mailat, se încadrează la categoria forcepsului. Da-s bune rău, după şase meciuri fără victorie în campionat.

Faptul că ambele formaţii veneau după pase proaste prelungite s-a simţit acut. În prima jumătate de oră n-am avut parte de vreo ocazie - ba nu, fază - notabilă. Apoi, Abang l-a călcat pe insistentul Croitoru pe la mijlocul terenului şi în urma unor momente de contemplare, centralul partidei a decis să-i arate al doilea galben tânărului vârf camerunez (min. 32). Din păcate şi Croitoru a trebuit schimbat, înlocuitorul său, Ćurjurić, restabilind, la nivel calitativ, egalitatea în teren. Ok, sunt cam răutăcios aici. Cert este că imediat am avut parte de o acţiune interesantă, cu Mailat ajungând să trimită o centrare în faţa porţii, mingea fiind ratată de Abraw. Faza aceasta a precedat deschiderea scorului: tot Mailat l-a lansat central pe togolez, cu o pasă puţin prea tare, astfel că atacantul a putut doar s-o împingă în portar, de unde balonul a sărit la Munteanu, care a trimis cu stângul în poarta goală (min. 37). După ce Seto a avut o lovitură periculoasă de cap respinsă in extremis pe lângă poartă (min. 44), repriza s-a încheiat cu scandalul făcut de antrenorul oaspeţilor, Edi Iordănescu. La o intrare neglijentă a lui Creţu în zonă centrală, acesta ar fi putut vedea al doilea galben; n-a făcut-o şi Iordănescu a explodat, arbitrul l-a trimis în tribune, la care fiul fostului selecţionar a lăsat să se înţeleagă că vrea să retragă echipa de pe teren.

Normal, nu s-a întâmplat aşa ceva. Repriza secundă a început bine pentru noi, iar la scurt timp de la reluare puteam, ba chiar trebuia, să ne distanţăm pe tabelă (min. 52): Šoljić l-a deschis pe Munteanu în flanc, acesta a întors mingea pe jos la limita careului, de unde Ćurjurić, cu timp şi spaţiu, n-a reuşit decât să-l ia la ţintă pe portarul advers. Deşi nu jucam rău, deşi puţin timid, ocazia croatului a ţinut să se răzbune. O desincronizare defensivă la capătul unei degajări acrobatice a lui Melinte a permis oaspeţilor să egaleze, când Balaure a sprintat de lângă Mailat, care ar fi vrut ofsaid, însă acelaşi Melinte era mai jos de el, şi fostul nostru jucător n-a iartat din poziţie ideală (min. 59). Ne-a căzut greu de tot egalarea, echipa nereuşind să schiţeze că ar putea reveni la conducerea partidei. La capătul a zece minute de letargie, am avut însă parte de o rară inspiraţie din partea lui Mailat - dar ce inspiraţie: cu mingea la picior în treizeci de metri, zonă centrală, a driblat un jucător şi a trimis în forţă spre poartă, bolta aproape perfectă a balonului luând direcţia barei transversale, de unde a lovit  în spatele portarului, intrând în poartă (min. 71)! Am revenit la jocul de aşteptare etalat anterior, de această dată cu mai multă disciplină, în vreme ce oaspeţii au părut lipsiţi de inspiraţie. În vreme ce Astra nu şi-a mai creat vreo ocazie, Ćurjurić ar fi putut tranşa jocul, dacă nu se împiedica în minge la sub douăzeci de metri de poartă, înainte ca Doman să tragă tare, dar peste (min. 88). La capătul a trei minute de prelungire, centralul a fluierat de final, oferind un respiro mult căutat alb-violeţilor noştri.

Avem probleme, e clar. Sunt însă probleme fără soluţii imediate, deci trebuie să rezistăm cât putem de bine cu ce avem acum. Ionuţ Popa se simte obligat să folosească doi jucători aproape meci de meci, deşi aceştia nu ştiu dacă şi-au trecut în cont o acţiune constructivă tot sezonul. Greu de zis dacă ar putea să încerce pe altcineva, dar e bine că a revenit la alţi doi oameni care au dus greul anul trecut şi care, cum necum, merită să fie în primul unsprezece în acest moment. Important ne este să avem măcar opt dintre titularii de drept în teren, cu accent pe treimea defensivă. De acolo mai departe putem construi.

Bravo Poli!


Poli: Curileac - Creţu, Bocşan, Melinte, Ţigănaşu - Vaşvari, Šoljić - Munteanu, Croitoru, Mailat - Abraw

Schimbări:

Ćurjurić pentru Croitoru (min. 34)
Ciucur pentru Creţu (min. 46)
Doman pentru Munteanu (min. 73)

Niciun comentariu :

Google+