15 ianuarie 2016

Săptămâna în retrospectivă

Ne aflăm la capătul primei săptămâni de la reunirea lotului. În ciuda gălăgiei emise de la club, certitudinile sunt puține: trei plecări, Luchin, Pap, Lazăr, și alți nouă jucători pe lista de așteptare la plecare, Neagu, Poparadu, Popovici, Sarmov, Artean, Curtean, Rufino, Boldea, Kirschstein. Așteptare e un fel de a spune, căci dacă ar fi acceptat să-și rezilieze contractele, toți ar fi fost deja plecați.

Care ar fi lotul pe care ne bazăm, cu aproximație:

Smaranda, Contra*, Rusu* - Belu, Scutaru, Bocșan, Melinte, Fridrich*, D. Popescu, Cânu - Croitoru, Doman, Sorescu*, Mailat*, Zicu, Goga, Bărbuț, Hernandez, Llorente, O. Popescu - Elek, Pedro Henrique, Sîntean*

* juniori sau echipa secundă

Numeric, încă un lot larg, la 23 de jucători. Acestora li s-ar alătura cinci sau șase posibile transferuri: portar, fundaș central, mijlocaș central (x2), mijlocaș stânga, atacant. Dacă luăm în considerare că cel puțin trei jucători din acea listă sunt prea tineri să fie măcar soluții de rezervă, precum și faptul că Doman și Henrique revin după accidentări (brazilianul având încă o lună de recuperare), iar Croitoru este în dizgrație, ne dăm seama că n-ar fi un număr prea mare de transferuri.
Ceea ce este mai greu de citit, este ce argumente ar putea accepta noile transferuri pentru a semna cu Poli, din moment ce partea financiară poate avea cel mult înfățișarea unei promisiuni. Vom vedea la lucru puterile de persuasiune ale lui Stanciu, cu această ocazie.

S-a discutat în această săptămână despre multe lucruri, de la variantele de redresare financiară, până la un zvon despre o posibilă poposire a lui Mutu aici. Pe rând, câteva comentarii:

— Plecarea lui Luchin nu cade bine echipei, pe de-o parte fiindcă el a fost una din piesele destul de stabile din apărare, pe de alta fiindcă niciodată nu cade bine când căpitanul echipei e primul care părăsește voluntar clubul.

— Apropo de Croitoru, faptul că este trecut complet pe linie moartă, deși clubul nu poate să-l lase liber, fiindcă a evoluat deja la două echipe în acest sezon și nu mai are dreptul să joace la o a treia, precum și că se mai caută doi mijlocași centrali, spune ceva despre tensiunea dintre fostul căpitan al Botoșaniului și staff-ul tehnic.

— O știre oarecum ignorată, aș evidenția afirmația lui Stanciu, conform căreia Lazăr avea cel mai mare salariu din echipă - o mică înțepătura la adresa unui conducător de club din Portugalia?

— Nebuloasa financiară continuă. Săptămâna viitoare ar intra banii pe rata TV; care nu vor fi însă suficienți pentru a acoperi datoriile curente. Cumva, vor trebui drămuiți să ne ducă până la finalul sezonului, căci alte surse rapide de finanțare nu avem. Va să zică, aș fi precaut în a-i cheltui pe toți în prima săptămână după ce intră în cont, deși creditori de acoperit avem destui. Asta pentru că și dacă situația cu Curtea de Conturi se clarifică în următoarea lună, deblocarea instantanee a fondurilor nu e garantată, precum nu e foarte evident ce se va mai putea plăti din aceste sume. Această discuție, iscată prin noiembrie anul trecut, în urma căreia ar trebui ținut concurs pentru finanțare publică și nu s-ar putea plăti salarii din dânsa, îmi pare neelucidată. Deci, pentru supraviețuire, trebuie să o dregem cumva până la sezonul viitor, fără să retrogradăm - mișcări în acest sens par să existe.

— Stanciu menționa de existența unor terțe părți interesate să preia clubul, dar nici această soluție nu ar veni în timp util să ne acopere în acest sezon.

— Și că s-a menționat de Mutu, deși părea mai mult la mișto, o părere: plecând de la presupunerea că acesta ar vrea să prindă Naționala pentru Euro, nu e chiar la-ndemână să o facă de la o echipă din play-out. Să zicem că partea financiară nu e importantă, ci tot ce contează e un loc de titular garantat,  și dacă situația sa sportivă i-ar permite să joace la un nivel cât să fie util echipei, plutește mereu un semn de întrebare asupra caracterului disruptiv al prezenței sale aici, sau la orice alt club. Dar, dacă cumva ar fi să fie, clubul ar putea profita puțin pe seama numelui, să adune un plus de câteva mii de spectatori, până se se instalează iar dezinteresul.

Nu mai e așa de mult timp până la plecarea în cantonament, în 21 ianuarie. Înainte de asta, marți, 19 ianuarie, de la ora 11, e programat un amical cu Național Sebiș, în complexul Dan Păltinișanu. Și până în 13 februarie, când continuă campionatul, mai e timp să clipim de două ori.

Un comentariu :

Mattteo spunea...

Astia sunt nebuni de nu-l baga pe Croitoru. Mie mi se pare unul dintre cei mai muncitori si cei mai buni din Liga 1

Google+