16 octombrie 2015

Cupa Ligii: FCSB - Poli 1:0 (1:0)

La finalul acestui meci nu putem da o concluzie mai precisă și mai concisă decât că „ne-am făcut-o cu mâna noastră”- la propriu și la figurat. În templul deșertăciunii fotbalului românesc, Poli a început ca echipa dominantă, dar a făcut cadou adversarului șansa golului, după care n-a reușit să marcheze din puținele ocazii pe care a avut inspirația să și le creeze. E drept, gazdele au avut parte și de trei parade foarte bune din parte lui Cojocaru.

Roș-albaștrii au început neîncălziți meciul, iar pasele lor aiurea, combinațiile noastre bune și viteza lui Bărbuț și Elek au dus la câteva atacuri incisive. Puteau fi mai multe și mai periculoase, dar pasele dintre Goga și Elek l-au prins în repetate rânduri pe cel din urmă în poziție „afară din joc”. Apogeul acestei dominări a fost atins în minutul 20 când Elek e deschis pe dreapta și șutează din careu la colțul lung, dar Cojocaru respinge în corner.

Pe fondul formei vizibil slabe a adversarilor, mă așteptam să punem mai multă presiune, dar din prudență am preferat să cedăm posesia și să jucăm pe contraatac. Prima ocazie a steliștilor a venit în minutul 24, când un corner a fost prelungit oarecum ciudat de Chipciu (nu mi s-a părut că a fost o schemă intenționată), iar Papp a profitat de surprinderea apărării noastre, dar n-a reușit să trimită cu capul pe spațiul porții.

Ceea ce a urmat în următoarele minute pare ireal, dar a consfințit rezultatul acestei confruntări. Tot în urma unui corner, Papp a încercat o foarfecă, balonul este respins până la Adi Popa, al cărui șut lovește mâna lui Artean, aflat în careu. Deși ar fi putut să se protejeze mai bine, aș zice totuși că tânărul mijlocaș a avut ghinion la această fază. În orice caz, fața lui Stanciu trădează neîncredere, iar șutul său este destul de slab - la semi-înălțime, dar destul de central - astfel că portarul nostru respinge.

Scăpăm cu bine de un penalty ghinionist, dar cinci minute mai târziu asistăm la o fază incredibilă. La un alt corner, Sarmov sare nestingherit cu mâna drept în sus, lovind mingea - un gest total nesăbuit și de neînțeles pentru spectatori. Avem totuși noroc că bulgarul nu vede decât cartonașul galben. Tot Stanciu bate, dar și mai slab ca prima oară! Din păcate Kirschstein respinge nefericit, iar Chipciu e viclean și puțin mai rapid ca fundașii noștri, reușind să înscrie.

Nu se mai întâmplă nimic remarcabil până la pauză, în afară de introducerea lui Croitoru în locul lui Sarmov. Ar fi argumentul pedepsirii acestuia, dar oricum trebuia făcută schimbarea căci nu puteam continua cu trei mijlocași defensivi.

Repriza a doua a însemnat căutarea golului pentru noi, dar și steliștii au profitat de câteva ori pe contraatac. Prima fază le aparține lor, Mihalcea trecând cu noroc de blocajul lui Belu și de luftul lui Scutaru, dar șutul său din unghi e direct pe portar, fără probleme pentru acesta.

Croitoru este la finalul fazei din minutul 51 - minge plasată în spate pentru șutul acestuia, care este foarte slab însă. Mult mai bun este cel din lovitura liberă obținută de Belu trei minute mai târziu, când a trimis cu efect din colțul careului, dar puțin pe lângă. De menționat faptul că faza a plecat de la o foarte frumoasă ieșire din apărare, cu un șir de pase care în final l-au deschis pe Belu, acesta sprintând până la locul infracțiunii.

Din păcate au urmat vreo douăzeci de minute fără mari ocazii pentru noi. După cum spuneam în primul paragraf al cronicii, ne lipsește inspirația și poate tehnica pentru a construi ceva periculos în ultimii 25 de metri. Astfel, total întâmplător puteam înscrie în minutul 72, când Bărbuț prinde un șut bun din vole de pe la vreo 20 de metri. Acesta este și deviat, dar Cojocaru este pe fază și respinge.

Florin Marin aruncă toate armele în joc. Mai întâi Rufino vine la colțul scurt la un corner și dă foarte bine cu capul dintr-o poziție grea, dar puțin pe lângă. Apoi Hernandez trimite tot cu capul la o centrare excelentă a lui Belu. Cojocaru respinge de sub bară!

Totuși, cred că scoaterea lui Artean din joc pentru Hernandez a fost o greșeală și că se cuvenea mai degrabă înlocuirea lui Llorente, care a fost aproape complet absent din meci. Poate și din această cauză nu am mai avut nici o ocazie în ultimul sfert de oră. Ar fi putut marca, însă, cei de la FCSB, la șutul pe lângă al lui Târnovan, după o fază creată de Chipciu pe partea noastră dreaptă.

Nu vreau să zăbovesc prea mult asupra rezultatului și nici nu am lucruri negative de spus în plus față de cele menționate până acum. Jocul nostru a fost bun, pe alocuri (foarte puțin, ce-i drept) sclipitor, când am putut să construim legând mai multe pase utile. Goga a fost cel cu pasele inteligente, dar ar trebui lucrat mai mult la sincronizarea cu Elek pentru a nu mai fi prins în ofsaid. Bărbuț a muncit mult și a participat mai cu cap la construcție, jucând parcă și ceva mai central decât suntem obișnuiți. Artean mi s-a părut foarte bun, în ciuda hențului. Am numărat cel puțin trei faze oprite din fașă de acesta. Fundașii laterali au fost și ei la înălțime, dar în moduri contrastante. Ca de obicei, Belu a fost foarte bun ofensiv, dar s-a descurcat bine și în apărare de data aceasta, cu doar vreo două-trei scăpări care nu ne-au costat. D. Popescu n-a avut prea mult de furcă pe partea lui, a și urcat de câteva ori în atac dar n-a fost la fel de incisiv ca și colegul său, centrările sale fiind un pic mai slabe și fiind mai des oprit de adversari.

Dacă am putea să îmbunătățim eficiența și să reușim să avem o construcție bună pentru perioade mai lungi de timp, nu doar în momente dispersate și, eventual, să avem mai mult curaj, cred că am putea urca mai mult în clasament, chiar și în ciuda greșelilor de care aparent nu ne putem lecui. În rest, emoții și trepidații pentru viitorul financiar, în special pentru ședința politică de mânie care va stabili parametrii existenței noastre.

Poli: Kirschstein (7) - Belu (6), Melinte (5,5), Scutaru (5,5), D. Popescu (5.5) - Sarmov (4), Artean (5,5), Llorente (5) - Goga (5,5), Elek (5,5), Bărbuț (6)

Schimbări:

Croitoru (5,5) pentru Sarmov (min 40)
Rufino pentru Elek (min 64)
Hernandez pentru Artean (min 76)

Niciun comentariu :

Google+