13 martie 2016

Poli - CFR Cluj 2:2 (2:0)

E clar, între timp, că talentul în care excelează această echipă este să-şi dea cu stângu-n dreptul. Un meci în care am avut om în plus mai bine de jumătate de oră, în care am jucat foarte bine şaizeci de minute, decent treizeci de minute şi execrabil trei minute, s-a terminat cu un egal cadorisit oaspeţilor. Florin Marin, cu trei schimbări falimentare, a descusut munca făcută de el şi de echipă în restul jocului, astfel că reuşitele lui O. Popescu şi Zicu nu ne-au adus cele trei puncte. O să le luăm pe rând, dar nu pot să scriu decât că suntem...absurzi.

Debutul contura un meci neplăcut pentru noi, cu oaspeţii dominând  autoritar primele zece minute, reuşind să-şi creeze o şansă prin Lopez, a cărui finalizare a fost prinsă uşor de Strauss. Intervenţia lui Dan Popescu din minutul 8 a fost excepţională şi a pavat calea pentru deschiderea scorului, două minute mai târziu: Llorente îl deschide lung pe Elek, acesta preia cu un fundaş în preajmă, se întoarce cu balonul şi are timp să-l servească perfect pe O. Popescu, care finalizează puternic din prima, fără şanse pentru portar. La scurt timp avem o şansă fenomenală de a ne distanţa, când respingem un corner al clujenilor, Javi preia spectaculos în marginea careului nostru, îl deschide pe Zicu, acesta vede bine faza şi schimbă iar partea către O. Popescu, care scapă singur spre poartă, dar preia larg, e indecis la finalizare, şi rămânem doar cu un corner. Partida are un caracter echilibrat, cu Elek în prima plan pentru noi, vârful Politehnicii fiind faultat în repetate rânduri. Pe acest fond, ne vedem cu şansa desprinderii în minutul 42, un-doiul între Zicu şi Elek oferindu-i celui din urmă şansa de a scăpa spre poartă, însă un fundaş advers îl faultează - Zicu transformă penalty-ul şi îmi vine greu să cred ce arată tabela la pauză.

Jocul nostru disciplinat face ca repriza secundă să continue la un ritm bun, dar cu clujenii departe de poarta noastră. Pe deasupra, în minutul 58 Javi se cam lasă faultat într-un duel unu contra trei, intervenţia asupra sa fiind neglijentă, prilej cu care CFR-ul rămâne în zece. Un minut mai târziu, O. Popescu trimite mingea peste apărarea adversă, Zicu finalizazea cu un voleu magistral, dar se dă ofsaid - o decizie la limită, în cel mai bun caz. Nici aşa n-am fi crezut că meciul poate lua turnura pe care a luat-o, însă. Oaspeţii, deşi urcă mai sus, chiar şi în inferioritate, nu pun în pericol poarta noastră, excepţie făcând mingea lungă din minutul 72 la care Strauss iese din careu şi respinge cu capul. Problema e că schimbările nu fac decât să destabilizeze jocul pe care l-am arătat atâta timp: întâi, bizara mutare de a-l scoate pe Scutaru, retrage pe Melinte, şi a-l introduce pe Jenkins; apoi, scoaterea unui jucător de luptă în O. Popescu pentru Pisas, care a arătat moale în toate jocurile de până acuma; colac peste pupăză, în minutul 83 iese şi Javi, jucătorul capabil să ţină de minge şi să temporizeze jocul, pentru Doman, un fotbalist de sprint. Iacă-tă-ne în minutul 90: Jenkins, am impresia, pierde mingea la mijloc, Belu e descoperit în flanc, Llorente nu-şi urmăreşte adversarul, şi deodată Camora trage la poartă din interiorul careului, iar Strauss nu e capabil să pareze mingea la colţul scurt. Panica se instaurează instantaneu, nu mai ştim ce să facem, şi aşa pregătim să ne dăm singuri lovitura de graţie: o fază la care pasăm înapoi, deşi sub presiune, se sfârşeşte cu o degajare în aut, oferind astfel balonul oaspeţilor. Jenkins, cred, trimite apoi în disperare în corner, de lângă un adversar, iar la corner lăsăm patru jucători semi-marcaţi pe colţul lung. Mingea merge acolo, Belu sare pe sub ea, şi Petrucci finalizazeă în forţă, tot pe colţul lui Strauss. Ce să mai zici?

Să le recapitulăm în ordine inversă:

1. Ne-am văzut egalaţi în prelungirile prelungirilor.
2. Reuşita lui Zicu pare să fi fost valabilă, acesta fiind pe linie cu ultimul fundaş.
3. Schimbările efectuate de Florin Marin au fost de toată pastă.

Să zicem că pe primele două nu le putem controla pe deplin şi, la o adică, n-ar fi trebuit să depindem de ele, date fiind circumstanţele, ar mai fi câte ceva de spus despre schimbări. Mă întreb de ce a rămas Zicu pe teren în locul lui Javi, când Zicu nu mai făcuse aproape nimic de la golul anulat? Sper - e un fel de a zice - că Scutaru a fost schimbat din motive medicale, nu tactice. Căci dacă-s tactice...au. Şi dincolo de toate, după ce l-am înjurat în barbă de atâtea ori pe Florin Marin că ţine a treia schimbare pentru minutul 90, când ar fi trebuit s-o facă, le-a terminat în minutul 83. Probabil că asta îl frustrează şi pe el nespus de mult.

Bineînţeles că e păcat, echipa merita victoria, dar slăbiciunile imprimate în ceea ce presupun că este spiritul formaţiei au ales să iasă la iveală în cel mai nefericit mod cu putinţă. Sunt foarte puţine lucruri de imputat titularilor, cu excepţia duo-ului Strauss-Belu, primul slab la ambele reuşite ale oaspeţilor, al doilea de o inconstanţă, din nou, fatală pentru vistiera noastră de puncte. Scutaru şi Torres au fost solizi, deşi cel din urmă n-a respins mereu ideal mingile înalte, în vreme ce D. Popescu, cu neajunsuri cu tot, oferă o anumită stabilitate flancului stâng. Melinte şi Llorente au făcut legea cât au jucat la mijloc împreună, oprind numeroase atacuri adverse şi deschizând jocul nostru în momente cheie. La fel, trio-ul O. Popescu - Zicu - Javi a fost capabil, în vreme ce Elek a luptat ca un leu, mai ales în primele şaptezeci de minute. Dar apoi, în loc să revigorezi nişte jucători obosiţi, precum Zicu şi Elek, Popescu şi Javi, iar înlocuitorii lor dezamăgesc, aşa cum au făcut-o şi în celelalte ocazii în care au intrat. Şi toate astea, întâmplate cu un om în plus.

Nu ne e nouă scris să stăm relaxaţi, dar îmi pare aşa de rău pentru cei care au luptat şi au arătat un fotbal bun, atâta vreme, ca apoi să sfârşească în huiduieli şi spectatori întorşi deja să iasă de pe stadion. Aveam nevoie mare de un rezultat sănătos după un meci bun, însă un lanţ de mici erori şi decizii neinspirate ne-a lovit din plin.

Putem mai mult. Hai Poli!

Poli: Strauss (4,5) - Belu (5), Scutaru (6), Torres (6), D. Popescu (5,5) - Llorente (6), Melinte (6) - O. Popescu (6), Zicu (6), Javi (6) - Elek (6,5)

Schimbări:

Jenkins (5) pentru Scutaru (min 74)
Pisas pentru O. Popescu (min 79)
Doman pentru Javi (min 83)

Un comentariu :

Anonim spunea...

Poate cele mai bune 75 de minute. Practic echipa a cazut fizic si psihic. Nu avem jucatori de aceeasi valoare pe banca. Schimbarea lui Scutaru a bulversat apararea iar fara Hernandez suntem morti la mijloc. Zicu chiar daca a jucat bine nu rezista 2 reprize. Oricum sunt increzator ca la Craiova scoatem punct sau puncte.

Google+